Marko Bulat i Kevin Theophile
 RONALD GORSIC/CROPIX
SLOŽIO SE I TATA

Novi Dinamov transfer: Za oko milijun eura dogovoren dolazak jednog od najvećih talenata u hrvatskoj ligi

Već se slaže momčad za ljeto, stiže novo pojačanje iz domaće lige, već peto ove zime...
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 11. veljača 2021. 07:53

Dinamo je ove sezone investirao u Hrvatsku nogometnu ligu 10 milijuna eura s PDV-om, kupnjom šestorice igrača i dogovorenom još jednom, koja bi trebala biti objavljena danas, onom kapetana Šibenika Marka Bulata (19). Naime, kako smo saznali iz menadžerskih izvora, vodeći ljudi prvoligaša sa Šubićevca, Markov otac, predsjednik Nadzornog odbora Josip Bulat te koordinator za sportska pitanja, Josin brat, a Markov stric Ivan Bulat, složili su se da je za hrvatskog U19 reprezentativca najbolje da karijeru nastavi u modrom dresu, koji mu je prema ranijim intervjuima ionako blizak srcu.

Dakako, kapetan momčadi Krunoslava Rendulića ostao bi na posudbi u matičnom klubu, pa na ljeto preselio u Maksimir. Odšteta Šibeniku je tajna, no za vjerovati je da bi bila oko milijun eura.

Tako je, eto, Dinamo u zadnja dva prijelazna roka kupio igrače iz četiri kluba HNL-a za 7,7 milijuna eura, ako su dosad objavljene svote točne, što s PDV-om iznosi gotovo 10 milijuna eura. Podsjećamo, nedavno su od Gorice kupljeni Čabraja (1,6) i Špikić (0,6), od Rijeke Nevistić i Štefulj (po 1,5), ljetos od Lokomotive Jakić (1,2) i Tolić (0,3) te sada, eto, Bulat (1,0).

Prethodne, pak, sezone, od Lokomotive su kupljeni Ivanušec (3,0) i Kastrati (2,0), a u ljeto 2018. Majer (2,5), dok su u zimu 2019. dovedeni Atiemwen (2,65) iz Gorice te Andrić (1,0) iz Inter Zaprešića. U suprotnim smjerovima slani su igrači na posudbe i trenutno samo Hajduk, Osijek i Šibenik nemaju kod sebe nijednog člana 'modrih'.

A dodajmo i da je Osijeku u ljeto 2019., nakon tri sezone posudbe na Kajzerici, prodan Majstorović za 400.000 eura, a od njegova nedavnog transfera u Kinu Dinamo je zaradio još 500.000 eura. U Rijeci su na posudbi Kulenović i Menalo, u Gorici je ostao Špikić, u Slaven Belupu su četvorica, u Istri 1961 je ostao samo Šutalo, a u Varaždinu Đurasek i Horkaš.

Je li Dinamo 'hrvatski Bayern', koji prvo kupuje najbolje iz svoje lige, pa se potom nadopunjuje iz inozemstva i 'stalno' je prvak (trenutno ide prema devetoj tituli zaredom) vidjet ćemo djelomično već u subotnjem derbiju s Osijekom. Bavarci bi takve dvoboje kad bi im Borussia Dortmund ili RB Leipzig na proljeće puhali za vrat – dobivali. Modri, koji najviše zarađuju od Uefinih premija i transfera i mogu svakom igraču ponuditi bolje uvjete nego ostali hrvatski prvoligaši, pobjedom bi poslali poruku da je naslov prvaka i dalje njihovo 'vlasništvo'...

Svi nabrojani dolasci znače da se na ljeto očekuju i odlasci, a pogotovo ostane li Dinamo bez mogućnosti ulaska u Ligu prvaka. Stoga je subotnji derbi najbolji mogući ispit za oba suparnika; je li branitelj naslova natjecateljski zreliji jer je navikao osvajati ili je psihološki rasterećeniji izazivač sazrio da možebitnim trijumfom prekida dominaciju 'modrih' kao što je uspjelo Rijeci 2017?

- Trebamo biti maksimalni u pristupu protiv Osijeka, kao što smo bili i u Puli. Želimo biti onakvi kakvi smo bili jesenas u Europi – najavio je vratar modrih Dominik Livaković, a najmlađi, Joško Gvardiol, koji ove sezone nije nastupio protiv 'bijelo-plavih', dodao:

- Ostali smo dužni iz zadnje utakmice s Osijekom i mislim da je vrijeme da pokažemo tko je glavni u HNL-u. Ako ćemo mi biti pravi, ne bi trebalo biti problema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:23