GERT EGGENBERGER
PRIJELOMNICA KARIJERE

Nova senzacija HR nogometa: Na pragu je Vatrenih, sad ćemo vidjeti hoće li postati Modrić ili Mujčin!

Od epizodne uloge za neke HNL-derbije postao je ključan igrač u sastavu Zorana Mamića.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. prosinac 2020. 15:04

Lovro Majer na pragu je A reprezentacije, pitanje je datuma kad će odjenuti “najvažniji dres” i neće biti iznenađenje ako se nađe na listi 23 igrača koje će Zlatko Dalić voditi na Euro. Nastavi li igrati na jednak način, a kamoli bude li dodatno rastao, maksimirski artist koji loptu poteže po travi kao slikar kist po platnu mogao bi biti nova senzacija hrvatskog nogometa za one koji ga na najvišoj međunarodnoj razini još nisu upoznali.

No, kako će u siječnju napuniti 23 godine, više nije “mlad poput jutarnje rose” koliko god dječački izgledao i sljedećih godinu-dvije ključna je etapa u njegovoj karijeri da stekne priznanje kao vrhunski igrač. Tu će se lomiti hoće li biti “Mujčin ili Modrić”, je li kadar učiniti posljednji iskorak ili će se morati zadovoljiti nešto nižim ambicijama. Odgovor na to pitanje, zacijelo, s nestrpljenjem čeka i izbornik jer determinirat će hoće li biti samo član ili jedan od ključnih protagonista nacionalne vrste.

Brojne lovorike

Majer je “španer“ koji kreira igru i nameće kombinatoriku, osim po stasu s Modrićem ga najviše uspoređuju po sposobnosti da razigra momčad, iako je kapetan Vatrenih toliko žilav i čvrst u duelu, tako sigurno drži loptu “u sefu“ i toliko se taktički defenzivno dobro postavlja, da mlada zvijezda Dinama ima još na čemu raditi… Već je učinio golem iskorak u igri bez lopte, nudi se više nego prije, ulazi u kazneni prostor iz drugog plana, tako stiže u sve veći broj šansi i zabija golove. Kako je to bio nedostatak koji su mu stručnjaci najviše spočitavali, jasno je zašto su danas lovorike za Lovru jače nego ikad.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Još protekle jeseni kod Nenada Bjelice bio je dvadeseti igrač, za HNL upotrebu i to ako nije prejaka utakmica. S Osijekom, Hajdukom i Rijekom u pravilu je sjedio na klupi ili ušao na pokoju minutu, samo je po jednom startao protiv Osječana i Riječana. U Ligi prvaka u šest utakmica u skupini dobio je devet minuta kad je sve bilo gotovo s Manchester Cityjem. Pod Zoranom Mamićem i njegovim stožerom Majer je uzletio poput aviona. Koliko god Vatreni imaju jaku konkurenciju na njegovim pozicijama dospio je nadomak reprezentacije i demonstrira li i tijekom drugog dijela sezone kontinuitet izvedbi u viskom tempu i na odličnoj razini, neki standardni Vatreni morat će se zamisliti za poziciju u momčadi. Lovro Majer zavrijedio je poziv, a on ima klasu s kojom Hrvatskoj može donijeti nove kvalitete. Trud koji ulaže itekako se vidi...

Šansa će doći

Svjetski doprvaci u ožujku igraju tri kvalifikacijske utakmice za Mundijal i da nema Eura U-21 sigurni smo da bi ga izbornik pozvao. No, koliko poznajemo Dalića, prepustit će Igoru Bišćanu sve igrače koje treba za EP mladih. Budući da mu je Majer itekako nužan za ambicije koje sežu do prolaska skupine, pa i dalje, ovog časa je realno očekivati kako neće već u ožujku debitirati za A vrstu. No, mogao bi biti ozbiljna opcija za svibanjske pripreme za EP.

Opet, kad god se dogodi, sredinom godine ili kasnije, šansa će doći, pogotovo nastavi li igračku ekspanziju s kakvom je obilježio protekle mjesece i bio najbolji nogometaš jeseni. Ne samo u Dinamu, nego u Prvoj HNL.

Manjak znalaca

U četiri zadnje utakmice u Europskoj ligi ima gol (2) ili asistenciju (3), ukupno u 22 nastupa u svim natjecanjima ove sezone pet pogodaka i osam dodavanja za gol.

Pritom je igrao i klasičnog ofenzivnog veznog i krilo, koji se ubacuje u sredinu, rolao i bacao suparnike na lažnjake, ispucavao raketa i servirao lopte na pladnju. Znalaca kao on danas je ozbiljan manjak u europskom nogometu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 14:10