VLADO KOS/CROPIX
NIJE ZABORAVIO

Od anonimnog juniora postao je mladi HR reprezentativac i velika nada Hajduka, ali jedno još nedostaje...

Utakmica protiv trećeligaša Belišća u Kupu ohrabrenje je za trenera Bijelih Jensa Gustafssona
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. listopad 2021. 09:44

Tri puta zabije Livaja i lako Hajduk prođe preko Belišća. Trećeligaš koji u svojoj konkurenciji izgleda jako dobro, protiv Bijelih nije imao šanse. Ali, baš nikakve. Hajduk je bio ozbiljan i odgovoran, Hajduk je bio maksimalno profesionalan s istinskom razlikom u klasi. Baš onakav kakav i treba biti u ogledu s niželigašem. Ali, za razliku od prvenstvenih dvoboja, Hajduk je bio i efikasan. Barem na tren hajdukovci su podsjetili kako bi trebali izgledati i na prvoligaškim travnjacima. S ovakvim imenima, s ovim sastavom, morali bi biti dominantni i u većini HNL dvoboja.

- Ovako bi Hajduk trebao igrati svaku utakmicu - poručio je Jens Gustafsson nakon dvoboja u Belišću.

Desetka u centru

Kao da se i sam švedski stručnjak pitao “zašto tako ne izgledamo svaku utakmicu”. Da, uistinu, koji je razlog da Hajduk u prvenstvu nema uvjerljivost koju je iskazao u kup-dvoboju? Prvi, jedini i pravi razlog je snaga protivnika. Belišće je ipak trećeligaš, a obrane suparnika u prvoligaškoj konkurenciji znaju kako zaustaviti Livaju jer sve se oko bijele “desetke” okreće.

Ako je Livaja raspoložen, ako lakoćom poentira kao protiv trećeligaša u Kupu, onda Hajduk pobjeđuje šetnjom. Ako Livaja ne zabije, kao što je bio slučaj s Goricom, onda utakmica ostane bez pogodaka, a Hajduk bez pobjede. Nije to ishitreni zaključak, već činjenica zasnovana na argumentima, s obzirom na to da je Livaja jedini strijelac u HNL-u iz redova Bijelih još od kraja kolovoza i susreta s Rijekom. Autogolom Lončara došli su Bijeli do pogotka za remi u Gradskom vrtu, a preostala četiri zgoditka potpisala je “desetka” Bijelih.

Uz Livaju, u Belišću se na listu strijelaca upisao i Marin Ljubičić, ali 19-godišnji napadač tek mora potvrditi da je spreman zabijati i na višoj razini. Za Ljubičića je plus što je dvaput poentirao u Belišću. Prethodno je još jedan zgoditak polučio u Biogradu, a u oba kup-susreta riječ je bila o trećeligašima. Pored golova u Kupu zabio je i dva zgoditka Tobolu. Ukupno pet pogodaka u četiri susreta Hrvatskog nogometnog kupa i europskih kvalifikacija, ali iza Ljubičića je i 10 nastupa u HNL-u bez pogotka. Prošle sezone bio je najbolji strijelac juniorske Prve HNL, počeo je igrati za seniore, potpisao je i profesionalni ugovor. Napravio je golemi pomak u karijeri, od anonimnog juniora postao je reprezentativac U-21 i velika nada Hajduka, ali još se čekaju njegova najbolja izdanja.

Nije zaboravio zabijati

U debitantskoj utakmici kontra Šibenika postigao je sredinom ožujka svoj premijerni pogodak u HNL-u, a od tada ima ukupno 16 nastupa bez pogotka. Ako je utakmica u Belišću pravi poticaj za Ljubičića, dvoboj koji će mu podići samopouzdanje, onda sve to mora potvrditi u Koprivnici ili sljedećim prvoligaškim dvobojima. U protivnom, utakmica u Belišću ostat će samo kratkotrajni bljesak kroz kup-natjecanje. Od Ljubičića se ne očekuje da bude prvi klupski strijelac, ali isto tako ne može nitko, pa ni sam igrač, biti zadovoljan kada poslije više od tri mjeseca od početka sezone nema zgoditka u HNL-u. Činjenica jest da nije zaboravio zabijati, uostalom, pogodak je postigao i za Hrvatsku U-21 u pobjedi nad Finskom prošlog mjeseca, međutim, nestrpljivo se čekaju njegovi zgodici u prvenstvu. U Kupu je napravio pozitivnu podlogu, a je li Ljubičić uistinu profitirao u Belišću precizniji odgovor ćemo imati već nakon Koprivnice.

- Ušli smo od prve minute agresivno i odmah ih pritisnuli. No, unatoč primljenom pogotku znali smo da moramo nastaviti našu igru i da će golovi doći. Nakon dva rezultata koja nam nisu bila po volji u ligi, ovo nam je dobro došlo za samopouzdanje. Drago nam je što su razveselili navijače koji nas uvijek lijepo dočekaju gdje god da igramo u Hrvatskoj. Čeka nas novi prvenstveni ogled protiv Slaven Belupa, koji nam je uvijek neugodan protivnik, ali samo nam je pobjeda u glavi - rekao je Ljubičić, koji je pokazao znakove buđenja, ali u potrazi za igračem koji će se pridružiti Livaji u zabijanju zgoditaka kroz prvoligašku konkurenciju još se primarno čeka na Mlakara.

Čekajući Mlakara

U sličnoj su poziciji Sahiti i Biuk od kojih se također očekuju zgodici i asistencije, ali Mlakar je ovog ljeta doveden kao klasična “špica” s dvije snažne preporuke - igrač je pod ugovorom s Brightonom i najbolji strijelac prošlogodišnjeg slovenskog prvenstva. Nedavno se ozlijedio, pa je shodno tome ulazio s klupe u dva posljednja susreta, ali krajnje je vrijeme da Mlakar pokaže zašto je doveden u Hajduk jer od početka kolovoza čekamo na njegove zgoditke.

Marin Ljubičić u brojkama ove sezone

HNL
- prikupio 10 nastupa, 376 minuta na travnjaku, bez zgoditka i asistencije
EUROPA
- prikupio 2 nastupa, 124 minute na travnjaku, 2 zgoditka i niti jedna asistencija
KUP
- prikupio 2 nastupa, 153 minute na travnjaku, 3 zgoditka i niti jedna asistencija
UKUPNO:
- prikupio 14 nastupa, 653 minute na travnjaku, 5 zgoditaka i niti jedna asistencija

Najveća kup-pobjeda u posljednjih pet godina

Visokih 5:1 u Belišću najveća je Hajdukova pobjeda u Kupu u zadnjih pet godina. Naime, Bijeli su 21. rujna 2016. slavili 6:0 u Jalžabetu zgodicima Marka Futacsa (2), Frana Tudora (2), Tome Bašića i Hamze Barryja, a potom više nisu pobjeđivali tako visokim omjerima. Zato će se i pobjeda u Belišću ipak dulje pamtiti. Jasno, ako u međuvremenu Bijeli ne ispišu neku novu dojmljiviju stranicu klupske povijesti...

TOP TRI BIJELA STRIJELCA U SEZONI

1. Marko Livaja 10
2. Marin Ljubičić 5
3. Jan Mlakar 3

19 godina ima Marin Ljubičić, rođen je potkraj veljače 2002. u Splitu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:13