silas novo
 AFP
PRONAŠLI TRENERA

On će biti novi trener Hajduka! Trenirao ga je Mourinho, vodio je veliki Sporting, a sada stiže na Poljud

Mogući dolazak na Poljud potvrda je da se ne boji izazova te da cijeni veličinu i značenje Hajduka
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. siječanj 2021. 08:03

Jorge Manuel Rebelo Fernandes ili jednostavno - Silas. To je portugalski stručnjak koji bi po svemu sudeći trebao preuzeti Hajduk. I to navodno već u ponedjeljak. Lukša Jakobušić isprva nije imao ideju dovesti stranog trenera, ali očito je da na kraju nije imao izbora. Zajedno s Nikoličiusom odabrao je Portugalca, mladog trenera koji traži pravu afirmaciju, što je dobra vijest za Hajduk, jer ne treba sumnjati da će na Poljudu dati sve od sebe kako bi uspio. A neće mu biti lako...

Silas u Portugalu ima trenersko ime, iako mu je staž jako mlad. Međutim, posljednji posao imao je prošle godine na klupi velikana Sportinga, što je velika stvar u karijeri svakog trenera; a kamoli nekoga tko je tek na početku svog puta. Silas je međutim na klupu Sportinga došao u jako teškim okolnostima. Preuzeo je momčad 30. rujna 2019., nakon što je njegov prethodnik Nizozemac Marcel Keizer upisao pet poraza u nizu. Silas je bio i peti trener koji je u samo 12 mjeseci dobio šansu na Sportingovoj klupi. Portugalski mediji odmah su naglasili da će mladom treneru trebati čudo kako bi nešto napravio.

Start mu je bio iznad svih prognoza. Gostujuća pobjeda u prvenstvu kod Avesa, te domaća u Europskoj ligi protiv LASK-a. Uslijedio je nebitan poraz u Kupu od Alverce, da bi onda nanizao čak tri pobjede. Nakon što je upisao i prvi prvenstveni poraz - u gostima kod Tondele (0:1) - Silas je ušao u novu seriju od tri pobjede koju je zaokružio uvjerljivim (4:0) slavljem protiv PSV Eindhovena u Europskoj ligi. Osam pobjeda i dva poraza u startnih deset utakmica bili su fantastičan rezultat, posebno kad još dodate da se jedan poraz dogodio u rezultatski nevažnoj kup utakmici. Glavni igrač momčadi bio mu je Bruno Fernandes, danas velika zvijezda Manchester Uniteda.

image
SOPA IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Idila u Sportingu ipak nije dugo trajala, točno kako su mediji i najavljivali. Uslijedilo je razdoblje prosječnih rezultata, a kobnom se pokazala eliminacija od turskog Basaksehira u 16-tini finala Europske lige. Sporting je doma slavio s 3:1, da bi u uzvratu u velikoj drami izgubio 4:1. Uništio ga je Edin Višća, BiH reprezentativac. Sporting je do 90. minute gubio 2:1 i imao prolaz u rukama. Onda je Višća zabio za 3:1, da bi u 119. minuti produžetka zabio i za konačnih 4:1. I u prvoj utakmici Sporting je imao 3:0, da bi u završnici utakmice Višća smanjio s 11-metara. Pamtit će Silas Višću dok je živ...

Utučena momčad izgubila je potom i prvenstvenu utakmicu na gostovanju kod Famalicaoa, poslije čega je Silas pokazao pravi karakter podnijevši neopozivu ostavku. Portugalski mediji naglašavali su i kako se tako odrekao bogate otpremnine. Ostavio je momčad na četvrtoj poziciji, četiri boda iza Brage.

"Želim se ispričati svima. Sportingova povijest zahtijeva mnogo više od ovog što mi na terenu pokazujemo. Želio bih reći da je ovo bila moja zadnja trenerske utakmica za Sporting. Želim vam zahvaliti na prilici koju ste mi pružili, naučio sam puno stvari, a ovo je odluka koja je bila više nego promišljena. Sporting mora početi razmišljati o sljedećoj sezoni, treba mu novi trener i nova ideja".

Bio je to Silasov oproštajni govor. S kojim je pobrao mnoge simpatije, jer je interes kluba stavio daleko ispred svog. Nije tražio opravdanja, ili alibije za poraze.

Prije dolaska u Sporting, Silas je imao samo jednu trenersku epizodu. Vodio je Belenenses 61 utakmicu, od 20. siječnja 2018. do 30. kolovoza 2019. Imao je 16 pobjeda, 21 remi i 24 poraza, osrednji učinak, ali i Belenenses je malen klub. Tamo je puno utakmica igrao u sustavu 3-4-3, iako je igrao i 4-2-3-1. Na klupi Sportinga mu je tih 4-2-3-1 uglavnom bio prvi izbor, ali nije se libio odigrati ni s trojicom u obrani.

Na prvi pogled Silas se čini dobar izbor za Hajduk. Mlad, pun ambicije, a ima solidno iskustvo, jer je u Belenensesu osjetio što znači borba za svaki bod, a u Sportingu što znači biti trener velikog kluba. Silas je inače bio i dobar igrač, kreativni veznjak, kojem je vrhunac karijere bio transfer iz Leirije - u kojoj ga je trenirao i veliki Mourinho - u Wolverhampton, koji ga je platio 2,25 milijuna eura. Tu kreaciju voli vidjeti i kao trener.

Kako će se Silas snaći na Poljudu - ako doista dođe - tek ćemo vidjeti, ali jasno je zašto su Jakobušić i Nikoličius odabrali barem njega, između nekoliko desetaka trenera koji su im se nudili. Portugalski treneri inače su već godinama na velikoj cijeni. Silas svakako ne pripada elitnoj skupini, ali mlad je, tek je počeo, a u Sportingu je pokazao da ima trenerski gen, ali i da ima hrabrosti. Slovi i za trenera koji se ne libi u vatru gurnuti mlade igrače.

Mogući dolazak na Poljud potvrda je da se ne boji izazova te da cijeni veličinu i značenje Hajduka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:21