Ronald Gorsic / CROPIX
S 13 PRVI PUT U DINAMU

NOVI NAPADAČ MODRIH BIO JE DUGA 642 DANA BEZ POGOTKA Čovjek koji je s 13 godina prvi put došao u Dinamo, a onda je napravio najveću moguću pogrešku

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. kolovoz 2018. 20:53

Bruno Petković (23), odnedavno novo lice Dinamove svlačionice, riješio je utakmicu s Lokomotivom. Suvereno je izveo jedanaesterac, jako i precizno, taj udarac ne bi obranila ni dva vratara. Mora biti zahvalan i Mariju Budimiru, koji je bio zadužen za jedanaesterce, jer mu je prepustio izvođenje. Budimir je iskusni vuk i ljudina, zna on što treba novom i mladom igraču, ponudio je Petkoviću rješenje utakmice.

Petković je stigao u klub u kojem je počeo, jer je s 13 godina iz Metkovića, iz Neretve, stigao u Dinamo. U Maksimiru je bio dvije godine, trebao je otići u Lokomotivu, obitelj se nije složila, pa je bio u Zagrebu, HAŠK-u, da bi konačno završio u Sigetu, u Hrvatskom dragovoljcu.

Platio danak sustavu

Njegov problem bio je rani odlazak u Italiju; onog trenutka kad je iz Hrvatskog dragovoljca kao junior otišao u Cataniju, ušao je u sustav koji zna ubiti mlade igrače. Krene se s Primaverom, nakon toga se zaredaju posudbe, više ne znaš za koji klub igraš... Šetao je Bruno tako od kluba do kluba (Varese, Reggiana, Virtus Entella, Trapani, Bologna, Hellas Verona), upoznao je Čizmu od vrha do pete. U takvim situacijama klubovi baš ne vode brigu o mladim igračima koji si došli sa strane, a na startu ih nisu previše platili. Bruno je platio danak - sustava.

Istisnuo ga Palacio

Ipak, u Trapaniju, u Serie B, Bruno je igrao jako dobro, klub je do finala play-offa stigao ponajviše njegovom zaslugom jer je te sezone zabio 10 pogodaka i još je 10 puta asistirao. Finale su izgubili od Pescare, zato što se Bruno - ozlijedio. Imao je problema s koljenom. Tada je imao dosta ponuda, ali Catania je tražila previše, nisu ga htjeli prodati za manje 5 milijuna eura. To se sve zbivalo prije točno dvije godine. S obzirom na to da Catania nije našla kupca zbog visoke cifre, Petković je ostao, klub je loše ušao u sezonu, on je bio dio te priče. Međutim, u zimu 2017. stiže ponuda Bologne, koja ga kupuje za 1,3 milijuna eura. Prošle je jeseni u dresu Bologne recimo igrao protiv Intera, završilo je 1:1, bio je proglašen igračem utakmice, nakon toga je asistirao protiv Sassuola za pobjedu od 1:0 pa je protiv Genoe opet asistirao za trijumf od 1:0... Međutim, Bologna tada kupuje Rodriga Palacija i daje mu prednost ispred Petkovića, trener je bio Roberto Donadoni. Tada odlazi u Hellas Veronu na posudbu, međutim ta je momčad bila ispod razine, uglavnom se branila, Petković se tamo nije mogao iskazati. Tada je krenula ta njegova loša statistika, dugo nije poentirao, protiv Lokomotive je pogodio mrežu nakon 642 dana posta. Ako ne računamo gađanje vlastite mreže protiv Osijeka...

Dolaskom u Dinamo Petković bi se trebao dignuti iz pepela koji ga je pokrio u Italiji. Prošao je pripreme s Bolognom, ali je u plavi dom stigao bez igranja utakmica, pa će mu svakako trebati vremena za privikavanje. Srećom, Dinamova je momčad homogena skupina igrača, tako da će mu u tom kontekstu sigurno biti lakše. Bruno je špica, ali isto tako i polušpica. Protiv Lokosa je igrao polušpicu, u nekoliko navrata pokazao je da itekako zna s loptom, mogao bi biti još jedan Dinamov pogodak kada je riječ o dolascima igrača.

Svi seniorski klubovi Brune Petkovića

Catania 24 utakmica, 6 golova

Varese 9 utakmica, 1 gol

Reggiana 18 utakmica, 4 gola

Virtus Entrella 13 utakmica, 1 gol

Trapani 38 utakmica, 10 golova

Bologna 22 utakmice, 0 golova

Verona 16 utakmica, 0 golova

Dinamo 2 utakmice, 1 gol

Ukupno: 142 utakmice, 23 gola

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 11:25