NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
DIJELI GA TEK POTPIS

Osijek blizu dovođenja pojačanja koje se povezivalo s Dinamom, Bjelica ima B opciju za Caktaševo ‘ne‘

Mladi napadač šibenskog prvoligaša pred transferom u redove slavonskog prvoligaša
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. lipanj 2021. 08:05

Nakon Gržana, Hiroša, Bralića i Nejašmića, Osijek je pred realizacijom još jednog transfera, kojim će iznova potvrditi velike ambicije za iduću sezonu. Pregovori sa Šibenikom oko Denija Jurića su, vele upućeni, pred zaključenjem i preostao je tek potpis kao službeni čin.

Podrazumijeva li dolazak Jurića istovremeno i odlazak nekoliko Osijekovih nogometaša na posudbu na Šubićevac, a čime bi se “prelomio” dio odštete, o čemu se posljednjih dana špekuliralo, uskoro bi se moglo znati. Iz Osijeka zasad nema službene reakcije, još ranije je rečeno kako će se u realizaciju transfera ići u slučaju da nije financijski nepovoljna po klub.

Jurić bi u Gradski vrt mogao doći nakon vrlo dobre sezone u Šibeniku u kojoj je zabio 11 pogodaka - a bio je strijelac protiv Dinama i Rijeke, ali zanimljivo ne i protiv Osijeka - uz još tri asistencije, što je očito zaintrigiralo Nenada Bjelicu za potencijalnog reprezentativca Australije. Činilo se još nedavno kako će Osijek za njegov potpis imati žestoku konkurenciju u Dinamu, no klub iz Maksimira iz nekog razloga nije uspio realizirati transfer. Dolaskom Jurića zaoštrila bi se ionako jaka konkurencija u napadu Osijeka, a vjerojatno bi sugerirala i odlazak nekog od napadača koje Bijelo-plavi trenutno imaju pod ugovorom.

Ramon Mierez već je na pripremnim utakmicama pokazao koliko znači Osijeku, pa njegov odlazak ispod ranije istaknute cijene od 10 milijuna eura ne bi u dovoljnoj mjeri obeštetio doprinos kojeg daje momčadi. Upita za Argentinca ima, bilo je i konkretnih ponuda, ali niti jedna se ni izbliza nije približila zahtjevima Osijeka. Još jedna odlična sezona El Toru bi pak vjerojatno dodatno podigla, u najmanju ruku potvrdila cijenu, ali i privukla interes “većih igrača” od onih koji su se do sada javljali.

Antonio Mance tek se vratio s posudbe iz Puskas Akademije u kojoj je imao dobru sezonu, no navodno i za njega postoji nekoliko ponuda, iako je nepoznato je li riječ o transferu ili novoj posudbi. Tu je i iskusni Mihret Topčagić, koji je od prošle zime u Osijeku, ali koji zbog operacije leđa još nije stigao debitirati za Osijek u službenoj utakmici. On je, međutim, i doveden kao alternativa i čovjek uloge. Mladi Dion Drena Beljo intrigira talentom, na pripremama se nameće golovima, ali u Osijeku mu Bjelica ne može garantirati konkretne minute u kontinuitetu koje su mu nužne za razvoj, pa je posudba vrlo izgledna.

Desetka još bez vlasnika

Jurić je, inače, posljednje dvije sezone nosio devetku na dresu, no ona je u Gradskom vrtu zauzeta i u vlasništvu je Ante Ercega, te bi u slučaju dolaska u Osijek morao odabrati neki drugi broj.

Ni potencijalnim dolaskom Denija Jurića prijelazni rok u Gradskom vrtu neće biti zaključen. “Desetka” je bez vlasnika i čeka se odluka Mije Caktaša nakon što mu 30. lipnja istekne ugovorna obveza na Poljudu. Nekadašnji kapetan Hajduka prije tog vremena sigurno se neće oglašavati o svojoj budućnosti. U slučaju negativnog odgovora Osijek će se okrenuti drugim rješenjima, a Bjelica navodno već ima spremnu B opciju koju će aktivirati dobije li Caktaševo “ne”.

Također, uvijek je aktualna nova suradnja Nenada Bjelice i Damiana Kadziora, ali prema poljskim medijima Osijek će imati žestoku konkurenciju. Eibar, naime, šalje Kadziora na novu posudbu nakon polusezone provedene u Alanyasporu i to nakon što turski klub nije aktivirao klauzulu o otkupu njegovog ugovora. U red su stala čak tri poljska kluba, piše se o ozbiljnom interesu varšavske Legije, Lecha te pogotovo Jagiellonije, koja je i Kadziorov matični klub.

Beljo se trudi golovima nametnuti Bjelici

Prošlu, silnim klupskim rekordima obilježenu sezonu Osijeka, pogotkom je zaključio Dion Drena Beljo. Bio je to gol vrijedan trijumfa protiv Istre u sudačkoj nadoknadi posljednje prvenstvene utakmice, ali i prvi prvoligaški pogodak tek odnedavno 19-godišnjeg napadača koji je uglavnom igrao za B momčad Bijelo-plavih u Drugoj HNL.
Mjesec dana od prvoligaškog prvijenca, među 35 nogometaša koji se u Svetom Martinu na Muri imaju priliku nametnuti Nenadu Bjelici, također je i mladi nogometaš. Golovi su mu, kao i svakom napadaču, bitni za samopouzdanje, a Beljo se na pripremama puni vjerom u sebe. Dobio je priliku u sve tri pripremne utakmice koje je Osijek do sada igrao i zabio pritom dva pogotka. Štoviše, zajedno s Petrom Bočkajom i Antonijom Manceom najbolji je strijelac Bijelo-plavih u dosadašnjem dijelu priprema.
- Za napadača je najvažnije ući u formu, zabijati u seriji, stalno biti u akcijama za gol i pogodak će doći. Samo treba raditi na treninzima i nametati se - veli Osijekov napadač, koji je označen kao "projekt kluba".
Zanimljivo, Beljo se trudi golovima nametnuti treneru Osijeka, a u pripremama ih ne zabija igrajući kao najistureniji napadač, već kao "desetka".
- U posljednjih nekoliko utakmica trener me koristi na polušpici. Mogu odigrati više pozicija i mislim da mi je to prednost u igri. Znao sam igrati krilo, "desetku", špicu... Šef zna što sam igrao, kako se snalazim na kojoj poziciji, upoznaje me još - veli Beljo.
Inače, veliki je interes za nogometašima Osijeka za koje se pretpostavlja kako u idućoj sezoni ne mogu računati na konkretniju minutažu kod Nenada Bjelice. Najveći interes je, naravno, za Belju. S upitima za posudbu javilo se nekoliko hrvatskih prvoligaša, ali i klubova iz inozemstva. Odluka će biti na Nenadu Bjelici.

Mišković prema Istri

Osijek i Robert Mišković (21) su pred sporazumnim raskidom ugovora. Napadač koji je drugi dio prošle sezone proveo na posudbi u tuzlanskoj Slobodi pred potpisom je za Istru. Navodno je riječ o dvogodišnjoj suradnji s mogućnošću produljenja na još jednu sezonu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 02:38