Tom Dubravec / CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA EURO

NOVI VATRENI Rakitiću i Modriću leđa čuvaju Maleš ili Brozović, bok Vrsaljku

Od reprezentacije su se zasad oprostili Pletikosa, Vukojević i Eduardo, ali je činjenica da izbornik Niko Kovač mora napraviti još rezova kako bi Hrvatska igrala bolji nogomet
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 19. srpanj 2014. 23:06

I treći senator je digao sidro! Nakon Ognjena Vukojevića i Eduarda Da Silve, Stipe Pletikosa odlučio je umiroviti jedinicu “vatrenih”. Stipe je otišao bez grubih riječi, prozivanja i optužbi. Zahvalio se na isti onaj način na koji je nosio dres reprezentacije u svakoj od 114 utakmica u kojoj je igrao: ponosno i dostojanstveno!

Ako izostanu “oproštajni govori” nekadašnjih suigrača iz Bayerna Ivice Olića (35) i Danijela Pranjića (33), odnosno Darija Srne (32), priča o oproštajima je zaokružena. Doduše, neki spominju i Niku Kranjčara koji muku muči s ozljedama, ali on će u kolovozu napuniti 30 godina i još uvijek može dosta toga ponuditi reprezentaciji.

I tako se pomalo nazire obris momčadi koja kreće u utrku za Euro 2016. u Francuskoj. Niko Kovač je u medijskom istupu nakon povratka iz Brazila izjavio da će u kvalifikacijama inzistirati na agresivnijoj igri s brzim protokom lopte te na igri sa što manje dodira.

Odgovorniji u defenzivi

- Radit ćemo na odgovornijoj defenzivi, pogotovo u prekidima, previše golova primamo na postavljenu obranu iz prekida, a to se može itekako riješiti. Sustav 4-1-4-1 s otvaranjem u 4-3-3 tek neznatnim pomakom igrača automatizirat ćemo i smatram ga najpogodnijim za profil kadra - kazao je Niko Kovač u razgovoru za SN nakon Svjetskog prvenstva kada je postalo jasno da mu je predsjednik Davor Šuker dao mandat za Euro.

Strinić, Milić...

Jasno je da će Pletikosu između vratnica zamijeniti Danijel Subašić. Vratar Monaca je logičan izbor, kao što je logično da se njegova zamjena traži u trokutu Zelenika, Kalinić i Vargić. Stoperski tandem činit će Ćorluka i Lovren, a zanimljivo pitanje nameće se na bočnim pozicijama.

Kapetan ne može na klupu pa je Darijo Srna na desnom beku ili više nije reprezentativac. No, kako ignorirati Šimu Vrsaljka koji je napravio transfer u Sassuolo gdje ga se priprema za Juventus?

Tu bi Kovač mogao napraviti kompromis i na lijevog beka staviti Vrsaljka koji je na toj poziciji igrao u mladoj reprezentaciji. Alternative su mu Strinić, Milić koji je skrenuo pozornost lanjskim igrama u Rusiji te dvojac iz Dinama.

No, lijevi bek je mačji kašalj prema onome što Kovača čeka u veznom redu. Nakon Svjetskog prvenstva izbornik je izjavio kako i dalje vidi Rakitića i Modrića kao defenzivni tandem. No, potom je demantirao samog sebe otkrivši kako u formaciji 4-1-4-1 traži “agresivnog, fizički snažnog i tehnički prihvatljivog korektora zadnje linije”.

Kovač kao da je opisao Arijana Ademija. No, o tome je trebao misliti prije SP-a s obzirom na to da je veznjak Dinama odabrao Makedoniju nakon što je vidio da ga nema ni na popisu 30 igrača za Brazil.

Doduše, Ademi još uvijek nije upisao prvi nastup za Makedoniju, ali Zdravko Mamić nedavno je otkrio kako veznjak ne želi pogaziti riječ koju je dao izborniku Bošku Đurovskom.

I Badelj konkurira

Od ostalih kandidata, najbliži toj poziciji čini se Marcelo Brozović, eventualno Mate Maleš o kojemu Kovač ima visoko mišljenje i samo zbog ozljede nije završio na Mundijalu, a prema potrebi tu poziciju može pokriti Milan Badelj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 20:34