Screenshot: Twitter
SPREMA SE VELIKA REFORMA

NOVI 'PAKLENI' PLAN ZA BUDUĆNOST EUROPSKOG NOGOMETA Osniva se niz europskih regionalnih liga, HNL ostaje bez Dinama, Hajduka, Rijeke...!?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2016. 21:44

Naveliko se špekulira o osnivanju tzv. Superlige, odnosno prvenstva najsnažnijih europskih klubova, a iz Danske sada stižu informacije kako će se paralelno s njom igrati europske Regionalne lige, piše danski portal Copenhagen Post.

Superligu će činiti najbogatiji i najjači klubovi Starog kontinenta (uz moguće pozivnice klubovima iz cijeloga svijeta) koji se ionako svake godine bore za naslov u Ligi prvaka, a tzv. mali klubovi pokušavaju naći zadovoljavajući model prema kojem bi imali što jače natjecanje i čim veću financijsku korist, pa tako Danci, točnije klub Kopenhagen, predlažu osnivanje tri Regionalne lige.

Jedna bi bila Sjeverna, druga Istočna, a treća bi obuhvaća pretežno područje Sjeverozapadnog Balkana, eventualno Srednje Europe. Hrvatski klubovi bi, ako uopće dođe do realizacije, bili u kompotu sa susjednim državama, a za vjerovati je da bi takva liga imala značajan novčani impuls obzirom da bi bila pod pokroviteljstvom UEFA-e.

- Jasno nam je da se veliki klubovi ponašaju kako žele. No, mi moramo pronaći garancije za svoju stabilnost u budućnosti. Moramo se razvijati kao klub i biti uvijek atraktivni sponzorima kako bi mogli privući dobre igrače i trenere. Stoga, osnivanje ovakve lige je esencijalno. Jednostavno, moramo ostati u europskim natjecanjima - izjavio je Anders Horholt, direktor danskog kluba Kopenhagena.

Razgovori na ovu temu se, pišu strani mediji, vode već neko vrijeme na marginama sastanaka UEFA-inih tijela, a upravo su danski klubovi prije 15-ak godina inzistirali na osnivanju tzv. Atlantske lige koja je trebala okupljati ekipe iz Nizozemske, Portugala, Belgije i skandinavskih zemalja, ali ideja nikada nije osobito zaživjela.

Soccer Football - Atletico Madrid v Real Madrid - UEFA Champions League Final - San Siro Stadium, Milan, Italy - 28/5/16
Real Madrid's Sergio Ramos lifts the trophy as they celebrate winning the UEFA Champions League
Action Images via Reuters / Carl Recine
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic / REUTERS

Dakako, paralelno sa Superligom i Regionalnim ligama igrala bi se i nacionalna prvenstva, ali u njima ne bi igrale momčadi iz navedenih nadliga. Primjerice, ako bi se Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek odlučili na igranje u Regionalnoj ligi, za naslov u HNL-u bi se borili Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra...

Čudna, ali zanimljiva ideja, vrijeme će pokazati što kažu uključeni akteri.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 05:42