Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
NAPUTCI FIFE

ODLUKE KOJE ĆE REGULIRATI TIJEK KRETANJA IGRAČA HNS JE JEDNOGLASNO USVOJIO! Nema jednostranog napuštanja nezadovoljnih, igrači imaju mogućnost žalbe

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. travanj 2020. 01:13

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza u srijedu je na svojoj sjednici proveo naputke koje je FIFA poslala nacionalnim savezima, nakon što je proglasila izvanredno stanje u nogometu izazvano višom silom. Ključne odredbe, koje su članovi Izvršnog odbora jednoglasno prihvatili - prije toga amenovali su ih i svi članovi Komisije za propise - odnose se na mogućnost jednostranog smanjivanja ugovora igračima u vrijeme trajanja više sile.

Prva važna odluka kaže: “Igrač ne može raskinuti ugovor ako je klub tijekom trajanja više sile jednostranom odlukom u dobroj vjeri, razumno i razmjerno izmijenio odredbe ugovora koje se odnose na visinu i/ili razdoblja plaćanja igrača.”

Jasnije rečeno, igrač ne može napustiti klub zato što je nezadovoljan plaćom koju mu je klub ponudio u vrijeme trajanja pandemije. Može otići samo uz sporazumni raskid ugovora.

Rijeka, 030320.
Stadion Rujevica.
Rijeka - Inter Zapresic, 1. HNL, 25 kolo.
Na fotografiji: Alexander Gorgon, kapetan, Ivan Lepinjica i Mihael Bencic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

Druga važna odluka tiče se jednostranog smanjenja ugovora igračima za vrijeme trajanje pandemije, za koji je FIFA, u slučaju krajnje nužde, otvorila vrata.

“Klub je u tom slučaju obvezan dostaviti igraču obrazloženu odluku o izmjeni odredaba ugovora. Odluka se može dostaviti i putem elektroničke pošte igrača ili njegovog zastupnika.”

Dakako, igrač se ima pravo žaliti na takav jednostrani potez kluba.

“Ako igrač smatra da je klub neosnovano i nerazmjerno jednostranom odlukom izmijenio odredbe ugovora, može u roku od pet dana od dana primitka obavijesti kluba o izmjeni odredbi ugovora podnijeti tužbu Arbitražnom sudu HNS-a i tražiti da se utvrdi da je jednostrana izmjena ugovora od strane kluba ništetna.”

Arbitražni sud će se u tom slučaju voditi naputcima koje je dala FIFA.

“Arbitražni sud HNS-a pri procjeni je li jednostrana odluka kluba osnovana, u dobroj vjeri i razmjerna, može uzeti u obzir, ne ograničavajući se: Je li klub pokušao postići međusobni sporazum sa svojim igračem (igračima). Sagledat će ekonomsku situaciju kluba. Zatim razmjernost svake izmjene ugovora, zatim neto primanja igrača nakon izmjene ugovora, te na kraju primjenjuje li se odluka na cijelu ekipu ili samo na određene igrače.”

Taj je pravilnik od jučer na snazi. Kao što smo već u nekoliko navrata i pisali, FIFA je ovim potezom željela zaštiti klubove koliko je to realno moguće. Svaki klub dužan je ponuditi igračima “poštena primanja u okvirima mogućnosti kluba u vrijeme pandemije”. Ako do dogovora baš nikako ne dođe, klub ima pravo jednostrano smanjiti ugovor, a igrač se na to ima pravo žaliti Arbitražnoj komisiji HNS-a. Usvoji li se žalba, klub igrača mora vratiti na punu plaću. Ne prođe li, igraču ostaje mogućnost žalbe CAS-u. Igrač se ne mora pojaviti pred Arbitražnom komisijom, saslušanje se može obaviti i preko videolinka.​

Izvršni odbor također je odlučio da prijelazni rok za sve klubove, tako i one amaterske, počinje dan nakon što im natjecanje službeno završi. Ili službeno bude prekinuto.

ARBITRAŽNI SUD HNS-a

Ako igrač smatra da je klub neosnovano i nerazmjerno jednostranom odlukom izmijenio odredbe ugovora, može u roku od pet dana od dana primitka obavijesti kluba o izmjeni odredbi ugovora podnijeti tužbu Arbitražnom sudu HNS-a i tražiti da se utvrdi da je jednostrana izmjena ugovora od strane kluba ništetna.

ARBITRAŽNI SPORTSKI SUD

Ako do dogovora nogometaša i kluba baš nikako nije došlo, klub u tom slučaju ima pravo jednostrano smanjiti ugovor, a igrač se na to ima pravo žaliti Arbitražnoj komisiji Hrvatskog nogometnog saveza. Usvoji li se žalba, klub igrača mora vratiti na punu plaću. Ne prođe li, igraču ostaje mogućnost žalbe CAS-u.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 05:18