Deni Jurić slavi gol
 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
SJAJNI NAPADAČ

Novo HNL otkriće: ‘Stalno imam ponude, bilo ih je i iz Švedske, a nisam znao da su zainteresirani i oni‘

Australski napadač hrvatskih korijena za Šibenik je ove sezone već postigao 11 pogodaka
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 30. travanj 2021. 20:57

U povijesti HNL-a šibenski prvoligaš imao je u svojim redovima nekoliko rasnih strijelaca. Od Željka Maretića koji je više žario 80-ih po drugoligaškim terenima i nešto manje početkom 90-ih, preko Yllija Shehua, Klaudija Vukovića, Joška Popovića, Ermina Zeca… U povratničkoj HNL sezoni na Šubićevcu se opet pojavio jedan iz te klase strijelaca.


Naravno, riječ je o Deniju Juriću. Protiv Slavena Belupa ovaj 24-godišnji centarfor Narančastih ponovno je pokazao koliko je opasan strijelac, ali i dodavač. Australac hrvatskih korijena zabio je svoj 11. gol sezone u 29 nastupa i time se ušuljao u elitno društvo Top 5 topnika HNL-a (Mierez, Lovrić, Gavranović, Oršić). Ne samo da je uz Marija Ćurića bio među najzaslužnijima za pobjedu nakon deset kola, već su ti bodovi Šibenčane najvjerojatnije zacementirali u elitnom razredu.


Protiv Farmaceuta je Šibenik djelovao vrlo moćno, ne ostavivši suparniku ni malo šansi. Naročito raspoloženi bili su baš Deni i Mario Ćurić.
- Stvarno smo igrali jako dobro, posebno prvo poluvrijeme. Djelovali smo kao pravi tim, ginuli jedan za drugog. Kolektivno smo igrali i to je izbacilo mene i Marija kao pojedince. Svatko je na terenu radio točno ono što treba i najbolje zna, jer da nije tako ne bismo zabili dva gola, a primili bismo tko zna koliko. Svaka čast svima, velika tri boda...

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix


Stasitom Australcu ovo je debitantska sezona u HNL-u, u 31 kolu već je došao do 11 golova. Koliko je uoči sezone priželjkivao golova?
-Trebalo mi je desetak golova da se malo priviknem na Prvu ligu, velika je razlika između prve i druge lige. Bit ću iskren, neka moja očekivanja bila su da postignem seda, osam golova u prvoj sezoni 1. HNL. Evo, sada sam na 11, malo sam i samog sebe iznenadio.

Najdraži u Maksimiru

Koliko još golova do kraja priželjkuje?
- Pa, nadam se još dva, tri, i to bi bilo zaista sjajno za mene. Čeka nas još nekoliko kola, utakmice s protivnicima iz našeg ranga, pa onda završne tri s jačim suparnicima.


Ipak, oni golovi postignuti našim najboljim klubovima nekako se više cijene?
- Istina je, zabijao sam i Dinamu na Maksimiru, Rijeci i lijep je to osjećaj. Koji mi je najdraži? Pa, rekao bih onaj Dinamu u Maksimiru za pobjedu 2-1 koji je Šibeniku donio povijesnu pobjedu nad Dinamom u Zagrebu. Također i Rijeci…


Šibenski centarfor ima važeći ugovor sa Šibenikom do ljeta 2022. godine, ali nije tajna da ga žele mnogi hrvatski i inozemni klubovi.
- Reći ću vam da se time ne opterećujem. Sve moje misli usmjerene su isključivo na završnicu sezone. Koliko znam ponuda ima, upita, bilo ih je i prije, vjerojatno će ih biti još. Ali, time se ja osobno ne zamaram. Kada dođe vrijeme za to sjest ćemo klub i ja pa odlučiti što je najbolje za sve.

Otac vodi brigu

Ove zime Jurića je navodno želio i Osijek, ali Šibenčani nisu pristali na Osijekovu ponudu, koji je poslije doveo Santinija. Najboljeg strijelca Šibenika želio je nedavno i jedan švedski prvoligaš, sada se pojavio i jedan norveški klub, priča se i jedan iz španjolske La Lige... Ponuda za ubojitog i atraktivnog napadača očito ne manjka.
- Kažem vam, ponuda ima, bilo je s dosta strana, i sa sjevera Europe, iz Švedske, isto tako domaćih. Za tu iz Španjolske nisam još čuo. O svemu tome vodi računa moj otac kojemu sam prepustio brigu oko tih stvari.


Ostanak u Šibeniku još jednu sezonu?
- Meni je u Šibeniku lijepo, tu sam se odlično snašao i pokazalo se da sam dobro odlučio. Vidjet ćemo sve, ali mislim da svatko želi napraviti nekakav novi iskorak u karijeri, izazov, korak više... I, kažem, sve će se znati na kraju sezone.


Ne bismo se iznenadili da Jurića poželi još neki veliki hrvatski klub.
- Naravno da bih volio zaigrati u nekom velikom hrvatskom klubu, naša liga je izazovna, sve jača i jača, kompetitivna i iz nje se može napraviti dobar transfer kasnije. Odlična platforma za dalje.


Deni je u mlađim uzrastima nastupao za hrvatske reprezentacije, intrigira li ga nastup u A selekciji svjetskih doprvaka?
- Kada bi došao poziv naravno da bih prihvatio taj poziv. Zna se tko je Hrvatska u nogometu.

Deni Jurić za Šibenik

Prvenstvo
28 utakmica
2.139 minuta
11 golova
3 asistencije

Hrvatski kup
1 utakmica
75 minuta
0 golova
0 asistencija

Učinak protiv prvoligaša

Varaždin - 4 gola
S. Belupo - 2 gola
Lokomotiva - 2 gola
Rijeka - 1 gol
Dinamo - 1 gol
Istra 1961 - 1 gol
Osijek - 0 golova
Hajduk - 0 golova

Na OI u Tokiju za U-23 izabranu vrstu Australije

Najbolji Šibenikov strijelac ove sezone ima četiri nastupa za U-19 reprezentaciju Hrvatske i nekoliko nastupa za U-23 selekciju njegove rodne zemlje Australije. Za A-selekciju Socceroosa još nema službeni nastup, ali postoji realna mogućnost da Jurić nastupi za U-23 reprezentaciju Australije na predstojećim OI u Tokiju. (dt)

Na treninzima vratari bježe od njega

U 30. kolu Šibenik je u Varaždinu remizirao 1:1 s domaćinom, a značajan bod s bijele točke donio je baš Jurić. Iako se radilo o važnom trenutku, šibenski napadač je izveo taj penal punom snagom zabivši loptu u rašlje. Riskantno, ali vrlo efektno.
- Pa, ja uvijek tako izvodim penale. Vježbam to stalno. Ponekad na treninzima moji suigrači vratari bježe s gola ha, ha… Da ih ne strefi neki projektil. (dt)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:22