Marko Livaja

 SN
KONAČNA PRESUDA

‘Oko sokolovo‘ o vrućoj temi HR nogometa: ‘Penali su regularni! Livaja? Ako gledamo kompletnu sliku...‘

Sudački ekspert Marijo Strahonja osvrnuo se na nekoliko situacija koje su obilježile nedjeljni derbi
Piše: SNObjavljeno: 22. studeni 2021. 20:35

Ove sezone Marko Livaja u Hajduku već ima deset zabijenih pogodaka, s naglaskom da još nije ni polovica prvenstva odigrana. Ukupno je za Hajduk dosad odigrao 29 utakmica u HNL-u, postigavši gotovo nevjerojatnih 16 zgoditaka.

Sjajnu formu nastavio je i u susretu protiv Rijeke na Rujevici gdje je bio dvostruki strijelac. Ponovno je bio glavna pokretačka snaga čitave momčadi, ali dva je navrata malo zasjenio svoj učinak na terenu.

Potkraj prvog poluvremena Livaja je sjajno pogodio za Hajdukovu prednost i pogodak proslavio u zagrljaju suigrača, no potom je, vraćajući se na svoju stranu terena, gestikulirao prema zapadnoj tribini Rujevice, za što ga je sudac Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca sankcionirao žutim kartonom.

Nedugo potom jedan je huligan s istočnog dijela stadiona utrčao u teren, gurnuo Simića, potom i Katića, što je, pak, na reakciju natjeralo Livaju, koji je potrčao prema mjestu incidenta i odgurnuo agresivca na pod. Za pretpostaviti je kako je sudac Pejin taj detalj okarakterizirao Livajinim zaštitničkim činom prema svojim suigračima jer u suprotnom bi Hajdukovom ofenzivcu mirne duše mogao pokazati drugi žuti, odnosno, isključujući karton.

"Sigurnosni propusti? O tome će na temelju pravilnika odlučiti disciplinski sudac. Livaja? Ako ga gledamo izolirano, on je po tom kontekstu zaslužio opomenu, odnosno disciplinsku mjeru zbog nesportskog ponašanja jer je s 30 metara udaljenosti svjesno trčao u jednu incidentnu situaciju. Međutim, ako gledamo kompletnu sliku, on je imao namjeru nekako zaštititi suigrače. On nije nikoga odgurnuo i udario, već obuhvatio i srušio. Vjerojatno je sudac iz te cijele slike odlučio njemu ne dodijeliti žuti karton. Ja tu ne vidim ključni problem", rekao sudački ekspert Marijo Strahonja u emisiji Stadion.

Strahonja se osvrnuo i na suđenje suca Pejina u drugim situacijama te je pohvalio njegovu suradnju s VAR sobom u trenucima kada se odlučivalo o suđenju najstrožih kazni. Dakle, po Pejinu, oba su jedanaesterca, i onaj za Rijeku i onaj za Hajduk, ispravno dosuđena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:37