Getty Images
TREBAT ĆE MU VREMENA

'ON JE DOSEGNUO SVOJ MAKSIMUM! VRIJEME JE ZA ISKORAK, A HAJDUK JE ZA NJEGA IDEALAN KLUB' Bivši trener Bijelih nahvalio novo pojačanje na Poljudu

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. veljača 2020. 11:50

Kristian Dimitrov prošao je liječničke pretrage i više nema prepreka da ojača stopersku liniju Hajduka, koji će za njega bugarskom Botevu platiti odštetu od 400.000 eura. Za Bugarina je posložen ugovor na dvije i pol godine, a sada se užurbano radi na ostaloj papirologiji kako bi dobio pravo nastupa za Hajduk već u Koprivnici.

- Dimitrov se morao odlučiti za iskorak, u Bugarskoj je igrajući za Botev dosegnuo maksimum - smatra bivši izbornik Bugarske Krasimir Balakov, koji je bio trener Hajduka u sezoni 2011./12.

Trebat će mu vremena

U lipnju prošle godine Balakov je Dimitrovu pružio šansu u nacionalnoj reprezentaciji. Na debiju je Dimitrov odigrao 90 minuta u praškoj Generali Areni protiv selekcije Češke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

- Izgubili smo 1:2, ali Dimitrov je odigrao kvalitetnu utakmicu. Imao je jednu pogrešku, a sve ostalo je bilo na očekivanoj razini. Opravdao je povjerenje, jer ipak je riječ o mladom igraču - kazao je Balakov i naglasio:

 Krasimir Balakov
Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media

- Po meni, radi se o najboljem obrambenom igraču Bugarske iako će tek ovog mjeseca navršiti 23 godine.

Zato ne čudi što je Balakov pružio priliku Dimitrovu za kojeg drži da je igrač koji će se sasvim sigurno dobro snaći u Hajduku.

- Nismo još razgovarali, ali nazvat ću ga da mu pružim podršku. Znam kakav je igrač, a znam i kamo je otišao. Hajduk je odlična sredina za mladog igrača. Iza sebe će imati sjajnu navijačku podršku, imat će trenera s iskustvom i momčad koja se bori za vrh. Trebat će mu i neko vrijeme adaptacije na veće zahtjeve, ali ne sumnjam u Dimitrova.

Kakve su igračke karakteristike Dimitrova?

- Ima brzinu, čvrst je u dvobojima. Agresivan kakav stoper i treba biti. Uz to je i opasan u napadačkom skoku. Prošle sezone je postigao pet pogodaka za Botev, što je odličan napadački učinak za stopera. Zabio je i za reprezentaciju i to u drugom nastupu protiv Kosova.

Je li imao nekih drugih ponuda osim Hajdukove?

- Moram priznati da sam još prošle godine mislio kako je gotov njegov odlazak u Levski. Zašto se transfer nije realizirao, ne mogu reći, ali u konačnici je napravio i jači potez. Za bugarski ligaški nogomet nikada nije dobro da mladi igrači odlaze u inozemstvo, ali za samog igrača je transfer u Hajduk veliki iskorak. Nadam se da će dostojno predstavljati Bugarsku u Splitu - poručio je Balakov.

Dublin , Ireland - 10 September 2019; Kristian Dimitrov of Bulgaria during the 3 International Friendly match between Republic of Ireland and Bulgaria at Aviva Stadium, Lansdowne Road in Dublin. (Photo By Stephen McCarthy/Sportsfile via Getty Images)
Getty Images

Znanje je najvažnije

Kako će se Dimitrov snaći u Tudorovu sustavu s tri igrača u zadnjoj liniji? Do sada je u karijeri uglavnom igrao u klasičnom sustavu s dva stopera.

- Svaki pravi igrač brzo se prilagodi promjeni, tako će, vjerujem, napraviti i Dimitrov, jer ima kvalitetu. Znanje je najvažnije, a uz znanje ide iskustvo koje se skuplja godinama. Dimitrov je u ovom trenutku perspektiva, stoga će mu rad u Hajduku biti odličan temelj za napredak. Dešnjak je, što znači da mu u sustavu s trojicom stopera najviše odgovara igranje desno ili u sredini.

Računa li vaš nasljednik Georgi Dermendžiev na Dimitrova?

- Igrao je u test-dvoboju s Paragvajem u studenome prošle godine, a bude li igrao u Hajduku, nema razloga da ne bude i dalje pozivan u reprezentaciju.

Dimitrov će ovoga tjedna biti predstavljen i hrvatskim medijima, a Hajduk je dolaskom Bugarina dobio i drugog stopera reprezentativca A selekcije, uz Ismajlija koji redovito igra za najbolju reprezentaciju Albanije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:55