Ramon Mierez
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
GLAVOBOLJA ZA BJELICU

Okriviti Argentinca za manjak Osijekovih golova bilo bi najlakše, ali i potpuno pogrešno, evo zašto...

Slaba realizacija u ovoj sezoni poprilično je koštala Bijelo-plave...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. rujan 2021. 15:13

Gol Mihreta Topčagića u dramatičnoj završnici utakmice protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj nije samo Osijeku donio bod. Bio je to i prvi ligaški pogodak nakon čak 348 prvenstvenih minuta. Tek nešto manje od šest sati Bijelo-plavi nisu zabili pogodak, pa otuda ni ne čudi reakcija Ramona Miereza, koji je euforično s klupe utrčao na teren kako bi sa suigračem proslavio pogodak.
Devet golova zabili su nogometaši Osijeka ove sezone, a pritom su čak trećinu postigli u premijernoj utakmici prvenstva protiv Šibenika, njih pet (odnosno, više od polovine) u uvodna dva kola.

Među najgorima

U idućih šest susreta svega su u četiri navrata tresli protivničku mrežu. Samo su tri ekipe u Prvoj HNL, i to tri trenutno posljednjeplasirane momčadi lige, zabile manje golova od momčadi iz Gradskog vrta. U 33 utakmice prošle sezone Osijek samo u dvije nije zatresao mrežu, a u aktualnom prvenstvu nakon osam odigranih kola već su tri prvenstvena ogleda završili bez postignutog gola.

Usporedna statistika, a čiji je izvor Sofascore, otkriva koliko je pala realizacija Bijelo-plavih u odnosu na prošlu sezonu. Lani su u prosjeku zabijali 1,6 golova po utakmici uz učinkovitost od 16 posto, dok je ove sezone taj prosjek pao na 1,1 gol po susretu uz svega 10 posto učinkovitosti. Statistika sugerira kako nogometaši Osijeka ove sezone doslovno pokušavaju ugurati loptu u gol. Dok je u prošlom prvenstvu omjer udaraca unutar i izvan kaznenog prostora Bijelo-plavih bio otprilike podjednak (298-215), ove sezone taj omjer šuteva bitno je na strani udaraca unutar 16 metara (78-46).

Posljedično, Bijelo-plavi niti jednom ove sezone nisu zabili izvan kaznenog prostora, dok su lani realizirali osam dalekometnih udaraca (odnosno, zabili su izvan kaznenog prostora 14 posto svih golova prošle sezone). Osijek ove sezone teško stvara prilike, a statistika potvrđuje da ih još teže i realizira, protiv Lokomotive najbolja šansa na utakmici bila je plod individualne kvalitete i agresivnog karaktera Ramona Miereza, koji je, kao što to često i čini, dočekao pogrešan korak protivničkog braniča, odnosno, loše dodavanje Mersinaja prema Nevistiću. Situaciju kakve je prošle sezone rutinski rješavao Mierez je u Kranjčevićevoj zapucao, što naravno ne umanjuje sjajnu refleksnu intervenciju vratara Dinama na posudbi u Lokomotivi.

Statistički pad

Izostanak Mierezovih golova osjeti se na napadačkom učinku Bijelo-plavih. Prošle sezone je svojim pogocima vukao Osijek, “izmišljao” golove u nemogućim situacijama, izvlačio momčad iz utakmica u kojima je nije išlo. Bilo golovima, bilo asistencijama “potpisao” je čak 24 od 59 prvenstvenih pogodaka Bijelo-plavih, odnosno, njih čak 41 posto. Ove sezone stoji iza 22 posto Osijekovih golova u prvenstvu. Zabio je prošle sezone 22 pogotka, jedan svaku 121 minutu, u prosjeku 0,7 puta po utakmici tresao je mrežu. Prosječno je imao tri udarca po utakmici, a svaki drugi je išao u okvir gola.

Od ukupno 90 šuteva 22 puta je zatresao mrežu, zbog čega mu je učinkovitost bila sjajnih 24 posto. Međutim, ove sezone Mierez je zabio tek dva pogotka u osam utakmica. I dalje “grize” za svaku loptu, visoki presing ostao je njegov zaštitni znak, ali za tu žrtvu zasad nije nagrađen i pogocima. Zabio je u osam nastupa tek dva gola, u prosjeku jedan nakon svakih 316 minuta provedenih na terenu. U prosjeku ima 2,9 udaraca po utakmici, što je otprilike na razini prošle sezone, ali za razliku od nje u okvir mu prosječno ide 1,1 šuteva ili otprilike svaki treći. Prosjek golova po utakmici je više nego dvostruko manji nego lani (0,3), a učinkovitost mu je s lanjskih 24 pala na svega devet posto. Prošle sezone u ligi nije bilo boljeg strijelca od njega, a trenutno čak su devetorica nogometaša ispred njega na ljestvici strijelaca.

Okriviti Miereza za manjak Osijekovih golova bilo bi najlakše. Ali i potpuno pogrešno. Nije on zaboravio zabijati, problem je što njegove realizatorske kvalitete i igru glavom, kojoj nema premca ni daleko izvan HNL-a (prošle sezone Argentinac je zabio najviše golova glavom u svim europskim ligama) suigrači ne koriste u mjeri u kojoj su to radili prošle sezone. Istovremeno, prečesto u završnicama akcija ostaje sam, bez potpore ostatka momčadi, otuda i “mršav” napadački učinak u dosadašnjem dijelu sezone. A Mierez ne može sam.

Suigrači zakazali

I to nije samo dojam, u prošlom kolu protiv Lokomotive uputio je tek udarac jedan prema protivničkim vratima i to iz situacije koja mu nije pripremljena, već koju je izborio sam zahvaljujući svojoj upornosti i lukavstvu.
I nije samo Mierez realizatorski ispod lanjskih standarda, konkretan ofenzivni doprinos očekuje se i od nekolicine igrača čiji je učinak prošle sezone donio puno toga Bijelo-plavima. Još nema napadačkog učinka Laszla Kleinheislera u Prvoj HNL ove sezone (prošle je zabio šest golova i za još toliko asistirao suigračima), ofenzivne statističke kolone skoro su prazne i kod Mihaela Žapera (lani je zabio pet golova i za tri asistirao, ove sezone zasad je na jednoj asistenciji), dok je Damjan Bohar već dulje vrijeme bez napadačkog učinka.

Još od prvog kola i utakmice protiv Šibenika, kada je zabio dva pogotka, slovenski reprezentativac nije pronašao svoju igru (prošle sezone zabio je sedam golova i za pet asistirao suigračima), a posljedično mu je i uloga u momčadi, odnosno, minutaža, postala bitno manja. Osijek će u nastavku sezone ofenzivno morati dati puno, puno više ako se želi boriti za vrh Prve HNL.

Počela prodaja ulaznica za Goricu

Na blagajnama podno istočne tribine Gradskog vrta u utorak je počela prodaja ulaznica za prvenstvenu utakmicu protiv Gorice. Radno vrijeme blagajni Istok bit će od utorka do subote od 12 do 18 sati te blagajni Istok i Zapad u nedjelju od 14 do 20 sati.
Cijena ulaznice je ista kao i za prethodne utakmice - 30 kuna za Istok, 40 za Zapad, 50 kuna za ložu, dok se mjestu u VIP-u plaća 250. Za djecu do 15 godina ulaznica je 10 kuna. Također, nastavljena je i suradnja kluba s Ustanovom za zdravstvenu skrb dr. Špiranović u kojoj će se organizirati brzo antigensko testiranje nužno za EU digitalnu COVID potvrdu po povlaštenoj cijeni (80 kuna) za sve navijače Osijeka s ulaznicom za utakmicu.

1,6
golova po utakmici zabijao je Osijek lani
1,1
gol po utakmici zabija Osijek ove sezone

OSIJEK U PRVENSTVU

16/07/21.
Osijek - Šibenik 3:0

25/07/21.
Hajduk - Osijek 1:2

01/08/21.
Osijek - Slaven Belupo 0:0

08/08/21.
H. dragovoljac - Osijek 1:2

15/08/21.
Osijek - Rijeka 1:0

22/08/21.
Istra 1961 - Osijek 2:0

29/08/21.
Osijek - Dinamo 0:2

12/09/21.
Lokomotiva - Osijek 1:1

KOLIKO SU ZABILI

Hajduk 14 golova/8 utakmica
Rijeka 13 golova/7 utakmica
Dinamo 13 golova/7 utakmica
Lokomotiva 12 golova/7 utakmica
Šibenik 12 golova/8 utakmica
Gorica 9 golova/8 utakmica
Osijek 9 golova/8 utakmica
Istra 1961 8 golova/7 utakmica
H. dragovoljac 8 golova/8 utakmica
Slaven Belupo 5 golova/8 utakmica

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 04:43