Siniša Oreščanin predstavljen u Gorici
 HNK GORICA
Predstavljen novi trener

‘Očekivao sam da će nakon Hajduka moj prvi posao biti vatrogasac! Ali ovdje nije kriza, ovdje je sjajno!‘

Kreće novo razdoblje u velikogoričkoj nogometnoj povijesti. Na čelu struke je novi čovjek...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 04. siječanj 2021. 17:45

Još dok su dočekivali novu 2021. godinu, igrači Gorice ni u snu nisu mogli zamisliti da će ih na prvom treningu zimskih priprema četiri dana kasnije dočekati novi trener Siniša Oreščanin, a ne dosadašnji Valdas Dambrauskas s kojim su osvojili 29 bodova iz 14 utakmica i držali sigurno treće mjesto.

No, drugi dan 2021. ući će u anale velikogoričkog kluba po tome što se te subote dogodila najiznenadnija promjena u njegovoj povijesti, tako što su istovremeno otišli i trener Dambrauskas i sportski direktor Mindaugas Nikoličus, dva Litavca koja su bili simbol uspona Gorice na visine gdje nikada prije nije bila.

Život je time pokazao svu svoju nepredvidljivost, Dambrauskas će ubuduće voditi bugarskog prvaka Ludogorec, a Nikoličius je jučer predstavljen kao novi sportski direktor Hajduka. Oreščanin se pak jučer popodne predstavio pred igračima Gorice i odradio s njima prvi upoznavajući trening, premda je i tome prethodila vrlo neobična situacija. Dosadašnji trener Dambrauskas se oprostio od igrača i kluba vrlo emotivnim govorom, na rubu suza.

- Bio sam u Gorici samo 10 mjeseci, a osjećam kao da sam bio 10 godina. Vi igrači ste mi omogućili moj novi posao i ostajemo prijatelji zauvijek. Sigurno ćemo se i sresti u budućnosti, možda netko i na moj strani, možda sa suprotne - rekao je Valdas Dambrauskas, koji je ispraćen iz dvorane za sastanke velikim pljeskom, a novom treneru Oreščaninu je prenio važne stvari za budući rad.

- Imao sam vrlo ugodan, istina mali i kratki razgovor s dosadašnjim trenerom Dambrauskasom, ali osjetio sam golemu pozitivnu energiju od sada već bivšeg trenera, a mogu slobodno reći nažalost jer je Valdas u Gorici zaista radio jako dobar posao - pojašnjava Siniša Oreščanin, koji je nakon odlaska s pozicije trenera Hajduka u srpnju 2019. do danas bio bez posla, dakle oko godinu i pol dana.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Iz moje perspektive ja zaista dosta dugo nisam bio trener, pribrojimo tome i situaciju s Covidom-19 koja je svima otežavala situaciju, ali iskreno govoreći očekivao sam da će nakon Hajduka moj prvi posao biti, kako se kaže - vatrogasca. To bi značilo dolazak u neki klub gdje situacija neće biti dobra, već krizna - priznaje Oreščanin da je kao i svih i njega iznenadio golemi obrat u Gorici na početku 2021.

- Nisam se mogao nadati poslu u Gorici i zato mogu biti jako zadovoljan da sam došao u klub, koji je u pozitivnoj atmosferi, koji ima pozitivan rezultat i iza sebe kompletno pozitivnu sliku, a naročito s trećim mjestom u prvom dijelu prvenstva. Polazište mi je zaista vrlo dobro, što je s jedne strane i velika obveza da nastavimo tim putem, ali neću se opterećivati jer se tako ne osjećam, niti se bojim izazova.

Ako vas takav klub izabere, znači i da vjeruje u vas i vaš način rada. Kakvi su prvi dojmovi u Velikoj Gorici?

- Zna se da sam ja čovjek koji i inače ne voli puno pametovati, a pogotovo ne bih želio previše pričati na početku jer ipak tek moram snimiti situaciju. Da ne budem plastičan ili slatkorječiv, dojmovi su mi OK, od ulaska u stadion do upoznavanja s ljudima u klubu. Baš kako sam i zamišljao, naišao sam na toplu doprodošlicu i zajedništvo koje se vidi na svakom koraku i od svih u klubu. Ja sam Goricu pratio i izvana, prije nego što sam došao ovdje, igrajući protiv nje s drugom momčadi Hajduka u 2. HNL, pa onda i u prvoligaškoj konkurenciji. U ove tri prvoligaške sezone mogao sam prepoznati tajnu Goričinog uspona i progresa.

Predsjednik Črnko ne odustaje od europskih ciljeva i odlazak litavskog dvojca nije ga previše zabrinuo?

- Želje i ciljeve sam upoznao nakon razgovora s predsjednikom i još nekima u klubu, a polazišnu točku imamo u sličnom načinu razmišljanja, vođenja i ophođenja s igračima mene i dosadašnjeg trenera. Želio bih nastaviti tim tragom, ali to ne znači da ćemo se kopirati jer svaki trener ima svoje ideje i kreativnost. Gorica može biti zadovoljna i ponosna na sve što je napravila i prije, ali jesenski dio ove sezone je stvarno donio veliki i prepoznatljivi iskorak zahvaljujući treneru Dambrauskasu. To je je za mene još veći izazov da pokušamo najmanje ostati na istom nivou igre i rezultata, ako ne i napraviti korak naprijed.

Prepreka bi mogao biti zimski prijelazni rok i mogući transferi nekih najboljih igrača. Najbliži odlasku je kapetan Kahlina, ali i još neki imaju ponude?

- Moja najveća želja je da ostanemo na okupu, iako sam svjestan da je to upitno i da može biti odlazaka ove zime. Tako mi je predočeno i u pregovorima, klub tako funkcionira i s time sam se složio jer tako zapravo svi klubovi u Hrvatskoj funkcioniraju. Možemo reći da onda barem ostanemo što kompletniji jer tako ćemo lakše doći do ciljeva. Svjesni smo svi da je letvica visko postavljena i da se traži Europa.

Mogu li se najaviti neke promjene u igri, sustavu, taktici?

- Ja bih to pitanje ipak ostavio za malo kasnije, barem da prođe tjedan dana da malo više osjetim i upoznam igrače, komunikaciju među njima, njihovu reakciju i odgovor na zahtjeve koje ću pred njih postavljati. Moj stil je blizak Valdasovu, ali probat ćemo u hodu naći rješenja u kojima će se igrači najbolje osjećati kao individue, a onda to prikazati kroz igru momčadi da slika bude što bolja. U svakom slučaju vidim potentnu ekipu Gorice, kroz koju se ja mogu izraziti kao trener i koja će pokazivati progresivan i moderan nogomet u nastavku sezone - zaključio je novi strateg Velikogoričana Siniša Oreščanin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 14:59