MATIJA DJANJESIC/CROPIX
PONOS NA RUJEVICI

Nova monografija o Rijeci: Prvi put se tvrdi da je klub zapravo 40 godina stariji nego što se mislilo...

Ova knjiga prikazala je cijelu povijest nogometa u našem gradu, ustvrdio je Damir Mišković
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. prosinac 2020. 22:48

Prštalo je od ponosa na Rujevici na predstavljanju dopunjene monografija "Rijeka naših snova“ jer zadnjih osam godina od dolaska predsjednika i vlasnika Damira Miškovića najuspješnija je, s time i najsjajnija etapa u povijesti nogometa na Kvarneru. Stigli su župan Zlatko Komadina, dogradonačelnik Marko Filipović, izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, državni tajnik za sport Tomislav Družak….

Rijeka se diči s trofejima i bogatom nogometnom poviješću koja je u ovoj knjizi prvi put prikazana od 1906. godine, a ne samo od 1946. kad je osnovan Kvarner, koja se dosad isključivo spominjala kao "rođendan" Rijeke. To je, uz detaljniju i točniju statistiku te retrospektivu najnovijeg "zlatnog“ poglavlja, najveća razlika u odnosu na prethodnu klupsku monografiju "Kantrida naših snova“ izdanu 2008. godine.

- Ova knjiga prikazala je cijelu povijest nogometa u našem gradu. Zašto se ne bismo pohvalili tradicijom kad je imamo. Sljedeće godine za 115. obljetnicu tiskat ćemo je sa zlatnim koricama - kazao je predsjednik Mišković.

Na Kantridi se nogomet igra od 1913. godine, tada je djelovao Club sportivo Olimpia osnovan 1906. i to je tradicija čiji je slijednik današnja Rijeka. Kroz kasnija imena Fiumana, koja je prestala s radom nakon Drugog svjetskog rata, potom Kvarner pa do aktualnoga.

Dragan Ogurlić, glavni urednik izdavačke kuće Val, čovjek koje je iznio najveći teret posla monografije na oko šestotinjak stranica i sa 730 fotografija, istaknuo je: - Radi se o priči o kontinuitetu nogometa u ovom gradu. Igrači su ostajali isti. Oni nisu mijenjali klub, samo je klub mijenjao imena i države.

Petorica autora napravili su odličan posao: Igor Kramaršić, Marinko Lazzarich, Marinko Krmpotić, Denis Povh i Marin Urban.

- Ovdje su ljudi uglavnom navijali za Dinamo ili Hajduk, ali to se promijenilo u sedamdesetima kad je Rijeka stasala - konstatirao je župan Komadina.

Prvi trofej osvojila je 1978. godine, tadašnji Kup Maršala Tita, ali još pedesetak godina ranije Fiumana je igrala u talijanskoj Serie A, a Mario Varglien bio je s Italijom svjetski prvak 1934. godine. To se doba spominje isključivo kao pokazatelj dubokih nogometnih korijena, naravno bez ikakvih političkih konotacija. Kojih zapravo i ne može biti…

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Naslov hrvatskog prvaka 2017. godine popraćen je razgovorima s tadašnjim asovima, u monografiji su detaljno obrađeni svi trofeji, šest hrvatskih kupova, jedan Superkup i dva jugoslavenska kupa, no koliko god bila lijepa sjećanja, pogledi na promociji nipošto nisu bili upereni samo prema prošlosti nego i budućnosti. Rijeka želi dodatno ulagati u Rujevicu i pogotovo stadion na Kantridi. Zainteresirani investitori postoje, ali na gradu, županiji i državi je da riješe zemljište i sve ostale preduvjete kako bi netko uložio svoj novac.

- Vidim da klub ima lijepe planove za Rujevicu i Kantridu - kazao je Tomislav Družak, državi tajnik, nakon razgovora s čelnicima Bijelih.

Kao i gradu Zagrebu, i gradu Rijeci treba moderni pravi stadion. Najveća je želja svih u klubu da neko sljedeće dopunjeno izdanje ima poglavlje i o novom stadionu. Makar za deset godina.

Knjiga je predstavljena u press centru, prikazan je film o ključnim trenucima kroz povijest od 1873. kad je u Rijeci odigrana prva nogometna utakmica na teritoriju današnje Hrvatske povodom puštanja u promet pruge Rijeka – Karlovac – Zagreb – Budimpešta između engleskih inženjera i zaposlenika riječkog tehničkog zavoda, kasnije prve tvornice torpeda na svijetu. Press centar nosi ime po nedavno preminulom novinarskom doajenu Orlandu Rivettiju, koji je sa zida sve 'gledao sa strane'.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 11:40