Vojko Bašić/CROPIX
POVJERENIK ZA SUCE

OPASNO ZANIMANJE 'Bebek je najbolji sudac HNL-a, on će i dalje suditi svima, pa i Hajduku na Poljudu!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2019. 12:55

HNS i Split plešu po tankoj niti odnosa, međutim napad na Ivana Bebeka neće utjecati na domaćinstvo Vatrenih na Poljudu. Utakmica s Mađarima igrat će se 10. listopada podno Marjana. To je čvrst stav Kuće nogometa, ali i državnog vrha. Nimalo nije pokoleban, kao ni povjerenik Zabočanin Alen Gerek koji će i dalje Bebeka delegirati na susrete Hajduka u Splitu...

Za svaku osudu

Kako kao prvi dopredsjednik HNS-a i akter sastanka na kojem je ponovno uspostavljena komunikacije ureda Saveza i Hajduka gleda na incident u Sinju, pitali smo Antu Vučemilovića-Šimunovića.

"Mi smo demokratska država i svatko ima pravo da se bije", zaskočio nas je s odgovorom pa se grohotom nasmijao. "Razumijete da se šalim", nastavio je Vučemilović-Šimunović te se naglo uozbiljio:

"Riječ je o izoliranom slučaju koji neće prouzročiti nikakve refleksije na dvoboj Hrvatska - Mađarska. Nema šanse. Igrat će se u Splitu. Nažalost, počeli su se redati takvi ružni događaji koji su za svaku osudu, izvan stadiona i samih utakmica. Prvo je bio grub fizički nasrtaj na Brunu Marića, sada Ivana Bebeka. Nekad su suci na udaru bili na terenu ili nakon susreta, što također nipošto nije dobro, ali ovo je još gore, izlazi daleko sa sportskih arena. Duboko se nadam da se to više nikad neće dogoditi. Ne bi smjelo."

Pripreme za organizaciju dvoboja s Mađarima u početnim su fazama.

"HNS je dobio garanciju svih nadležnih državnih tijela da će utakmica biti organizirana na najvišoj razini. Nisam pobornik represije nego prevencije, ali ljudi koji su stručni znat će što treba uraditi da se taj dan veselimo nogometu i ne pričamo i o čemu drugome", konstatirao je Vučemilović-Šimunović.

Alen Gerek, povjerenik za suce u Prvoj HNL konkretan je i jasan:

"Ivan Bebek je najbolji sudac Prve HNL, naša perjanica u Europi i on će i dalje suditi svim klubovima na svakom terenu, pa tako i Hajduku na Poljudu. Po tom pitanju ništa se neće promijeniti. Osim, što dakako, kao Riječanin nema pravo dijeliti pravdu Rijeci", kazao je čovjek koji delegira tko će od arbitara biti u konkurenciji za koji dvoboj.

Nikad ovako gadno

Gerek inzistira da to nema veze s utakmicom.

"Bebek je sudio dvoboj u kojem je Hajduk pobijedio 3:0, odradio je posao vrlo dobro, nije utjecao na rezultat. I to je za delegiranje jedino mjerodavno. Nemili događaj potom se zbio pod okriljem noći, a noć je specifično doba za svakog građanina, pa tako nažalost i za nogometnog suca."

Hoće li, s obzirom na masnice, dobiti “bolovanje” ili odmah ide u konkurenciju da bude delegiran?

"Kako je odradio ovo kolo, ne znači da mora i sljedećih pet zaredom. Suci imaju pravo na odmor. No, Bebek će biti opet na utakmici HNL-a točno po planu", zaključio je Gerek.

Prvo Bruno Marić, sada Ivan Bebek, pojedinim arbitrima postalo se opasno kretati Dalmacijom u slobodno vrijeme...

"Postoje državne institucije na kojima je da odrade posao", zaključio je Vučemilović-Šimunović.

Svašta se sucima nekad događalo, ali ovako gadno prvoligaškima nije bilo. Znali su, kad se izvuku sa stadiona, možda će biti izvrgnuti javnom prijeziru i verbalnoj torturi, što su za pojedine arbitraže i zaslužili, nekad i nisu, no ne i fizičkom nasilju u “privatno doba”. Legendarni Dražan Jerković je 1997. godina, kao sportski direktor Zagreba, nakon finala Kupa u kojem je bio ogorčen na “dijeljenje pravde”, u sudačku svlačionicu stadiona u Kranjčevićvoj ulici zalijepio fotografiju Gorana Marića uz natpis: “Ovako ne smije izgledati nogometni sudac.” Dugo je to stajalo na zidu da svi arbitri vide... Marić je kasnije postao poznatiji kao političar, donedavno ministar.

Trčanje natraške

Legendarna je priča iz toga doba iz Suhopolja da je Đuro Dečak lovačkim karabinom jurio Stjepana Šarića oko svlačionice. Kao strastven lovac predsjednik Mladosti 127 zgrabio je, izgleda, što mu je bilo pri ruci. Šarić se ipak kući vratio živ i zdrav.

Bebekov otac Veselko vjerojatno nije zaboravio utakmicu Inter - Belišće u Zaprešiću kad su ga gosti lovili po terenu. Za njega se šuškalo da je teško mogao do trkačke norme, ali taj dan je postavio “novi svjetski rekord” u trčanju natraške... U nižim ligama su prijetnje i nasilje pojava koja se svako toliko ponavlja. ​Ali na stadionima...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:53