Franck Ohandza
 Ante Cizmic / CROPIX
SVETI FRANE U SREDIŠTU PAŽNJE

OHANDZI NOVI UGOVOR POD HITNO Hajduk mora reagirati! Čudesni Kamerunac mogao bi otići s Poljuda

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 02. kolovoz 2016. 12:10

Franck Ohandza je u četiri utakmice koje je igrao ove sezone - a nijedna nije bila više od poluvremena - postigao četiri gola i uvjerljivo je najbolji igrač Hajduka na startu iz snova. Tri gola zabio je u samoj završnici, 90. minuti ili sudačkoj nadoknadi i Hajduk se ima pravo nadati velikim stvarima ove sezone s njim u takvoj golgeterskoj formi. Muku je mučio prošle sezone na početku kada je imao ozljedu mišića, pa su ga štedjeli za europske utakmice. Kasnije je ozlijedio koljeno u derbiju s Dinamom u rujnu i tada su počele njegove muke.


Opasni Kinezi

Odlazio je na tretmane u inozemstvo, brinuli su se o njemu strani stručnjaci, a na početku priprema pojavila se informacija da će morati na operaciju, što bi značilo da je izgubljen do iduće godine. Oporavio se tek pred kraj sezone, no upisao je simboličnu minutažu. Ove sezone nije prošao pripreme s ostatkom momčadi nego je radio odvojeno na Poljudu. Proveo je prije toga neko vrijeme u Kamerunu gdje uopće nije trenirao nego se molio Bogu za ozdravljenje. Njegove molitve su, kako se sada čini, uslišene.
Premda ga trener Marijan Pušnik ne koristi po 90 minuta, on zabija i igra fenomenalno. Prošle sezone je u 14 nastupa zabio 4 gola, a ove četiri u četiri susreta, što je fantastična statistika. Na svom kontu ima i pet asistencija u ukupno 18 nastupa u drugoj sezoni otkako je u Hajduku. A došao je na mala vrata iz Sesveta prije čega je bio vezan za Dinamo. Bilo je onih koji su smatrali da je kupljen mačak u vreći, fantastičan igrač koji nikada neće imati kontinuitet nastupa. Neki su vidjeli tu i zavjeru da je Hajduku utrapljen igrač kojega bi Dinamo zadržao da je bio zdrav. Sad se vidi da je bivši sportski direktor Goran Vučević kupio pravoga igrača. Vidjelo se to i lani, ali nije bio zdrav.

Vidjeli smo od njega ove sezone čitav repertoar golova, a posljednji je zabio glavom. Posebne su i njegove proslave gola. U Hajduku je dobio nadimak Frane Zolja, a bivši suigrač Elvir Maloku mu je objasnio što je to zolja, pa sad on golove proslavlja performansom kao da puca iz zolje. Međutim, na kraju ove sezone istječe mu ugovor, a već smo pisali da on zdrav vrijedi puno više nego što ga cijeni Transfermarkt. U ovom trenutku mu je cijena 850 tisuća eura, a kako u zadnje vrijeme plaćaju Kinezi, oni bi za njega mogli dati i puno veću svotu.

Pred aktualnom Upravom Hajduka zadatak je da s Ohandzom produži ugovor koji istječe na kraju sezone, da se ne bi dogodilo da već na zimu ima pravo pregovora s drugim klubovima. Tako bi mu u svakom slučaju podignuli cijenu. Prijelazni rok traje do 31. kolovoza, no sumnjamo da bi ga Hajduk u ovom trenutku pustio s obzirom na to da im je jako važan u napadu na plasman u Europsku ligu koji bi obogatio blagajnu i podignuo euforiju u gradu. Da Francka Ohandzu treba zadržati i vezati ga na dulje za Hajduk, slažu se i dvojica nekadašnjih sportskih direktora Bijelih, Ivan Buljan i Ivica Šurjak, igrači zlatne generacije iz sedamdesetih godina.


- Radi se o jako kvalitetnom igraču, pogotovo za hrvatsku ligu, no kod njega je bilo u pitanju zdravstveno stanje. On je ovom trenutku najbolji igrač Hajduka, da se drugi ne uvrijede, to je istina. Naravno, pod uvjetom da je zdrav. Ne znam detalje, to najbolje znaju ljudi u klubu. No sigurno bi trebali razmišljati o produženju ugovora kako bi ga zadržali. Jer može se javiti netko drugi, a kada je u pitanju zov novca, onda nema sentimenta. No u ovakvoj formi i ako ovako bude igrao, može puno pomoći Hajduku, a ako bude zdrav, onda će to biti odlično za klub - kazao nam je Buljan.


Ugovorna ograda

Oduševio je Ohandza i Šurjaka svojim prezentacijama ove sezone, pa smatra da bi s njim trebalo nastaviti suradnju.
- Fenomenalan je ove sezone. Nije normalno kako čovjek igra, pokazao je koliko je moćan i brz, djeluje kao da je ozdravio i ovakvoga bi ga sigurno trebalo zadržati. Nedavno sam izjavio da sve da igra i tri minute, isplati ga se imati. Ima nevjerojatnu moć i brzinu, a ovim golom glavom kada je skočio između dvojice, pokazao je koliko je kvalitetan i dokazao da ne zabija samo nogom. U suradnji sa zdravstvenom komisijom trebalo bi mu ponuditi ugovor, on je isplativ i ovo malo što igra. Ja bih mu ponudio novi ugovor, ali da se u njega stavi postotak koliko bi utakmica trebao odigrati, malo bi se trebalo ograditi. No, on zaslužuje svu pažnju fenomenalnim igrama u Hajduku - rekao je Šurjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. lipanj 2024 11:14