GORAN SEBELIC/CROPIX
DOIGRAVANJE ZA 1. HNL

Odlični Orijent slavio u Puli i promašio još nekoliko izglednih šansi, ali Istra ipak ostaje prvoligaš

Pulska momčad i treću je godinu zaredom prvoligaški status zadržala u dodatnim kvalifikacijama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. kolovoz 2020. 22:02

Iako je Orijent pobijedio u Puli 1:0, Istra 1961 je ostala u Prvoj HNL. To je epilog doigravanja za prvoligaški status.
Vrlo ugodna temperatura, izvrstan teren i prazne tribine bili su odrednicom ambijenta uzvratne utakmice doigravanja Istre i Orijenta.

Rezultat prve utakmice, 3:0 za Istru, imao je bitnog utjecaja na očekivanja uzvrata. Domaći su prema tom očekivanju trebali biti rasterećeni i kao takvi učinkovitiji u igri. Gosti su pak također bez imperativa mogli pružiti svoje najbolje izdanje.

U ta dva očekivanja u prvom dijelu je kudikamo uspješniji bio gost iz Rijeke. Orijent je od prve minute pokazao želju da napadne i već su iz prve akcije mogli povesti da je Monjac, sam pred Čondrićem na 7-8 metara, idealno poslužen od Maružina, pogodio mrežu. No, intervenirao je domaći vratar, kojem je to bila najava ozbiljnijeg posla u odnosu na prvu utakmicu.

Istra, koja je ušla sa iznenađenjem na lijevom boku, Saneom umjesto kartoniranog Ivančića, nije djelovala u željenom ritmu. Kao da su zeleno-žuti podsvjesno razmišljali da je dosta odraditi ovu utakmicu. Da će im biti komplicirano vidjelo se već u 6. minuti, kada je Berković opet skinuo Guzini udarac iz blizine. Isto tako u 11. minuti nakon odlične i uvježbane akcije nakon kornera, Močinić je s desetak metara pucao u donji lijevi kut, ali je netko od braniča Orijenta postavio nogu i spasio pogodak.
Dvije minute kasnije, nakon neuspjele ofsajd zamke Puljana, Iličić se sjurio prema vratima domaćih, ali dvaput Čondrić je odbijao njegove lopte. Dakle, samo u prvih 15-tak minuta 5 šansi na obje strane.

Bio je to jasan znak da Puljani nisu kvalitetno ušli u partiju. Orijent je to obilato koristio. Budicinova se momčad zgusnuto branila, a onda čim bi osvojila loptu krenula bi u brze kontre. Podosta se dugim okomicama tražilo hitrog Maružina ili na desnoj strani Monjca. U kombinatorici Orijentova je igra djelovala uvjerljivije. Blagojević, Lončar i Močinić presporo su kombinirali, a od bokova tek je Grujević djelovao proaktivniji. Pavić i Sane bili su jalovi, dok je Gržan igrao na mahove.

Do kraja prvog dijela, za razliku od početka, nije bilo više ozbiljnih prilika za promjenu rezultata. Tek je Prelec reagirao time što je u 36. minuti izvukao iz igre Sanea (krvario nakon sudara glavama?). Ulaskom Bosančića Istra je zaigrala s tri stopera u posljednjoj liniji.

U nastavku loša igra domaćih kažnjena je već u 50. minuti. Iličić je izvrsno pogodio mrežu lobom, nakon centaršuta s desne strane. Bilo je to zaslužena nagrada rastrčanim i razigranim nogometašima Orijenta.

Očekivalo se da će reakcija domaćih biti žustrija, ali u njima jednostavno nije bilo te potrebne energije. S druge strane gosti su davali sve od sebe da bi došli i do drugog pogotka, te potpuno zakuhali kvalifikacijsku priču. Oni su u nekoliko situacija imali udarce, koji su mogli postati opasni, ali su bili neprecizni ili su se zaustavljali u bloku domaćih. Istra je pak sporadičnim akcijama u polukontri pokušala izjednačiti rezultat, ali nije tu bilo one žustrine koju se očekivalo. Do kraja Orijent je u posljednjim trenucima pogodio stativu preko Fumića, ali se rezultat više nije promijenio.

Istra je ostala u ligi pobjedom u Rijeci, a ovo odrađivanje pokazalo je da ova momčad treba veći kadrovski rez i osvježenja. Orijent je pokazao dobru igru i s pobjedom su nagrađeni, kao motivaciju za naprijed u sljedećoj sezoni.

Istra 1961 – Orijent 1919 0:1 (0:0)

Stadion Drosina. Bez gledatelja. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina). Pomoćnici: Zobenica i Đurak. Četvrti sudac: Matoc. VAR: Gabrilo. AVAR: Krmar. Delegat: Stanković.

Istra 1961 (4-3-3): Čondrić, Grujević, Tomašević (od 60. Rufati), R. Paez, Pavić, Blagojević, Močinić, Lončar (od 53. Delić), Gržan, Guzina, Sane (od 36. Bosančić). Trener: Ivan Prelec.

Orijent 1919 (4-1-4-1): Berković, Maloku, Smolčić, Mulac, Tadejević, Mohorovičić (od 70. Črnko), Liber (od 86. Fumić), Fatić, Monjac, Iličić, Maružin. Trener: Fausto Budicin.

Strijelac: 0:1 - Iličić (50). Žuti kartoni: Sane (25 - preoštar start), Mohorovičić (34 - preoštar start), Blagojević (63 - preoštar start), Monjac (82 - preoštar start), Fumić (90 - preoštar start), Črnko (90 - preoštar start), Močinić (90 - preoštar start).
Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Miroslav Iličić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:14