DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ODAVNO SE KUHA...

Nova ‘bomba‘ u HNL-u na pomolu! U Maksimir bi nakon dvadeset godina ponovno mogao doći Japanac

U VIP-loži velikogoričkog stadiona interes za uslugama sjajnog Japanca konkretno je iskazan
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. svibanj 2021. 10:14

Nije Ramon Mierez, ali je Taichi Hara! Kad se mislilo da se Istri 1961 više neće dogoditi tako dobar centarfor kao Argentinac, godinu i pol kasnije stigao je s druge strane svijeta japanski napadač! Hara je vrlo brzo u Puli, od veljače kada je stigao, pokazao talent. Igrač koji zna igrati, odlično se kreće uvijek tražeći prazan prostor, napada dubinu, i što je jako važno, daje golove. U 14 utakmica HNL-a postigao je dva gola uz tri asistencije. U četiri kup-utakmice postigao je u svakoj utakmici barem gol, ukupno šest! I to Šibeniku, Rijeci i u finalu Dinamu dva!

Automatski ugovor

I prije finala, kako doznajemo, skauti Modrih ozbiljnije su pratili centarfora Istre. Nakon finala, već u VIP-loži stadiona u Gorici, interes Dinama je konkretno iskazan. Vrlo zanimljivo, jer je već od jeseni Dinamo iskazao veliki interes za Ramona Miereza i konkretno se raspitivao koji su modaliteti njegova aranžmana u Osijeku. No, bivši direktor Osijeka Alen Petrović bio je mudar i pronicljiv, pa je s Alavesom iskoristio njihovu površnost i dogovorio da će Miereza dovesti na posudbu s pravom prvootkupa.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Dogovoreni su i uvjeti, 2,5 milijuna eura, plus 20 % idućeg transfera Miereza iz Osijeka. Pretpostavljamo da su u Vitoriji sportski direktor Sergio Fernandez i suradnici bili uvjereni da su napravili vrlo dobar posao. Pogotovo nakon Mierezove nesretne sezone na Tenerifama. Onaj koji je znao kako je igrao u Istri, odnosno u HNL-u, iskazavši iznimne kvalitete u momčadi donjeg dijela tablice, taj je mogao jednostavno zaključiti koje transferne okvire može ostvariti mladi Argentinac.

Osijek naravno nije propustio zicer i sada je otkupio Mierezov ugovor.

Dojam je da u slučaju Taichija Hare Baski neće učiniti istu grešku. Japanac je stigao u Istru 1961 via Alaves, te je vezan ugovorom do kraja svibnja za pulski klub. Od lipnja automatski teče ugovor koji će Haru vezati za španjolskog prvoligaša. Kako se moglo nazrijeti temeljem vijesti iz Vitorije, Alaves je već zauzeo stav da bi Hara, ako Istra ostane prvoligaš, ostao još jednu sezonu na Drosini. Brzo se prilagodio Istri i HNL-u, ali za puni iskorak 22-godišnjeg Japanca, smatraju u Alavesu, bit će najbolje još jedna prvoligaška sezona u Hrvatskoj.

Baski shvatili potencijal

Dakle, ako Istra ostane prvoligašem, Hara bi trebao nastaviti u njenom dresu. Što će se odlučiti ako Dinamo bude želio razgovarati za promptni angažman Hare, odnosno ako inozemna ponuda bude takva da je nije logično odbaciti, treba vidjeti.

Vlasnici Istre 1961, Baskonia-Alaves, u trećoj godini pulskih ulaganja očito su shvatili potencijal HNL-a i pulskog kluba u kontekstu isplativosti. Baski su za sada inkasirali 2,5 milijuna eura od Miereza, s izvjesnim bonusima koji će tu brojku podebljati kad ode iz Osijeka. Utržili su i prvih 1,5 milijuna eura za 16-godišnjeg Rocca Žikovića, čiji će vrlo izvjesni bonusi taj transfer u RB Salzburg uskoro dovesti do minimalno 2,5 milijuna eura.

Čak su od Rijeke dobili (kompenzirali) 350 tisuća eura za Iglesiasa, koji je došao iz druge momčadi Alavesa u Istru, i prema kojem Španjolci nisu imali ikakva očekivanja. Svi ti epilozi, čini se, podigli su podrške projektu u Puli (Hrvatskoj) od strane vlasnika u Vitoriji, na više razine. Za nadati se da će, ako subota donese prvoligaški ostanak, Baski napokon ubaciti u višu brzinu kada je u pitanju prva momčad. Sada kad je više vremena za formiranje kadra na logičnim stručnim potrebama (zbog Europskog prvenstva) valjda će ih pozitivni efekti interesa za njihove (Istrine) igrače, motivirati da budu kudikamo ozbiljniji. Zbog kluba i njegovih navijača i ključne opcije da se mudrijom selekcijom te posljedično boljim rezultatima, te financijske dobiti mogu samo povećati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. prosinac 2022 22:12