Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
U ZAČARANOM KRUGU

ON JE UPOZORAVAO DA ĆE DOĆI DO URUŠAVANJA HNL-a! 'Ovo što mi radimo su akrobacije, pa nas samo stadion i omladinski pogon stoje 15 milijuna kuna'

DAMIR MIŠKOVIĆ Godinama upozoravam na neodrživost ovakvog sustava financiranja
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. svibanj 2020. 16:00

Damir Mišković još je prije tri godine izašao u javnost s tezom da će doći do urušavanja Prve HNL.

- Ne postoji u svijetu model po kojem klub živi s 10 ili 15 posto stabilnih prihoda. Ovo što mi radimo su akrobacije koje će kad-tad stati i sve će otići kvragu. Da bi klub makar pristojno funkcionirao on mora imati barem 50 posto stabilnih prihoda, a to su prihodi od TV prava, sponzora i ulaznica. Sve ostalo nije stabilan prihod.

Iako je toga Mišković bio svjestan, činjenica jest da je Rijeka nastavila previše trošiti?

- Na neki način nemaš izbora, jer javnost i navijači očekuju i traže rezultate, a i bez rezultata ne možeš doći do prihoda iz Europe. Ako nisi u vrhu, ne igraš europska natjecanja i nikome ne možeš prodati igrača. To je začarani krug.

Mišković je nekako pokrio minus od 30 milijuna kuna, ali kako dalje?

- Uvijek sezonu ili dvije možeš nešto iskemijati, jer postoje krediti, pa pozajmiš, pa nešto prolongiraš... Međutim, sve to zajedno počiva na tome da ćeš prodati igrače i igrati Europu. Mi jesenas nismo ušli u Europsku ligu, a nismo transferirali dovoljno igrača da to nadoknadimo. OK, onda računaš na ovo ljeto, a dogodi se pandemija. Lepinjica, Čolak, Halilović ili Pavičić su do jučer imali jednu vrijednost, sada imaju neku drugu, kažu mi svi bitno manju. A ne postoji oslonac na druge stavke. To je neodrživo za normalno poslovanje.

Rijeka je k tome u posebno lošem statusu zbog Rujevice.

- Nas kao klub ona košta 10 milijuna kuna godišnje. Tu su uključeni ljudi koji održavaju stadion i terene, te režije koje su velike, jer imamo dosta terena koji iziskuju stalno zalijevanje i održavanje. Nas sve stavke u omladinskom pogonu (treneri, stipendije igrača, utakmice, putovanja...) godišnje stoje oko 5 milijuna kuna. Dakle, mi moramo osigurati 15 milijuna kuna godišnje, a nismo ni došli do prve momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:46