PET IGRAČA ZA ČISTU PETICU

NOVA FILOZOFIJA Tudorovi 'klinci’ igraju atraktivan nogomet po guštu navijača

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. srpanj 2013. 23:49

Nakon Zadra optimisti su rekli: “Može Hajduk ubaciti u šestu, ovo je tek peta brzina.” Realisti su kazali: “Zadar je puno loš?”, a budni skeptici su poručili: “Premlad je Hajduk i kratka je klupa.” Gdje je istina? Je li Hajduk toliko jak i perspektivan ili je Zadar uistinu tako nemoćan pokraj “splitskih raketa”, brzih i na trenutke tek pogledom dohvatljivih “klinaca”.

U svakoj od navedenih teza ima pomalo istine, jer činjenica je da je Zadar lošiji nego prošle godine, ali s druge strane, Hajduk je bolji. Bijeli imaju igru iz koje postižu pogotke i što je još bitnije, stalno su gladni, pogodaka i pobjeda. Zadar su natrpali mladi hajdukovci, igrači koji su prošle sezone uglavnom bili na posudbama, u juniorima ili u najboljem slučaju pričuve u prvoj momčadi. Kouassi je iznimka, jer svi ostali strijelci iz zadarskog dvoboja u sezonu su ušli sa silnom željom potvrde talenta, dokazivanja nadarenosti. Pet igrača za čistu peticu. Onu školsku, za status odlikaša, oni su tema naše priče.

Izvješća s priprema u prvi plan su izbacila Tomislava Kiša. Pet pogodaka u tri utakmice podarile su Kišu status golgetera priprema, a uz to je dobio i prestižni nadimak King of the box. Da je uistinu kralj šesnaesterca potvrdio je i u Zadru.

- Premda njegovi pogoci izgledaju lagani, jer su to golovi ispred prazne mreže, golgetersko umijeće je naći se u poziciji gdje se pogodak tako lako zabija – kazao nam je nekadašnji golgeter Bijelih Tomislav Erceg.

Kiš ima instinkt rođenog golgetera. Kile je u kadetima zabio 27 u sezoni kada ga je Hajduk doveo na Poljud. Potom je u juniorima utrpao 23 i onda je prešao u seniore. Jedan pogodak u 11 utakmica, uglavnom u jesenskoj polusezoni. Premalo.

- Nisam dobio priliku prošle godine i zato u novoj sezoni moram igrati. U Hajduku ili na posudbi, ali neću sjediti na klupi - jasno nam je rekao Kiš po završetku priprema.

Ako je dvojba i postojala, danas je više nema. Kiš će ostati u Hajduku, dapače, imat će i minutažu koja je izostala prošle godine. U tandemu s Kouassijem, Kiš je igrač koji dolazi do izražaja. S lakoćom posprema lopte odbijene po kaznenom prostoru, Kile je pravi “killer”. Nogometni “killer” koji nemilosrdno trpa. Tudor je pronašao napadački tercet s dva brza krila i golgeterom u sredini. Ako smo Kouassija odavno definirali kao igrača prevage, jednog od nositelja igre Bijelih, o Tonćiju Mujanu dosad se malo saznalo i napisalo. Mujan je Tudorov produkt, debitirao je u njegovoj premijernoj utakmici na klupi Hajduka kada su Bijeli počekom svibnja poraženi od Splita u Parku mladeži. Balakov je Mujana sa 16,5 godina pozvao na trening prve momčadi, pružio mu je i priliku jednotjednog rada na pripremama u siječnju 2012., ali nije mu karijera u tom trenutku nastavljena uzlaznom putanjom. Vratio se u juniore i pomalo zaboravljen čekao novu prigodu.

- Mujan je perspektivan igrač s kojim treba još raditi – kazao je tada Balakov.

U Miše Krstičevića nije se približio prvoj momčadi, ali Tudorov prvi potez bio je priključenje Mujana. Za četiri dana hitro lijevo krilo Bijelih puni 18 godina. Rođendanski poklon sebi je priskrbio posljednjeg dana prošlog mjeseca, prvim golom u dresu Hajduka na utakmici u Zavrču.

- Ispunjenje mog prvog sna bio je nastup za Hajduk, a premijerni pogodak pruža mi golemi poticaj – kazao nam je Mujan, hitri igrač dječačkog izgleda.

će prilika, zgoditaka, atrakcije. Bit će s koncepcijom Igora Tudora svega što navijač Hajduka želi.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju SN-a...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 15:32