CROPIX
ŠEF SUDACA

‘Očekujem da se na kraju iduće sezone o arbitrima niti ne priča! Naši suci su uz bok najboljima u Europi‘

Glavni čovjek Komisije nogometnih sudaca zadovoljan prethodnom sezonom i silno optimističan pred nadolazeću
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. lipanj 2022. 18:56

Uvijek je zanimljivo popričati s Brunom Marićem, šefom hrvatskih nogometnih sudaca. Rijetko će kad imati dlaku na jeziku, kazat će vam ono što želite saznati, zamatanje u celofan nije njegova omiljena disciplina. Iskoristili smo lipanjsko nogometno zatišje za razgovor s Marićem o protekloj sezoni, o onome što nas čeka u sljedećoj kad su suci u pitanju, te o još nekim temama vezanim uz suđenje...

Za početak, kako ste zadovoljni suđenjem u prošloj sezoni? Što je bilo super, što nije bilo dobro, na čemu naši suci moraju najviše raditi, u čemu najviše napredovati?

- S obzirom na to da je ovo bila uistinu posebna sezona, sezona u kojoj se do pretposljednjeg kola nije znalo tko će biti prvak, izražavam zadovoljstvo. Ta bitka za naslov prvaka vodila se tijekom cijelog prvenstva između četiri kluba. To je svakako posebnost, a samim time i veliki izazov za sudačku organizaciju. Hvala sucima jer se o njima ne priča nakon sezone. U tome se ustvari krije naša najveća pobjeda. U nastavku moramo raditi na minimaliziranju pogrešaka u kaznenom prostoru, moramo iskorijeniti grubu igru. Ali, oko toga moramo s klubovima raditi na edukaciji. Dakle, prevenciji najgrubljih startova. Toga nije bio puno, ali želimo u tome biti potpuno uspješni - kazao nam je Marić u uvodu.

image
CROPIX

Što očekujete od sljedeće sezone kad su suci u pitanju?

- Od sljedeće sezone očekujem da budemo još bolji. To je onako najkomforniji odgovor. Ali, iskreno, od sljedeće sezone očekujem da se o sucima na kraju niti ne priča.

VAR je, pretpostavljamo, puno pomogao sucima u donošenju odluka, no kako izbjeći da se kod provjera ne čeka tako dugo jer to često zna iritirati navijače?

- VAR je blagoslov za suce, tako sada govorim svima! Ako analiziramo koliko je dobrih stvari VAR donio, koliko je čistih i očitih pogrešaka ispravio, onda mogu samo reći da je VAR najveći dobitak za nogomet u posljednje vrijeme! Poboljšanja se mogu ostvariti u kvaliteti kamera, broju kamera, brzini pregleda i permanentnoj edukaciji. Dugo čekanje ponekad je plod lošeg snimanja situacije, ponekad u jednoj situaciji provjeravamo nekoliko događaja, a ponekad je također plod nepridržavanja uputa VAR instruktora o načinu i postupku pregleda snimke. No, ako kompariramo naše natjecanje s drugim nogometno bogatijim državama, ne mogu biti previše kritičan prema nama. Težimo da budemo bolji, ali naravno da je lakše onim državama koje duže koriste VAR tehnologiju. Očekujem da se iz sezone u sezonu poboljšavamo, očekujem da prvenstveno popravimo brzinu pregleda snimki, ali i da smanjimo preglede situacija koje nisu predviđene za pregledavanje. Statistika nam ide u prilog i mi smo po svemu u vrhu nogometnog suđenja kada je VAR u pitanju. To nas veseli, ali nas obvezuje da budemo još bolji jer kao servis nogometa moramo biti maksimalno učinkoviti.

image
CROPIX

Koji su se mladi suci posebno istaknuli u prethodnoj sezoni? Kakvu im karijeru predviđate?

- Istaklo se puno mladih sudaca. Patrik Kolarić i Ante Čulina debitirali su na najvećoj pozornici, ali ima i onih na Drugoj HNL koji su svojim suđenjem skrenuli pozornost na sebe. Od njih očekujem da se razvijaju kao do sada, onda o uspjehu ne brinem.

Gdje su naši suci u odnosu na europske?

- Ako pričamo o kvaliteti, naši suci su uz bok najboljima u Europi!

Je li vam se koji sudac požalio na neke klupske pritiske?

- Niti jedan sudac nije doživio osobni pritisak, barem ga meni nisu prijavili. Ako pričamo o pritisku vas iz medija ili izjava pojedinih klupskih dužnosnika, to je nama u rok službe! Nosimo se s time, junački, ha, ha, ha...

Kakva je situacija u idućoj sezoni s Ivanom Bebekom, koji je imao problema zbog one snimljene poruke, zaradio čak i suspenziju od strane Hrvatskog nogometnog saveza? Nedavno je u SN s obzirom na starosnu dob izjavio da ima pravo suditi još jednu godinu i da se toga ne misli odreći. Smatrate li ga i dalje našim najboljim sucem?

- Ivan Bebek je u Elite kategoriji sudaca, on je naša Ikona, sudac najveće sudačke karijere u povijesti Hrvatske. A koje utakmice će suditi, odlučit će povjerenik za određivanje sudaca kojeg će imenovati Izvršni odbor HNS-a prije početka prvenstva. Bebek nastavlja tamo gdje je stao, kako čujem, jedva čeka seminar sudaca prije početka sezone.

Hoće li za sljedeću sezonu biti kresanja liste sudaca? Koliko će sudaca suditi HNL?

- Polako smanjujemo listu sudaca na primjerenu razinu. Ne možemo sve u jednoj sezoni, tako sam i najavio na početku. U Hrvatskoj nogometnoj ligi, u elitnoj skupini, bit će kao i dosad deset sudaca. Šest međunarodnih i četiri nacionalna. Ali, HNL će suditi i još nekoliko sudaca uz Ivanu Martinčić, kao jedinu ženu koja će dobiti utakmicu Hrvatske nogometne lige. Ovo je sve pod uvjetom da budu u formi i da izvrše sve svoje obveze prije početka sezone.

Za kraj, Bruno Marić je htio nešto posebno naglasiti...

- Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i članovi Izvršnog odbora HNS-a dali su nam maksimalnu neovisnost. Nemamo se pravo izvlačiti ni na koga. Dok je tako, ja sam tu. Sve što je loše s naše strane, odgovorni smo mi suci, nema potrebe prozivati HNS, to je promašaj. Ali, naravno, i za sve dobro odgovorni smo mi. Očekujem kao i prošle sezone korektnost od strane medija, klubova i svih koji su u blizini nogometa. Na taj način smo i mi suci uspješniji i lakše nam je služiti nogometu jer to je naša sveta uloga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 04:42