Vojko Basic / CROPIX CROPIX
REAKCIJE SU RAZLIČITE

OD 'TREBALO JE BITI 3:0' DO 'TREBALI SMO UZETI BOD' Kako god da je trebalo završiti na Poljudu, Hajduku ostaje problem kojeg čim prije treba riješiti

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. veljača 2020. 18:02

Trener Hajduka Igor Tudor sa svojom je škvadrom ostvario i drugu pobjedu u nastavku prvenstva, učvrstio “bijele” na drugome mjestu i tako ispunio osnovni zadatak.

Bila je to utakmica u kojoj je Hajduk praktički dominirao i zaslužio pobjedu premda su u drugom poluvremenu gosti došli do nekih prilika i donekle doveli u pitanje osvajanje tri boda. I tako su, umjesto glatke pobjede, “bijeli” sa svojim navijačima u finišu utakmice strahovali. Otud i različite ocjene trenera - Tudor tumači svoje (“trebalo je biti 3:0”), trener Lokomotive Goran Tomić opet ima drugo viđenje (“trebalo je biti neodlučeno”) i, što je možda čudno, ipak su obojica u pravu. Kako god okrenuli, Hajduk je na račun borbenosti i pokretljivosti ipak bio bolji za taj jedan gol. Taj pogodak postigao je Samuel Eduok, pa je i proglašen najboljim igračem utakmice, ali je on ujedno i krivac što njegova momčad na odmor nije otišla s većom razlikom (imao je dvije idealne prilike).

U završnici je bilo dramatično, novajlija u dresu Hajduka Nihad Mujakić zaslužio je crveni karton, ali priznanja svojih suigrača na račun reakcije kad je srušio Jakića onemogućila su ga da akciju eventualno zaključi izjednačujućim golom. U posljednjim trenucima zagrebačka je momčad bacila sve na kartu izjednačenja, pa je i Ivo Grbić napustio svoja vrata kako bi u kaznenom prostoru Hajduka pomogao napadačima. I taj njegov odlazak izazvao je tabor domaće momčadi na nelogične prigovore, prosvjede. Čak mu je nešto doviknuo i trener Hajduka Tudor, koji se kasnije pravdao:

Split, 080220.
Stadion na Poljudu.
Utakmica 21. kola 1. HNL izmedju HNK Hajduk Split i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Ardian Ismajli.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

- Grbić igra za njih i njegovo je legitimno pravo da ide dati gol, ali jednako je tako legitimno da mu se štogod dobaci…

A ipak nije tako, Grbiću se nema za što prigovoriti jer je želio doprinijeti izjednačenju svoje momčadi. To što je Grbić potekao iz inkubatora na Poljudu, ne znači da mu bilo tko može prigovarati s obzirom na činjenicu da je vratar Lokomotive faktički otjeran s Poljuda.

Inače, novi način igranja Hajduka s visokim presingom potvrda je novog stila igre “bijelih”, koji su jednostavno uspjeli ugušiti svaku inicijativu gostiju, pa su automatski dolazili u napadačke pozicije. No, trener Tudor je svjestan da je u tim napadačkim akcijama poslije otete lopte “nešto malo štekalo”. Imperativ za stručni tandem Stanić - Kepčija, koji je do sada doveo dva stopera, svakako je angažman pravog centarfora. Ali to je problem koji ispada nerješiv i traje još od odlaska trenera Željka Kopića, preko Siniše Oreščanina, do Damira Burića i sada Igora Tudora. Tu nema druge, treba naći tog igrača, investirati u njega koliko koštalo da koštalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:36