Boris Kovačev/CROPIX
ŠTIMAC GA ZABORAVIO

Olić poziva na oprez: 'Vratar Švicarske me upozorio da su Islanđani nevjerojatni'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. listopad 2013. 11:04

Hoću li razgovarati s Nikom Kovačem? To smo već apsolvirali, Niko me posjetio u Augsburgu uoči nedjeljne utakmice koju smo, usput rečeno, dobili na pravdi boga. Domaćin nas je nadigrao, a mi smo dva puta puknuli na gol i odnijeli bodove. Rezultati bundesligaških utakmica ponekad nemaju veze s logikom”, kaže I vica Olić u razgovoru koji smo vodili nakon ždrijeba doigravanja za Svjetsko prvenstvo.

Senator izgubio živce

Dvije akcije “vatrenih” u listopadu Wolfsburgov napadač proveo je na marginama Igora Štimca, iznenada je odletjeo na dno napadačke hijerarhije i više nije bio niti C-opcija. Protiv Belgije je dojučerašnji šef reprezentacije ganjao rezultatski minus uvodeći u igru Nikolu Kalinića, četiri dana kasnije u Glasgowu je s klupe ušao Eduardo da Silva. Kada je izbornik na Hampden Parku potrošio bonus od tri izmjene, 34-godišnji senator je izgubio živce i otrčao pod tuš. Posljednje minute utakmice odgledao je na televiziji...

Karakter i snaga

Kroz razgovor osjetimo da Ivica Olić na pragu veteranske dobi pomalo naginje trenerskoj analitici. Ovako objašnjava muku od igre hrvatske reprezentacije u kampanji za SP:

- Ako danas želiš igrati napadački nogomet, moraš imati brza krila. Posjed lopte više nije dovoljan, nije jamstvo da ćeš slomiti dobro organiziranog suparnika. Bayern je moćan prvenstveno zbog ubitačnih krila, Riberyja i Robbena. I Barcelona lomi protivnike prodorima preko bokova, tamo se najlakše dolazi do viška...

Hrvatskoj se i nakon poraza i strateških lutanja nudi mogućnost za mekano prizemljenje u Brazi. Bolji ždrijeb od Islanda nismo mogli poželjeti, zar ne?

- Island je bez konkurencije najbolji ždrijeb. Francuzi su trenutačno jači od nas, teško bi nam bilo i protiv Švedske. Dobro se sjećam prijateljske utakmice s njima u Bilićevom mandatu. Mi imamo taj izgovor da nam ne leže prijateljske utakmice, ali objektivno razmontirali su nas u Maksimiru i drago mi je da smo ih izbjegli.

Što znate o Islandu?

- Pričao mi je moj Diego (Benaglio, vratar Wolfsburga, nap.p.) da su Islanđani nevjerojatni, da su napadački u rangu najboljih reprezentacija protiv kojih je igrao. U Švicarskoj su gubili 1-4 i u ludoj završnici stigli do 4-4 remija, što znači da momčad posjeduje i karakter i snagu. Znamo da im je obrana slabiji dio momčadi, ali nemamo pravo u te dvije utakmice ući s podcjenjivačkim stavom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 01:24