Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
REAKCIJE TRENERA

OREŠČANIN POGODIO S IZMJENAMA, ALI UZ POBJEDU STIGLE I LOŠE VIJESTI PRED DERBI 'Žao mi je, nisam odmah bio ni svjestan'

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 08. prosinac 2018. 22:47

U susretu 17. kola Prve HNL nogometaši Hajduka su na praznom Poljudu slavili protiv pulske Istre 1961 s 3-1 i tako preokrenuli susret koji su gubili do 67. minute.

Nakon utakmice oglasili su se treneri.

Siniša Oreščanin, trener Hajduka, govorio je:

- Dosta teških 90 minuta, izmnimno bitna utakmica, da završimo s Poljudom s pobjedom i to je najveća vrijednost iz ove utakmice.

Prodisali ste nakon izmjena, kad je ušao Hamza Barry, ali i Mirko Ivanovski?

- Je, istina je, zamjene su dosta utjecale na tijek igre i promijenili smo geometriju s Ivanovskim i Barryjem. To je bila dotad naša nekonkretna partija sve do zadnje trećine, falilo je dubinskih kretnji, a protivnik nam je zatvorio sredinu. Vrijeme nam fali, ubuduće ćemo sve to moći bolje pripremati, dolazit će opet protivnici s ovakvim gardom i mi ćemo ih na to primorati da imaju obrambeni gard, a mi ćemo taj gard bolje rastvarati...

Posjed lopte u trenutku 77 posto, na kraju 73 posto...

- Zamjene su nam pomogle, Mirko (Ivanovski, op. a.) pogotovo, pozicioniranje Bazela (Jradija, op. a.) i Mije i to je donijelo bolji protok. A posjed kao posjed ne bih apostrofirao, prenosi izjave Slobodna Dalmacija.

Na Dinamo idete bez Juranovića i Ivanovskog, prelako su dobili žute kartone?

- Žao mi je, nisam odmah bio ni svjestan i šteta je to. Ali koga nema bez njega se mora... Dobit ćemo tjedan da se podignemo, bilo je malo sati odmora nakon Osijeka da se rekuperiramo. Ovakvi preokreti prave koheziju još čvršću i dobijamo na samopouzdanju i to je vrlo važno.

Pozitivan je karakter momčadi, nakon 0:1 izdržali ste pritisak i strpljivi ste bili, a i fizička pripremljenost je dobra, dobio je Oreščanin pohvale iz press-salona?

- Sve ste dobro naveli. Istina je, vidio sam motivaciju i želju tih momaka da poprave sliku o sebi. U ove tri utakmice to su i napravili, bez obzira na rezultat u Osijeku. Morama puno toga popraviti, bilo je i večeras nervoze i pogrešaka, na posjed se ne bih posebno obazirao, jer nije to presudno bitna stvar.

Nakon golova su Caktaš i Ivanovski došli na klupu prema vama, da vas pozdrave, koliko vam to znači kao podrška?

- Znači puno, znači da smo doprli do njih. Ja sam ovdje u klubu dvije godine, gledam igrače krajičkom oka, smatrao sam da im treba prići s ljudske strane, malo drugačije, ja sam to pokušao, zahvalan sam im na tome što su reagirali.

Kako ste im to prišli s druge strane?

- Ne bih to puno pričao, nije to sad ne znam što, najbitnije je da oni prepoznaju da naša ideja nogometna na terenu ima smisla, to oni vide. Da se nešto počinje događati i da momčad počinje disati, gdje stoje na terenu, oni znaju nogomet. I kad oni to vide da ima smisla, a nje da im prodaješ priču, dobiješ njihovo povjerenje.

Gyurcso? Izvadili ste ga?

- Ima snage za 60, 70 minuta...

Za sljedeću utakmicu protiv Dinama nema Juranovića, tko je kapetan?

- Ne, ne znam, tijekom tjedna ćemo vidjet. Ima hijerarhije, ali prvo ćemo to u svlačionici razgovarati.

Da nije opet Caktaš, pomislili smo, s ovim trenerom je u ljubavi, prožimaju se, nismo izustili, a Oreščanin je govorio:

- Nemojte sad pitati, prvo ćemo u svlačionici raspraviti i odlučiti.

Hajduk nema dubinu, nema play-makera, hoćete li inzistirati na takvom igraču sa strane u prijelaznom roku?

- Ne bih se složio s vama, Mijo ima te kvalitete, treći gol, Mijina je pred-asistencija... Ima Mijo te kvalitete, a desetka u modernom nogometu je predimenzionirana. Ima Mijo te kvalitete dovoljne za nas.

Onda, sa ili bez napadača?

- Ako smo pomakli Mirka (Ivanovskog, op. a.) pet metara centralnije, nije to sad neka velika stvar ili promjena. Bitno je da imamo i plan A i plan B i C i da se nešto promijeni u tijeku utakmice. Dva "wingera" (krila, op. a.) i jedna špica, uvijek se to nešto kombinira, ovako ili onako.

Jradi je driblao u prvom dijelu kad je mogao zabiti? Oklijevao je. Hoćete li ga upozoriti da to ne radi ubuduće?

- Ma nijeeee. To je odluka u djeliću sekunde, nije to tako bilo da ja sad to baš trebam naznačiti kao nekakav problem.

Ivanovski vam je varijanta B, a Said?

- Ne dijelim tako igrače... Tu sam deset dana, tek ih upoznavam. Svi su A momčad. Lako se to mijenja tko je unutra u prvih 11, tko ispadne, upadne, po treningu... O Saidu sam sve rekao jučer.

A o Dinamu? Imam ja svoje emocije za Hajduk, bez brige, ovdje sam više od dvije godine! Ne, ne ljutim se na to vaše pitanje o Dinamu. Sad ćemo se lijepo odmorit i počet pripremat za Dinamo koji je jako dobar ove sezone. Nama trenerima dat će ta utakmica dobar uvid što i kako dalje. To nije utakmica kao Osijek, Istra, Rudeš, utakmica s Dinamom dat će nam uvid gdje smo i kako koncipirat proljeće i ušuljat se nekako na proljeće u borbu za Europu – govorio je i govorio Oreščanin, strpljiv na mali milijun pitanja radoznale splitske "sedme sile".

Krunoslav Rendulić, trener Istre 1961:

- Tvrda utakmica, poveli smo, dugo se opirali, drugi gol je prelomio utakmicu, nismo se poslije toga uspjeli vratit.

Kao bivši hajdukovac, penal protiv vas, kako ste ga vidjeli?

- Pa dobro, sad... Kad bih komentirao sve od početka, otkad sam došao, svaku igram bez nekoliko igrača zbog kartona, pa sad penal, bolje mi je ništa ne govorit.

Igrali ste disciplinirano, dobro ste zatvorili?

- Prvi gol iz naše greške, vratar naš je mogao puno bolje reagirat, to je vratilo Hajduk u igru. A drugi je gol prelomio sve i bilo je gotovo.

Možete li ostat u ligi?

- Možemo. Uvjeren sam u to. Još neko pojačanje i uvjeren sam da ostajemo. Žao mi je da nije bilo publike, to su takve kazne, uskraćeni smo za lijep događaj. Bit će publike u idućoj utakmici u Poljudu, ali neće biti nas. Do iduće prigode, naravno - rekao je Rendulić, ispraćen željama da ostavi Istrijane u ligi. Ipak je on hajdukovac, lijevi bek koji je titulu s "bijelima" osvojio 2001. godine.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 14:30