DANIJEL BARTOLIC/CROPIX
Evo tko sve neće igrati

Odgođeni i Hajduk, Rijeka, Cibona, Zadar..., za vikend tek dvije nogometne i košarkaške utakmice!

Odgođen je i dvoboj HNL-a između Gorice i Rijeke s obzirom na povećan broj zaraženih kod domaćina
Piše: Tvrtko Puljić/SN, Nikola Patković, Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 22. listopad 2020. 18:32

Val otkazivanja utakmica u hrvatskom sportu postaje sve veći. Nakon Hajduka i Lokomotive, u srijedu su odgođena još dva dvoboja 9. kola HNL-a, Gorica vs. Rijeka te Istra vs. Osijek, a neće se igrati ni košarkaške utakmice Zadra i Sonika Puntamike, odnosno Škrljeva i Cibone.

U Gradskom vrtu je sedam zaraženih igrača zbog čega je Osijek zatražio i dobio odgodu utakmice s Istrom 1961. Nakon što su u utorak izvijestili da imaju još jednog pozitivnog (prvi je bio još prije 10 dana), iz osječkog su prvoligaša potvrdili kako je novo testiranje potvrdilo zarazu kod još šestorice igrača (onaj prvi već je izašao iz izolacije), tako da ih je sada ukupno sedam. U takvim uvjetima Osijek je zatražio odgodu, što znači da će biti bez službenih utakmica punih mjesec dana, jer su u međuvremenu imali stanku zbog reprezentativnih akcija, a i susret prošloga kola u kojem su trebali ugostiti Lokomotivu je odgođen.

Dvoboj Gorice i Rijeke odgođen je nakon što je zaraza potvrđena kod petorice igrača Gorice, a još su trojica u samoizolaciji. To znači da će za vikend igrati samo Varaždin i Slaven Belupo (u petak od 18) te Šibenik i Dinamo (nedjelja, 15.00).

Odgode i u košarci

Nakon što je zaraza zahvatila svlačionicu Gorice, pa je ta momčad do sljedećeg tjedna u izolaciji, još su tri momčadi HT Premijer lige trenutačno izvan stroja. Naime, pojavio se jedan slučaj zaraze igrača u Zaboku, slijedom toga je momčad u samoizolaciji, ali u samoizolaciji je i pet igrača Sonik Puntamike koja je protekli vikend igrala u Zaboku. Nadalje, slučaj zaraženog igrača pojavio se i u Škrljevu. Doduše, Škrljevo nije poteglo za sobom Zadar s kojim je igralo u utorak, barem za sada.

Kako bilo, povjerenik za natjecanje HT Premijer lige Dražen Orešković shodno tome donio je odluku da se odgađaju četiri utakmice 7. kola. Ovoga vikenda, znači, neće igrati Škrljevo - Cibona, Sonik Puntamika - Zadar, Hermes Analitica - Zabok te Vrijednosnice Osijek - Gorica. Na rasporedu, prema programu igrat će se samo dvije utakmice sedmog kola, i to: Alkar - Šibenka te Furnir - Split.

Zasad još nema panike

Tako je to za ovaj vikend, a za sljedeći će se pratiti situacija. Već sada je prilično jasno da bi se 9. kolo, koje je planirano za igrati preko tjedna, 4. studenog, moglo osloboditi, kako bi se tu dobili termini za odigravanje zaostataka preko tjedna. Nadalje, već se razmišlja o tome da se rok za prvi krug, koji je bio planiran odigrati do reprezentativne stanke u studenom, pomakne i za taj period, pa bi se u tim danima dok igra reprezentacija mogli odigrati zaostaci između klubova koji nemaju reprezentativce. Time bi se i prijelazni rok za igrače, koji je moguć nakon 11. kola, prebacio između 26. i 29. studenog.

Uglavnom, HKS ima puno mogućnosti i za sada, tvrdi Oršeković, nije nikakva panika, jer ono što se trenutačno događa nije nikoga šokiralo, pripremljene su unaprijed opcije kako prevladati ovu situaciju. Moguća je, ali o tome za sada nema govora, i odluka da se trokružni sustav natjecanja prebaci na dvokružni, no za sada će se pokušati krpati s terminima u kojima bi se mogle ugurati prije toga odgođene utakmice.

U najzahtjevnijem položaju je Gorica, koja već sada ima tri utakmice zaostatka, momčad je još uvijek u samoizolaciji, a od 9. do 18. studenog čeka je i prvi Balon ABA 2 lige u Zlatiboru. Nakon dva tjedna bez treninga, Gorica bi u Balonu ABA 2 lige trebala odigrati četiri utakmice, usput nadoknađivati neodigrane utakmice HT Premijer lige, pa bi u jednom scenariju mogla biti suočena s odigravanjem deset do 12 utakmica u 15-ak dana!

Otkazi i u ABA ligi

Nakon što je momčad bila dva tjedna bez treninga i s pet pozitivnih igrača, najmanji će problem u tom raspletu biti Covid, puno veći gotovo sigurne ozljede u sastavu Josipa Sesara. Jer, bio bi to ludi, gotovo nemogući ritam igranja odmah po izlasku karantene...

Dodajmo još kako su otkazi krenuli i u ABA ligi, jer se pojavila zaraza u momčadi Mornara, koji je stoga morao otkazati utakmicu ovoga vikenda protiv Borca iz Čačka. Svaki novi slučaj u nekom od ABA ligaša mogao bi stvoriti kompletan nered u kalendarima novih sezona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:43