CROPIX
ZAVRŠNICA PRVENSTVA

OMERTA U DINAMU UOČI KONAČNOG RASPLETA 'Sad bi u Maksimiru najradije zapjevali onu 'Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. svibanj 2017. 10:07

Neće o Rijeci, neće o Hajduku, neće o Lokomotivi! U Maksimiru ćete dobiti samo “copy paste” odgovore na temu “kako se prvenstvo opet zakuhalo”. Kao kad na e-mailu stisnete - “proslijedi”... Svi odgovori su isti, imate osjećaj kao da se ništa nije dogodilo u Kranjčevićevoj ulici, kao da Lokosi nisu “maznuli” Rijeku i ubrizgali serum neizvjesnosti u HNL.

- Rijeka je i nadalje glavni favorit za osvajanje naslova prvaka, igrači Rijeke i trener Kek su iskusni. Mi se, uostalom, bavimo samo sobom, a ne Rijekom - kazat će direktor Tomislav Svetina.

Bez spektakla

Sportski direktor Romeo Jozak će se nadovezati....

- Nikada od jedne utakmice ne treba raditi spektakl, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu. Tako ni od ove. Rijeka je i dalje favorit za naslov, a nas zanima ono što nas je zanimalo i jučer i što će nas isto tako zanimati i sutra. To je da Dinamo svaki dan napreduje u kvalitativnom smislu i izgleda sve bolje i bolje.

Konačno, i trener Ivajlo Petev...

- Ne želim razgovarati o Rijeci, koncentriran sam na svoju momčad i kraj sezone.

U Maksimiru, dakle, vlada “omerta”, zakon šutnje kad se radi o porazu Rijeke i mogućnost da Dinamo obrani titulu. Mirno je u Maksimirskoj 128, nitko ne podiže glas niti za decibel, maksimirska nogometna povorka tiho, kao na sprovodu, korača prema posljednjim utakmicama prvenstva. Priznajemo, bilo je uzbudljivije kad je sportski direktor Jozak najavljivao da “Rijeka ne treba graditi tribinu za Ligu prvaka”. Ali tako je kako je, u modrom domu smatraju da se ne trebaju razbacivati nikakvim izjavama, te da u tišini doma svog pripremaju završnicu HNL-a. Jučer je usput u Maksimiru bio slobodan dan, nije bilo treninga, igrači su se odmarali, tek će danas na travnjak.

Trapistički samostan

To što u Maksimiru šute poput svećenika u trapističkom samostanu ne znači da su se predali i da misle kako je ovih pet bodova prednosti Rijeke neuhvatljivo. Vjerujte, ispod hladnih rečenica i diplomatske konverzacije krije se - plavi vulkan! Nakon što je Lokomotiva zabila iz penala u devedesetoj, počela su seizmička podrhtavanja ispod maksimirskog leda. Tinjaju plave vulkanske vatre i navješćuju erupciju.

Zašto onda u Maksimiru govore takvim tonovima, riječima koje su mekanije od kuhane noge? Ne žele mobilizirati Rijeku, ne žele nekim verbalnim nestašlukom pomoći Keku da momčad osovi na noge, neka se Slovenac samo potrudi...

Najteže je stvoriti - pobjednike! Tu smo rečenicu također mogli čuti u neformalnim razgovorima. Ona je posve jasna i aludira na činjenicu da Riječani nikako ne uspijevaju staviti žig na prvenstvo, ispao im je iz ruke protiv Dinama na Rujevici, pa protiv Istre 1961, sad u Kranjčevićevoj. To nešto govori, zar ne?

Sad bi u Maksimiru najradije zapjevali onu “Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska”... Jasno, maksimirske oči uperene su prema Poljudu. Hoće i biti vesele ili suzne nakon Hajdukova gostovanja na Rujevici? Ivica Šerfezi otpjevao je bezvremenski song “Suze liju plave oči”. Jedan od refrena ide ovako: “Suze liju plave oči, oproštenje traže znaj, samo jedno žele znati, da još uvijek nije kraj”... Taj refren odaslan je iz Zagreba preko Svetog Roka do Splita.

Pokapanje Rijeke

Hajduk je sad velika Dinamova nada, veća od Slavena Belupa. U Maksimiru su itekako zamijetili da se Hajduk nakon maksimirske pobjede iznimno podigao razinu svoje igre, dok Rijeka pada u svojim izvedbama. Računaju da bi Futacs, Erceg, Vlašić i društvo mogli na Rujevici pokopati Rijeku, a onda bi, po svemu, odlučivao onaj posljednji sraz u zadnjem kolu. U Maksimiru drže da je tu tom slučaju naslov prvaka opet Dinamov!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 15:46