ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
BINGO ZA GRADSKI VRT

Osijek će za ‘El Tora‘ morati platiti više nego ikad prije, ali će zato rekordno i zaraditi!

Na putu je postati prvi Osijekov igrač nakon Roberta Špehara s titulom ‘kralja strijelaca‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. travanj 2021. 14:27

Nesretni broj 13 na dresu uzeo je ljetos po dolasku u Gradski vrt prema vlastitom priznanju samo kako bi dokazao kako nije nesretan broj. A to je i učinio!

Osijekov napadač Ramon Mierez igra najbolju golgetersku sezonu koja je viđena u Prvoj HNL u posljednje četiri godine. S 20 pogodaka uvjerljivo predvodi ljestvicu strijelaca i na putu je postati prvi Osijekov nogometaš nakon Roberta Špehara s titulom “kralja strijelaca”. Učinak Eduarda da Silve iz sezone 2006./07. kada je zabio 34 pogotka i 29 pogodaka Gorana Vlaovića iz sezone 1993./94. Mierez izvjesno neće nadmašiti, ali zato ima još sasvim dovoljno vremena, pet utakmica, odnosno 450 minuta, da “skine” Iliju Nestorovskog, koji je sezonu zaključio s 25 golova, što je trenutno treći najbolji golgeterski učinak otkako se igra Prva HNL. Zadrži li svoj prosjek od pogotka na svakih 115 minuta ponovit će, a možda i nadmašiti, Špeharov učinak od 23 gola otprije 17 godina, što je bila i najplodnija sezona nekog napadača u Osijekovu dresu.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Mogao je Argentinac imati i koji gol više na svom golgeterskom kontu, ali i nešto više novca na svome računu, da nije spreman vlastiti učinak podrediti kolektivu. Jesenas je tako u čak dva navrata suigračima prepustio izvođenje kaznenog udarca - Anti Ercegu i Damjanu Boharu - kojima je u tom trenutku pogodak trebao za podizanje samopouzdanja. Mierezu, naime, slijedi bonus za svaki postignuti pogodak.

Godinu i pol dana trajala je “operacija” dovođenja Ramona Miereza u Gradski vrt. Tadašnji sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović morao se namučiti, tek je iz trećeg pokušaja uspio “slomiti” čelnike Alavesa i dogovoriti Argentinčev dolazak na posudbu uz mogućnost otkupa ugovora. Miereza su čelnici Osijeka primijetili još dok je igrao na posudbi u Istri i odmah u proljeće 2019. krenuli po njegov potpis.

- Tada on još nije bio 100 posto Alavesov igrač. Dva-tri tjedna smo vodili pregovore, dizali smo ponude, završili smo s iznosom od milijun i pol eura, ali nismo uspjeli realizirati transfer - prisjeća se Petrović.

U Gradskom vrtu su “zagrizli” i nisu odustajali.

- Idućeg ljeta pokušali smo opet, nije se o tome pričalo jer smo vrlo brzo dobili odbijenicu. Počeo je pripreme s Alavesom, a onda su ga proslijedili na posudbu u Tenerife.

Mierezova posudba u Tenerifama nije išla kako su očekivali ni klubovi ni nogometaš i bila je to nova prilika za Osijek. Dogovorena je posudba do konca sezone uz mogućnost otkupa za 2,5 milijuna eura uz 20 posto od idućeg transfera koji će pripasti Alavesu.

- Ne želim o iznosima jer više nisam u klubu, ali ionako se sve zna. Pokušali smo, naravno, spustiti otkupnu klauzulu, ali Alavesov sportski direktor Sergio Fernandez je tvrd pregovarač. Nismo imali previše vremena, dovedeni smo pred zid i to je bio minimalan iznos za koji smo se tada mogli izboriti.

U realizaciji transfera nikakvih neugodnih iznenađenja za Osijek neće biti. Bilo kakvi pregovori unaprijed su eliminirani jer osim dogovora s Alavesom još prošlo ljeto su ugovoreni uvjeti i s Ramonom Mierezom, odnosno, utanačena su njegova primanja u slučaju da Bijelo-plavi po okončanju posudbe odluče otkupiti njegov ugovor. A to će se izvjesno i dogoditi. Preostalo je, dakle, da do 15. svibnja, što je konačan rok za otkup ugovora, čelnici Osijeka na račun Alavesa uplate rekordnu odštetu u klupskoj povijesti te El Tora i službeno učine svojim igračem, na kojemu će u perspektivi i jako dobro zaraditi, vjerojatno i rekordan iznos s obzirom da je u Gradski vrt već stigla ponuda od šest milijuna eura.

Kolike su zasluge Alena Petrovića za dolazak Miereza u Gradski vrt, tolike su zasluge i Nenada Bjelice i njegovog stručnog stožera za Argentinčevu golgetersku eksploziju i najbolju sezonu u karijeri. El Toro u Osijeku igra nogomet života. U samo 30 utakmica za Bijelo-plave već je zabio više golova (ukupno 21, uključujući i jedan Crikvenici u Kupu) nego što je prethodno ukupno zabio u čitavoj karijeri igrajući za tri različita kluba (Tigre, Istru i Tenerife) za koje je zbirno postigao 15 pogodaka. Od 20 prvenstvenih golova devet ih je zabio glavom, po čemu je postao rekorder Prve HNL, te šest iz kaznenih udaraca iz isto toliko pokušaja. Nadalje, osam puta je zabio desnom, dva gola lijevom nogom. Zanimljivo, ali samo protiv Slavena Belupa ove sezone još nema napadački učinak, bilo golom ili asistencijom.

Mierezov doprinos od 0,7 golova po utakmici u prosjeku ključan je za ambicije Osijeka. Pogocima i asistencijama (do sada ih ima dvije) stoji iza čak 22 od 51 pogodaka svoje momčadi ove sezone, odnosno, njih 43 posto. Mierez je jedan od igrača s najviše udaraca prema golu u Prvoj HNL, samo trojica igrača imaju više, a ono što ga izdvaja je postotak preciznosti. Od 77 udaraca njih 42, odnosno, 55 posto, išlo je u okvir protivničkih vrata. Dakle, skoro svaka druga lopta koju je otpucao u okvir (20 od 42) je i završila u mreži!

Za usporedbu, Kristijan Lovrić pokušao je 121 puta, od čega su 43 lopte išle u okvir (35 posto), a 14 završile iza vratara, Franko Andrijašević ima 92 udarca, od kojih je njih 38 išlo u metu (41 posto), a 10 završilo u golu, dok je Mislav Oršić u okvir protivničkih vrata u dosadašnjem dijelu sezone pucao 29 puta iz 87 pokušaja (33 posto) i zabio 14 golova.

Napadački učinak, međutim, samo je jedan dio njegove kvalitete. Nisu ga u domovini bez razloga prozvali El Toro, odnosno bik. Prvi je u presingu, baš poput bika se zabija u protivničke obrane i ne odustaje, maltretira bez prestanka suparničke braniče dok ih ne uhvati na pogrešnoj nozi. A to ove sezone često čini...

Igrao s Lautarom Martinezom

Dobar glas daleko se čuje. Mierez je danas vijest i u domovini u kojoj nije bio nepoznat igrač i prije nego što je postao najbolji argentinski strijelac u Europi nakon Lionela Messija. Bio je, naime, El Toro član U20 reprezentacije Argentine na južnoameričkom prvenstvu 2017. Bila je to sjajna generacija koju je predvodio aktualni napadač Intera Lautaro Martinez (koji je i bio najbolji strijelac natjecanja), no Mierez se nije pretjerano naigrao (dobio je ukupno 65. minuta), ali ni Argentina oduševila. Mladi Gauči natjecanje su završili na četvrtom mjestu. Nedavno je, pak, u Gradskom vrtu boravila i ekipa sa službene stranice UEFA-e kako bi napravila priču o Osijekovu napadaču.

Most u Europu bila mu je Istra

Nogometni put Ramon Mierez je počeo u rodnoj Resistenciji, glavnom gradu provincije Chaco. Inače najsiromašnije, ali i najtoplije argentinske provincije. S 15 godina talent ga je odveo tisuću kilometara južnije, u višemilijunski Buenos Aires, gdje je potpisao za Tigre. Zaintrigirao je Mierez brzo čelnike Alavesa, ali nije odmah preselio u Španjolsku, “most” prema Europi igrom slučaja bila mu je Istra, gdje je odradio sezonu na posudbi. Njegovih devet pogodaka i pet asistencija u sezoni 2018./19. osigurali su Puljanima prvoligaški opstanak. Te sezone je i Osijeku zabio dva pogotka. Čelnici Alavesa su, međutim, bili zadovoljni njegovim učinkom i isplatili Tigreu 2,2 milijuna eura odštete, ali ga odmah i proslijedili na novu posudbu, u Tenerife. Ta sezona provedena u drugoj španjolskoj ligi za Miereza je bila izgubljena. Odigrao je 20 utakmica, ali tek jednu od početka do kraja i samo jednom se upisao u strijelce.

Dolazak Miereza u Osijek nije išao po planu

- Znali smo kako će Mirko Marić otići i željeli smo imati odmah spremnu zamjenu. Marić je otišao u subotu, u ponedjeljak je potpisao Mierez, međutim, dogodilo se to da je bio pozitivan na koronavirus. Nismo mogli reći da ima koronavirus jer još nije bio naš igrač. Uslijedila je igra živaca, u Alavesu su testirali igrače svaki ponedjeljak i četvrtak i na pet testova je bio pozitivan, da bi tek šesti bio negativan - kaže Alen Petrović. Kada je napokon stigao, opet je “pao” na testu. - Kada je došao kod nas napravili smo testiranje i opet je bio pozitivan, zbog čega nije mogao igrati u 3. kolu protiv Dinama na Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 12:14