VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
KLJUČNI IGRAČ HAJDUKA

‘On će biti Hajdukov igrač prevage i igrač je za Vatrene! Ali mora biti bliže golu, jer može zabijati...‘

Kvalitetnog veznjaka Bijelih jako dobro poznaju Igor Čalo i Luka Pavlović
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. kolovoz 2021. 16:40

Koliko je za Bijele do sada pružio Filip Krovinović u Hajduku? Brojke mu nisu saveznik, statistika kaže da je veznjak, koji na dan jadranskog derbija slavi 26. rođendan, u bijelom dresu upisao jednu asistenciju u sedam nastupa. Dojam je puno bolji, jer činjenica je da Hajduk više nema golemu rupu u sredini terena, da protivnici više nemaju prostor s kojim su lakoćom dolazili do pogodaka u dva početna prvenstvena kola. Doveden je kao veliko pojačanje iz Benfice, kao igrač koji treba biti jedan od najvažnijih igrača Bijelih.

Nije prošao u Dinamu

- Svi očekuju da igrač koji se iz inozemstva vrati u HNL odmah ide na mlazni pogon. Da leti kao avion. Međutim, svima treba jedno vrijeme adaptacije na novu sredinu. Krovinović je posljednji došao u momčad, nije prošao pripreme s ekipom i zato je logično očekivati da mu treba određeno vrijeme za uigravanje i hvatanje ritma. Još uvijek ne pruža svoj maksimum, ali ne dvojim da će u Hajduku biti igrač prevage. To nije moj stav po nekom osobnom pogledu i dojmu, jer Krovinović je potvrdio igrama u Engleskoj da je riječ o igraču visoke klase - naglasio je Igor Čalo, nekoć sportski direktor Zagreba.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Luka Pavlović vodio je Krovinovića u danima kada se formirao kao igrač u omladinskom pogonu.

- Iz Petrinje je prvo dvojio kamo će, pa je prvo izabrao Lokomotivu, potom Dinamo odakle je s 14 godina došao u klub iz Kranjčevićeve. Moram priznati, njegova tjelesna konstitucija nije pratila nogometnu ideju koju je tada imao, zato vjerojatno i nije prošao u Dinamu. Ali, vidjelo se u svakom potezu da je ispred mene dječak koji po svom nogometnom kapacitetu treba postati igrač. Kod nas je igrao u središnjici veznog reda sustava 4-4-2 i postepeno je tjelesno jačao. S obzirom da poznajem Filipa iz njegovog ranog igračkog doba, mogu s pravom kazati da će Hajduku biti od velike koristi - započeo je svoje viđenje Krovinovića na Poljudu nekadašnji strateg Zagreba, nadasve iskusni Luka Pavlović.

Pozicija Filipa Krovinovića u momčadi Hajduka zanimljiva je tema. U tandemu dva zadnja vezna Krovinović uglavnom igra s Vukovićem.

- I to je dobro da uz sebe ima igrača defenzivnih sklonosti, jer će time dobiti više prostora za ofenzivni učinak. Krovinović je igrač koji može razigrati momčad, gurnuti loptu u prostor, šutirati s distance. Klasični kreativni veznjak koji je iskoristiviji kada igra bliže suparničkim vratima. U takvoj ulozi puno više dolazi do izražaja, jer Filip je igrač koji znalački koristi međuprostore.
Ali, nije jedini u Hajduku s takvom karakteristikom. Marko Livaja je također ofenzivac koji nije prva špica, već se duboko vraća po loptu često preuzimajući ulogu playmakera.

- Na treneru je da obojicu uklopi u igru. Znate kako se kaže, treba igračeve dobre karakteristike istaknuti i iskoristiti, a one slabije sakriti. Tako je i s Krovinovićem i Livajom. Obojica su skloniji igri prema naprijed, imaju golemu kreativnu sposobnost i trener je taj koji mora pronaći model igre u kojem će Krovinović i Livaja imati mogućnost pružiti maksimum koji će najviše koristiti za momčad.

Pojačati i obranu

Pavlović poput Čale drži da je iskustvo igranja u Engleskoj jaki adut u sazrijevanju Krovinovića.

- Slaven Bilić je inzistirao na Krovinoviću, a to nije bilo slučajno. Intenzitet igre je puno veći negoli u HNL-u i zbog toga držim da je sposoban igrati na značajno višoj razini izvedbe. Smatram da Krovinović može i mora bolje, ali isto tako sam mišljenja da taj napredak ima u svojim nogama. Ima i u glavi s idejama. Jer, Krovinović je igrač koji može zabijati, asistirati, ali isto tako mora pojačati svoj obrambenu fazu, učvrstiti duel-igru.

U procjeni Luke Pavlovića nema spora da je Krovinović igrač golemih kapaciteta koji nadilaze Hajduk.

- Poznavajući Krovinovića kroz godine njegovog razvoja, evidentno je da je Filip igrač za reprezentaciju Hrvatske. I Livaja i Krovinović po meni imaju mjesta među Vatrenima. S njima bi Hajduk morao učiniti bitan rezultatski i igrački iskorak ove sezone. Jasno, pritom od Krovinovića očekujem da pojača i brojke. Da ne bude na pojedinačnim asistencijama, već i na golovima. Bilo bi dobro kada bi Hajduk pojačao vezni red s još jednim igračem defenzivnog opredjeljenja. Da Krovinović može biti bliže protivničkim vratima.

U Nottingham Forestu znao je igrati i lijevo krilo u sustavu 4-2-3-1. Može li to i u Hajduku?

- Nije Krovinović krilni igrač, on je veznjak koji ne “šparta” uz liniju. Može kao igrač sredine otvarati prostor za beka koji ulazi iza njegovih leđa, ali najbolja uloga mu je u sredini vezne linije odakle može razigravati, zabijati i asistirati. Pozorno ću ga pratiti u Hajduku ove sezone - zaključio je Pavlović.

HNL učinak Krovinovića u Hajduku

5 utakmica
449 minuta
0 golova
1 asistencija

Kategorije u kojima je prvi u Hajduku

Oduzete lopte 16
Točnost dodavanja 92,72 %
Točna dodavanja u polovici suparnika 240
Točna dodavanja u zadnjoj trećini 127

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 19:34