GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SVI TRANSFERI HNL-MERCATA

Oni su hrvatski Manchester City, a njihov premijer ‘mali Guardiola! Samo je još jedan klub platio odštetu

Dok su Modri iskrcali novac za pojačavanje obrane, Osijek će ih hvatati s nešto lakšim oružjem
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. veljača 2021. 10:17

Ovaj prijelazni rok pamtit ćemo po tome što je Zoran Mamić postao “mali Guardiola“, a od svih ostalih devet prvoligaša zasad je jedino Lokomotiva platila odštetu za transfer i to Širokom Brijegu 420.000 eura za Branimira Cipetića i Matea Marića. Još je vremena da se netko pridruži do 15. veljače.

Dinamova i Osijekova momčad rezultatski “plešu” rame uz rame, ali budžet Modrima dopušta ono što Osijek još uvijek ne može ni sanjati. Kad je u ljeto 2017. godine Manchester City platio 178,5 milijuna eura za golmana Edersona te bekove i stopere Danila, Walkera i Mendya, netko je izračunao da je za učvršćenje obrane potrošio više nego što su godišnji proračuni za obranu čak 47 zemalja čiji su podaci dostupni, među njima i Bosne i Hercegovine, Albanije…

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nije se štedjelo

Tako ni Dinamov “premijer” Zoran Mamić u “utrci u naoružavanju“ s Osijekom nije štedio u jačanje borbene gotovosti, i aktualne i one od ljeta, pa je za jednog golmana i tri beka potrošio gotovo sedam milijuna eura.

Pritom su mu Stefan Ristovski i Marijan Čabraja već u ekipi u misiji učvršćivanja bočnih pozicija, a Ivan Nevistić i Daniel Štefulj iz Rijeke dolaze za nekoliko mjeseci.

Iako je Dinamo znao dati velike svote za plaće obrambenih igrača, čemu najbolje svjedoči ugovor Kevina Theophile-Catherinea, za pojedinačnu odštetu kad je riječ o defenzivcima i vratarima nikad nije otišao preko dva milijuna eura iskrcanih Mariboru 2015. godine za Petra Stojanovića.

Potom su na 1,6 milijuna eura Francuz Jeremy Taravel, koji je stigao iz Lokerena 2013. godine, Kosovar Amir Rrahmani iz Splita 2016. godine i Danac Rasmus Lauritsen kupljen proteklog ljeta iz Norrköpinga. Najskuplji Hrvat s 1,5 milijuna eura bio je Marko Lešković, koji je 2016. godine stigao iz Rijeke, a sada je nakon golemih problema s ozljedama ponovno posuđen Lokomotivi. Zato je transfer Ivana Nevistića u toj kategoriji najveći, ako je vjerovati Transfermarktu i drugim izvorima, koji govore o tri milijuna eura. Doda li se milijun za Štefulja, 1,3 milijuna za Ristovskog i 1,6 za Čabraju, koliko se navodi, svi zajedno čine Dinamovu rekordnu potrošnju u jednom prijelaznom roku na obranu. Hoće li se s njima pojačati, je li itko bolji od igrača koje Modri već imaju na tim pozicijama, to je drugo pitanje.

Nije još gotovo

Kako se Sadegh Moharrami ozlijedio, a za Petra Stojanovića kopni povjerenje modre stuke, Ristovski će biti u fokusu. Od njega se prvog očekuju kvalitetne igre na razini kakvu je demonstrirao svojedobno u Rijeci.

Aktualni prvak ipak ne misli samo na obranu, tako će iz Gorice doći i napadač Dario Špikić, a ne treba isključiti da se pojavi još netko.

Dok Modri za hrvatske prilike plaćaju kao Manchester City, koliko god to u apsolutnim brojkama bilo manje, i to baš u doba kad nogometne Europa prevrće svaki cent, Osijek “pribavlja oružja“ drugim metodama “iz donacija bez formalnog strateškog partnerstva”.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

No, svejedno se nada se da će u Petru Brleku dobiti veće pojačanje nego Dinamo u svim svojim akvizicijama. Veznjak Genoe i napadač Mihret Topčagić iz Suduve stigli su kao slobodni igrači, kojima je njihov poslodavac dao odriješene ruke, a bek Mato Miloš određeno vrijeme nije ni imao klub. Trener i menadžer Nenad Bjelica najavljuje još dva pojačanja, kao i dva odlaska.
Ostali su bez stopera Ante Majstorovića, koji je za 3,3 milijuna eura otišao u Kinu i nikoga od glavnih igrača više neće prodati. Osijek se na tržištu ne može nadmetati s Dinamom, a očito ni odnosi nisu bajni, pa Bijelo-plavi ne mogu doći ni do igrača koji su vezani na bilo koji način za maksimirski klub. Sve jače klija zanimljivo rivalsto, mnogo šire od samog igrališta. Dok većina ostalih trguje s Modrima, Osijek se uzda samo u sebe i poznanstva preko granice.

Sitne korekcije

Ostali klubovi Prve HNL radili su ponešto na korekciji ekipe, ali ništa ključno. Nitko nije napravio takav redizajn kao Varaždin protekle zime kad je doveo pet igrača koji su postali presudni i spasili ga. Izostale su i veće prodaje u inozemstvo. Rijeka je unovčila Tibora Halilovića, koji je potpisao za Heerenveen za 1,5 milijuna eura, kao najveći transfer nakon Majstorovića.


SVI TRANSFERI HNL-KLUBOVA OVE ZIME

DINAMO

DOŠLI: Ivan Nevistić (Rijeka, 3.000.000 eura), Daniel Štefulj (Rijeka, 1.000.000 eura), Marijan Čabraja (Gorica, 1.600.000), Stefan Ristovski (Sporting, 1.300.000 eura), Antonio Marin (Monza, povratak s posudbe), Stefan Milić (Varaždin, povratak s posudbe), Vinko Soldo (Slaven Belupo, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Fran Karačić (Brescia, 1.000.000 eura), Vinko Soldo (Diosgyör, posudba), Josip Šutalo (Istra, posudba), Ivan Nevistić (Rijeka, posudba), Daniel Štefulj (Rijeka, posudba), Marko Lešković (Lokomotiva, posudba), Antonio Marin (Lokomotiva, posudba).

OSIJEK

DOŠLI: Mihret Topčagić (Suduva, bez odštete), Mato Miloš (bez kluba), Petar Brlek (Genoa, bez odštete), Karlo Kamenar (Žalgiris, povratak s posudbe), Marko Malenica (Lech, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Ante Majstorović (Šangaj SIPG, 3.310.000 eura), Alen Grgić (Diosgyör, posudba), Marko Malenica (Diosgyör, posudba).

RIJEKA

DOŠLI: Adrian Liber (Orijent, povratak s posudbe), Ivan Nevistić (Dinamo, posudba), Daniel Štefulj (Dinamo, posudba), Robert Mudražija (Kopenhagen, posudba), Dominik Križanović (Cibalia, povratak s posudbe), Roko Jurišić (Dinamo II, ?), Filip Zrilić (Rudeš, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Tibor Halilović (Heerenveen, 1.500.000 eura), Momčilo Raspopović (Astra, 200.000 eura), Armando Anastasio (Monza, povratak s posudbe), Ivan Nevistić (Dinamo, 3.000.000 eura), Daniel Štefulj (Dinamo, 1.000.000 eura), Jasmin Čeliković (Željezničar, posudba), Milan Ristovski (Spartak Trnava, posudba), Dani Iglesias (Spartak Trnava, posudba).

HAJDUK

DOŠLI: Lovre Kalinić (Aston Villa, posudba), Ivan Delić (Varaždin, povratak s posudbe), Jakov Blagaić (Olimpija, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Ivan Delić (Slaven Belupo, bez odštete), Stipe Radić (Beerschot, 450.000 eura), Marin Ljubić (Istanbulspor, 200.000 eura).

GORICA

DOŠLI: trener Siniša Oreščanin, Sylvanus Nimely (Spartak 2, ?).

OTIŠLI: trener Valdas Dambrauskas (Ludogorec), Marijan Čabraja (Dinamo, ?)

LOKOMOTIVA

DOŠLI: trener Jerko Leko (Hrvatski dragovoljac), Branimir Cipetić (Široki Brijeg, 250.000 eura), Mateo Marić (Široki Brijeg, 170.000 eura), Irfan Hadžić (Akhisarspor, bez odštete), Krševan Santini (bez kluba), Marko Lešković (Dinamo, posudba), Jeong-hyun Kim (Hanyjang, bez odštete), Domagoj Drožđek (Varaždin, povratak s posudbe), Nikola Pejović (Admira Wacker, povratak s posudbe), Emerson Deocleciano (RFS, povratak s posudbe), Pape Asane (Inter, povratak s posudbe), Toni Brezina (Krško, povratak s posudbe), Raul Florucz (Sesvete, povratak s posudbe), Antonio Marin (Lokomotiva, posudba).

OTIŠLI: trener Goran Tomić, Denis Kolinger (Vejle, ?), Dominik Kovačić (Vejle, posudba), Krešimir Kovačević (Ermis Aradippou, ?), Fran Karačić (Dinamo, povratak s posudbe), Josip Majić (Široki Brijeg, posudba), Luka Dajčer (Inter, posudba), Luka Ivan Lukić (Inter, posudba), Loren Mažurin (Bravo, ?), Alex Dos Santos (Getafe B, bez odštete), Domagoj Drožđek (?)

SLAVEN BELUPO

DOŠLI: Ivan Delić (Hajduk, bez odštete), Gonzalo Gamarra (Chiasso, bez odštete), Nikola Turanjanin (GOŠK Gabela, bez odštete), Antonio Bosec (Inter, bez odštete), Luka Liklin (Rudeš, povratak s posudbe), Niko Janković (Dinamo, posudba).

OTIŠLI: Jeffren (Al-Dhaid, bez odštete), Vinko Soldo (Dinamo, povratak s posudbe), Arijan Brković (Dugopolje, posudba), Matko Zirdum (ND Gorica, posudba), Martin Boakye (?), Frane Maglica (?), Matej Jukić (Dugopolje).

ŠIBENIK

DOŠLI: Gordon Schildenfeld (Anorthosis, bez odštete), David Mina (CBJ Cali, ?), Christian Mena (CD America, ?), Ignacio Bailone (bez kluba).

OTIŠLI: Josip Maleš (kraj karijere).

VARAŽDIN

DOŠLI: Gabrijel Boban (bez kluba), Andris Herrera (Yaracuyanos, bez odštete), Maks Juraj Čelić (Lviv, ?), Igor Postonjski (Zagorec, ?), Matija Kanceljak (Zagorec, ?).

OTIŠLI: Mijo Šabić (Široki Brijeg, ?), Dino Skorup (Hajduk 2, povratak s posudbe), Ivan Delić (Hajduk, povratak s posudbe), Domagoj Drožđek (Lokomotiva, povratak s posudbe), Stefan Milić (Dinamo, povratak s posudbe).

ISTRA 1961

DOŠLI: Leon Šipoš (Spartaks, posudba), Josip Šutalo (Dinamo, posudba), Joao Silva (Sporting B, ?)

OTIŠLI: Adrian Fuentes (Alaves B, povratak s posudbe), Regan Obeng (Mladost Lučani, bez odštete).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 05:07