CROPIX
NOVE MJERE

NOGOMET BEZ KONTAKTA, SLAVLJE BEZ ZAGRLJAJA I DVA AUTOBUSA ZA GOSTOVANJE O nekim stvarima se još nije razmišljalo, ali evo kako bi sve moglo izgledati

VJEROJATNE OPCIJE Koje će se sve mjere morati zadovoljiti prije početka utakmice ikojeg natjecanja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. svibanj 2020. 00:16

Jednog lijepog dana, nadamo se, u doglednoj budućnosti, kada će Stožer civilne zaštite uopće odobriti mogućnost održavanja bilo kojeg sportskog natjecanja ili utakmice, sasvim je jasno da će biti propisane vrlo stroge higijensko-epidemiološke mjere kao preduvjet da neka utakmica uopće započne.

Na temeljno pitanje - koje su to mjere i kakve će biti - u ovom trenutku odgovora, najjednostavnije, nema! Nemaju ih ni oni kojima je to struka, nemaju ih epidemiolozi, a kamoli itko drugi. One ne postoje iz dva razloga.

1. Ovo je jedinstven ovakav slučaj u povijesti.

2. Ovakve mjere, u Hrvatskoj barem, još uopće nisu razmatrane.

Dakako, to ne znači da neće i na takvo što doći red, ali sasvim sigurno ne prije druge polovice svibnja kako je to naglasio doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ipak, neke od tih mjera se mogu logički dosta lagano za odgonetnuti.

A) U obzir dolaze za dogledno vrijeme, a to je sigurno još nekoliko mjeseci ili do jeseni, samo sportska natjecanja na otvorenom. Utakmice ili natjecanja u dvorani, zatvorenom bazenu ili bilo kojem drugom zatvorenom prostoru, ne dolaze u obzir.

B) Apsolutno je sigurno i da za početak gledatelja neće biti. Ono što jest za očekivati da osim samih sportaša/sportašica, trenera, sudaca, opunomoćenika i službenog osoblja, natjecanjima može prisustvovati točno određeni broj novinara. Jasno, ograničeni broj predstavnika sedme sile, teško više od jednog po redakciji.

C) Neslužbeno doznajemo da bi se svi igrači i treneri trebali nužno testirati na virus COVID-19 i to najmanje dvaput, a možda i triput uz svaku utakmicu! Uzmemo li u obzor da je vrijednost jednog testa oko 100 eura, grubi izračun navodi da bi samo za završetak sezone Prve HNL trebalo i do milijun i pol kuna. Svota koju može podnijeti samo HNS, čak ne niti svi nogometni klubovi. Ostali sportovi ni u ludilu

D) Posebna je stavka putovanje gostujućeg sastava. Uzmemo li u obzir nogometnu momčad, a to je oko 25 osoba, nismo sigurni da će dostatan biti samo jedan autobus koji ima oko 50 mjesta jer nije baš da udovoljava razdaljinu od 2 metra između svake osobe. Nadalje, nije znano što će biti sa smještajem, odnosno hoće li ovime momčad dolaziti iz svojeg grada, bez ikakvog zaustavljanja po putu, izravno na stadion i s njega ići doma. Naime, hoteli su uglavnom zatvoreni, barem zasad. Neće biti takvi vječno, ali i o ovomu valja razmisliti.

E) Trenutačno je na svim sportskim objektima strogo zabranjeno korištenje svlačionica, sanitarnih čvorova, tuševa. Hoće li oni za natjecanje ipak biti otvoreni... pitanje za epidemiologe. Pretpostavka je da hoće jer ako se već dopusti natjecanje, recimo utakmica u nogometu koji je itekako kontaktni sport, onda ne vidimo razloga ne dopustiti i tuširanje.

F) Manje važno, ali za početak teško da će uoči utakmice biti dopušteno ono sportsko, prijateljsko rukovanje, pozdravljanje igrača suparničkog sastava i sudaca. Osim dodira laktom, ali ne pod rebra, da se malo našalimo.

Ovo je samo nekoliko osnovnih stavki i u biti problema kojih smo svjesni, a koje će epidemiolozi morati rješavati, iako u jedan smo sigurni da ga neće znati riješiti. Jednog dana kada utakmice dobiju zeleno svjetlo. Recimo, kako spriječiti nogometaše, sportaše uopće da pozdrave strijelca gola!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:34