MARKO TODOROV/CROPIX
POPIS KANDIDATA

Novi trener Dinama? Najrealniji kandidat je u HNL-u, ali ovaj čovjek ima mangupski gard kakav Modri trebaju

Profil trenera za Dinamo: iskusan, gladan trofeja, star između 40 i 50 godina...
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 06. prosinac 2021. 16:34

Dinamo je bolestan, prema kriterijima koje si je svojim rezultatima u bližoj i daljoj prošlosti nametnuo. Najemotivniji navijači reći će čak - u agoniji. Dva poraza doma zaredom u samo četiri dana u derbijima s Hajdukom (kup) i Rijekom (prvenstvo) pokazali su da je kriza dublja od rezultatske jer premda momčad još nekako i stvara prilike (više protiv Rijeke nego Hajduka) nedostaje joj odlučnosti u završnici, a u tome se ogleda mentalna blokada odnosno psihički umor, iz čega proizlazi i fizički, zamor materijala nakon duge polusezone, zapravo kalendarske "godine bez kraja" i pravog odmora u pandemijskom rasporedu igranja u četiri natjecanja (A i mlada reprezentacija, prvenstvo, kup, Europa).

Lojalnost Mamićima

Dinamovi su nogometaši u polusezoni (od 7. srpnja, pripreme počele još tijekom skupina na Euru!) jednostavno odigrali previše utakmica (32) da bi privremeni trener Željko Kopić protiv razgoropađenog Hajduka (jesenas 10 utakmica manje) postavio drugačiju taktiku od čekanja, bolje reći vrebanja protunapada na domaćem terenu. Ili je mogao izrotirati sve startere protiv Rijeke?

image

Željko Kopić

MARKO TODOROV/CROPIX

Nije takva igra u Dinamovom DNA ni na gostovanjima, osim protiv najjačih u Europi, ali realnost je okrutna, a plava obitelj je u nedjelju navečer probuđena iz virtualnog svijeta prema kojem su "plavi" s dvije utakmice manje zapravo – prvi na ljestvici. Više nisu po nijednom kriteriju, štoviše, smatrat će se uspjehom završe li jesenski dio prvenstva kao drugi, s dva, tri ili pet bodova manje od vodeće Rijeke, favorita za laskavi naslov "zimskog prvaka".

Koji su Dinamovi problemi pisali smo još prošli četvrtak nakon poraza od Rijeke (1-3), a sad je više-manje jasno da će Kopić, inače trener s iskustvom koji je vodio gotovo 250 utakmica, biti vršitelj dužnosti u preostala četiri nadmetanja (West Ham u četvrtak te tri prvenstvena u osam dana, Slaven Belupo doma te Istra 1961 i Hrvatski dragovoljac u gostima). I na stranu gostovanje u Londonu, naglasimo odmah da će biti pravi pothvat da "modri" osvoje svih devet prvenstvenih bodova, što bi nekad bilo "gaženje plitkog potoka". No, samo maksimalan učinak daje mogućnost dizanja s trenutnog četvrtog na drugo mjesto uoči stanke...

Nije tajna da Dinamo već traži trenera i direktora koji bi trebao preuzeti sportski sektor tijekom božićno-novogodišnjeg prekida prvenstva i povesti momčad na pripreme (Rovinj, 10. do 22. siječnja). Taj "netko", odnosno "neki", moraju biti lojalni Mamićima, koji formalno još od ožujka nisu u klubu, ali imaju utjecaj. Neće doći Matjaž Kek, vjerojatno neće ni Ante Čačić (da ga se doista htjelo dovesti, ne bi se premošćivalo s Kopićem), no puštena su u javnost imena Zlatka Zahovića kao sportskog direktora i Darka Milanića kao trenera, tandema iz šampionskog doba Maribora - o tome više pročitajte OVDJE.

Mobilizacija u dijaspori

Profil trenera za Dinamo bio bi da je gladan trofeja, da ima između 40 i 50 godina, dakle ni premlad ni prestar, da već ima trenerskog iskustva te da dolazak u Maksimir doživi kao vlastitu nadgradnju. Takav je bio Nenad Bjelica 2018, a odagnamo li kao kandidate bivše igrače i trenere (Jurčić, Jurčević, Igor Cvitanović, Prosinečki) ili one koji trenutno ne žele uopće razgovarati o poslu u Dinamu (Bišćan), lista kandidata spada na tri imena: Goran Tomić, Zoran Zekić i Sergej Jakirović.

image

Goran Tomić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Tomić (44) vodi lidera na ljestvici Rijeku, a najbolja preporuka su mu rezultati u derbijima s "modrima", ove sezone devet pogodaka (3-3, 3-3 i 3-1), na stranu onih propuštenih 3-0 na Rujevici. Zekić (47) je "dinamovac" iz Osijeka koji živi u Zagrebu i odnedavna vodi Slaven Belupo, najdugovječniji je Osijekov trener (2015. do 2019.), doima se najrealnijim kandidatom, a Jakirović (47) je uvjerljivi jesenski prvak BiH s mostarskim Zrinjskim, bio je od 2018. do 2020. uspješan s Goricom, a ima i najveći frajerski, da ne lažemo mangupski gard potreban za vođenje najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Dakako, preostala opcija je Kopić (44), ako pobijedi sve do kraja, ali nekako nam se čini vjerojatnijim da će se 20. prosinca vratiti na čelo omladinske škole...

image

Zoran Zekić

VLADO KOS/CROPIX

Poraz od Hajduka s kojim Dinamo na proljeće očekuju tri derbija, od kojih dva na Poljudu (jedan odgođeni iz rujna) mobilizirao je vodeće ljude "modrih", kako one u "zemlj"i, tako i "dijaspori", a osim trenera traži se i sportski direktor, jer dojam je da Damira Krznara nakon što se odmori zanima trenerska karijera u nekom drugom, manje zahtjevnom klubu. Vremena ima točno dva tjedna, da igrači uoči odlaska na zimski raspust znaju tko će ih dočekati na prozivci u siječnju uoči Tri kralja...

image

Sergej Jakirović

DARKO TOMAS/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:54