Mislav Oršić ”uništio” je Hajduk s dva fantastična gola
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
EVO ŠTO MORA RADITI

Oršić još nije osigurao EURO s Vatrenima! Može se dogoditi da Dalić bira između njega i novog dinamovca

Dinamovac je zabio dva sjajna gola i ojačao svoju kandidaturu da bude među Euro putnicima, ali...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. siječanj 2021. 22:08

Mislav Oršić nije prvi put zablistao, njegovi fantastični golovi Hajduku imali su “pretke“ u dvije i pol sezone koliko nosi Dinamov dres, zato je i dobivao reprezentativne pozive od hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. No, osim u Turskoj, gdje je u prijateljskoj utakmici ne terenu boravio 90 minuta, povjerena mu je manja minutaža, tako je u Ligi nacija s Portugalom ušao u završnih sedam minuta. Skupio je pet nastupa.

Formirana hijerarhija

Iako Vatreni u ožujku imaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, središnji događaj 2021. godine je Europsko prvenstvo, za koji Oršić ima šanse, ali morat će se još dobro potruditi da se nađe na listi 23 igrača. U najmanju ruku reprizirati Hajduk ili slomiti Krasnodar. Danas je u krugu 26-27 imena na koja izbornik najozbiljnije računa i sam derbi nije mu opipljivo poboljšao rejting, prerano je za precizan odgovor hoće li se dokopati karte za taj avion. Još za Vatrene nije startao u nijednoj bitnoj i službenoj utakmici, daleko je od čovjeka koji bi imao zabetoniranu poziciju, prije je džoker za slučaj nužde. Čak bi se na kraju moglo dogoditi da izbornik bira između njega i Lovre Majera...

Zlatko Dalić ima formiranu reprezentaciju i njezinu hijerarhiju, koja je tijekom jeseni izgledala pomalo razvodnjeno zbog brojnih izostanaka i izbornikove želje da kroz Ligu nacija i posebice prijateljske oglede ponudi šansu većem broju nogometaša, ali kad su svi zdravi i na broju, malo je slobodnih ulaznica. Uz to, izbornik o pozivima ne odlučuje na temelju dnevne forme, nego igračke klase, rejtinga u međunarodnom nogometu i kontinuiteta u izvedbama. Istodobno Dalić priželjkuje nove asove, danas je otvoren i za Lovru Majera i Joška Gvardiola, kako ne bi za Oršića, koji je u Istanbulu odigrao dobru utakmicu.

Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji odabrao je ekipu po formuli 3-8-6-6. Uz trojicu vratara stavio je osmoricu obrambenih igrača kako bi za svaku poziciju imao dva rješenja i da na treningu može postaviti dvije ekipe bez improvizacija, šestoricu veznjaka i šestoricu napadača, premda je rano ostao na jednom manje zbog isključenja Nikole Kalinića. Pretpostavljamo da će i sad shema biti ista ili vrlo slična. Kako u vezi ima “prikrivene špice“ poput Nikole Vlašića i Marija Pašalića, nema logika da na listu stavi više od šest napadača. Ako će i toliko.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Majer rival za bal?

Na krilnim pozicijama sigurni su Ivan Perišić, Ante Rebić i Josip Brekalo, a to može igrati i Andrej Kramarić. Za očekivati je na popisu Brunu Petkovića, a bude li izbornik uzeo i šestog logičnije je da se radi o pravom centarforu kao što je Ante Budimir, nego još jednom krilu. Pogotovo što je tijekom jeseni Budimir više igrao i imao bolji rejting kod Dalića. A tu nije kraj liste kandidata... Zadovolji li se s petoricom, možda se opredijeli za jednog veznjaka više. Na taj način Oršić i Majer mogu biti rivali za 23. pozivnicu za najveći nogometni bal.

Na Oršiću je da blista kao u srijedu, a dobro će mu doći i ponešto sreće poput promašene šanse Umuta, koju mu je omaškom servirao. Napadnu li nacionalnu vrstu ozljede, on je definitivno u prvom startnom redu da dobije ključeve sobe u St. Andrewsu, škotskoj bazi u lipnju...

IZGLEDI VATRENIH OFENZIVACA ZA MJESTO NA EURU

IVAN PERIŠIĆ 100%
Jedan od senatora Vatrenih siguran je u reprezentaciji na Euru, od njega se traži da bude u što boljoj formi i ponudi čim više nacionalnoj vrsti. Neovisono o igrama u Interu.


ANTE REBIĆ 100%
Kako god igrao u Milanu i koliko god golova zabio, a ove sezone se po tom pitanju nije istaknuo, Dalić vjeruje u Rebića, on je igrač kojeg neće otpisati. Ne samo što se tiče liste 23 nego i kandidature za prvu postavu.


JOSIP BREKALO 100%
Imao je bitnu ulogu u reprezentaciju tijekom jeseni, on nije upitan među Vatrenima. Dosta igra i u Wolfsburgu, jedino što bismo od njega voljeli više pogodaka. No, zabio je Francuskoj, Švicarskoj i Turskoj.


ANDREJ KRAMARIĆ 100%
Najbolji strijelac među Hrvatima nije dvojben, pitanje je samo koju će točnu ulogu imati, to ovisi i od sustava igre za koji će se izbornik odlučiti. Može igrati više toga u napadu.


BRUNO PETKOVIĆ 100%
Možemo komentirati koliko smo zadovoljni igrama Brune Petkovića, ali radi se o igraču specifičnih osobina, koji je već neko vrijeme standardan na popisu, ali baš i nije u prvih 11.


ANTE BUDIMIR 50%
Sve bolje igra u Španjolskoj, otkako je pozvan stalno je unutra, centarfor je kakvog reprezentacija nema, ako ga Dalić stavi na popis imat će sličan profil napadača kao u Rusiji. Tri krila, Kramarić i dvije središnje špice.


MISLAV ORŠIĆ 40%
Među kandidatima je da se nađe na listi 23, manje da dobije veću minutažu. No, to ovisi i hoće li Dalić uzeti četvrto krilo ili će radije voditi napadača druge vrste ili veznjaka.


KRISTIJAN LOVRIĆ 10%
Dosad nije bio u reprezentaciji, ali kao jedan od vodećih strijelaca HNL-a može imati određeni postotak šanse da se izbornik odluči i za njega. Pogotovo nastavi li zabijati...

KOLIKO SU ZABIJALI ZA KLUB OVE SEZONE

ANDREJ KRAMARIĆ (Hoffenheim, Njemačka) 17 golova
KRISTIJAN LOVRIĆ (Gorica, Hrvatska) 12 golova
MISLAV ORŠIĆ (Dinamo, Hrvatska) 11 golova
BRUNO PETKOVIĆ (Dinamo, Hrvatska) 8 golova
ANTE BUDIMIR (Osasuna, Španjolska) 5 golova
IVAN PERIŠIĆ (Inter Milano, Italija) 2 gola
JOSIP BREKALO (Wolfsburg, Njemačka) 2 gola
ANTE REBIĆ (AC Milan, Italija) 1 gol

KOLIKO SU IGRALI ZA KLUB OVE SEZONE

MISLAV ORŠIĆ (Dinamo, Hrvatska) 2014 minuta
ANDREJ KRAMARIĆ (Hoffenheim, Njemačka) 1580 minuta
BRUNO PETKOVIĆ (Dinamo, Hrvatska) 1417 minuta
JOSIP BREKALO (Wolfsburg, Njemačka) 1335 minuta
KRISTIJAN LOVRIĆ (Gorica, Hrvatska) 1282 minute
IVAN PERIŠIĆ (Inter Milano, Italija) 1263 minute
ANTE REBIĆ (AC Milan, Italija) 991 minuta
ANTE BUDIMIR (Osasuna, Španjolska) 820 minuta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:08