SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Uskoro potvrda prijedloga

Novi kriteriji za odgodu utakmica zbog koronavirusa u Prvoj HNL: Evo što se mijenja i koji su razlozi

Ako su neki igrači u samoizolaciji, to neće biti argument za odgodu utakmice...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. siječanj 2021. 09:49

Sezona se u Prvoj HNL nastavlja već 19. siječnja, a u HNS-u su definirali nove kriterije za odgodu utakmica zbog koronavirusa. Umjesto dosadašnjeg pravila da pravo na odgodu ima klub u kojem je najmanje šest igrača pozitivno ili u samoizolaciji, od ove godine susret će se moći prolongirati isključivo na temelju pozitivnih testova na COVID-19.

Ako su neki igrači u samoizolaciji, to neće biti argument za odgodu. Prijedlog kojeg ovih dana još treba verificirati je da će u Prvoj HNL pravo na odgodu imati klub koji ima pet igrača istodobno zaraženih, a u Drugoj i Trećoj ligi se radi o tri igrača.

Tako je odlučila Natjecateljska komisija iz više razloga, a jedan od bitnih je što nema više prostora u kalendaru natjecanja za brojne promjene termina odigravanja susreta, kako bi sezona bila gotova do subote 22. svibnja ili eventualno nedjelje 23. svibnja. Potom kreću pripreme Vatrenih za Euro.

Za utorak je najavljen sastanak HNS-a i državnih tijela i tada bi se moglo znati hoće li trećeligaši na terene ili će ostati u lockdownu. HNS je zatražio od nadležnih da im dopuste treniranje od 18. siječnja i igranje utakmica, a nešto kasnije i nižim ligama te mlađim kategorijama.

Argumentira se to tvrdnjom da nogometne utakmice nisu mjesta na kojima se prenosi zaraza. Klubovi rade pritisak jer boje se da bi moglo doći do osipanja broja nogometaša. Pojedini dečki koji duže ne treniraju mogli bi odustati od aktivnog bavljenja sportom na amaterskoj razini. Iako za te niže lige nije toliko hitno da moraju biti rano završene, za njih je završni rok kraj lipnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:29