VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
PLANIRAJU NA DUGE STAZE

Osijek misli ozbiljno, a ovo je dokaz! Većina glavnih igrača ‘zavezana‘, a past će i rekordni transfer

U Gradskom vrtu su osigurali dugoročnu stabilnost svog nogometaškog kadra
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 16:40

Nedavnim potpisivanjem novih ugovora, prvo sa sjajnim mađarskim veznjakom Laszlom Kleinheislerom, a onda i s kapetanom Milom Škorićem, te vratarom Ivicom Ivušićem, u Gradskom vrtu su ne samo s boljim uvjetima zasluženo nagradili svoje ključne igrače nego i potvrdili ambicije, te ozbiljnost čitavog projekta u kojem se očito planovi rade na duge staze. Mađar koji je oduševio na nedavnom Europskom prvenstvu produžio je vjernost s bijelo-plavima do konca 2023. godine, a Škorić i Ivušić do ljeta 2025. To, naravno, ne mora nužno značiti kako će oni svoje ugovore odraditi do kraja, ali iz Osijeka su poslali jasnu poruku zainteresiranim klubovima kako ih se nisu spremni odreći još neko vrijeme, a istovremeno su i svojim rivalima pokazali kako misle ozbiljno.

- I to je pokazatelj onoga što želimo postići i ove sezone, pa i u onima koje će uslijediti - poručio je Nenad Bjelica.

U Gradskom vrtu su osigurali dugoročnu stabilnost kadra i danas nemaju puno briga oko roka trajanja ugovora nogometaša koje imaju u svlačionici. Doduše, postoji skupina igrača koji su s Bijelo-plavima vezani još do ljeta iduće godine, a što nekima daje mogućnost da za nekoliko mjeseci, odnosno, početkom siječnja, započnu pregovore s drugim klubovima. Oko iskusnog Vedrana Jugovića, njegove želje, ali i želje kluba za ostankom ne bi trebalo biti neizvjesnosti. Iskusni veznjak prije dvije godine se vratio u matični klub i rodni grad, a njegov doprinos na travnjaku je velik, često i ključan.

Mihret Topčagić, kojem je Osijek treći klub u kojem surađuje s Nenadom Bjelicom, nije imao sreće i odmah po dolasku prošle zime se ozlijedio zbog čega je nekoliko mjeseci bio izvan kadra. Premijeru u službenoj utakmici u dresu Osijeka još uvijek čeka. U posljednjoj godini ugovora su i dvojica vratara koji pored sjajnog Ivušića ne mogu računati na previše minuta, Antonio Ježina koji je u godinu dana zabilježio dva nastupa za Osijeku (u kup utakmicama protiv Zadra i Kurilovca) te Marko Malenica koji se ovog ljeta vratio s posudbe.

Druga skupina igrača koji su do ljeta 2022. vezani za Osijek su oni posuđeni. Potencijalni ukrajinski reprezentativac Jehven Čeberko ne krije želju da ostane u Gradskom vrtu, odnosno da Bijelo-plavi otkupe njegov ugovor od austrijskog LASK-a, a u slučaju Darka Nejašmića ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja jer osim unaprijed dogovorenog odštetnog zahtjeva s Hajdukom, dogovoreni su već i uvjeti trogodišnjeg ugovora s nogometašem odluči li se Osijek idućeg ljeta aktivirati klauzulu o njegovom otkupu određenu na milijun eura. U posljednjoj sezoni posudbe iz Bröndbyja je i iskusni Ante Erceg, na čijem primjeru je klub iz Gradskog vrta pokazao svoju veličinu. Osijek ga je, naime, odlučio zadržati na posudbi, iako mu zbog teške ozljede slijedi dugotrajno izbivanje.

U idućih godinu dana na red bi mogli doći i pregovori s nekim od igrača koji su s bijelo-plavima ugovorno vezani do ljeta 2023. U tu skupinu spadaju Damjan Bohar, Mario Jurčević, Petar Bočkaj, Mato Miloš, Antonio Mance, Marin Pilj, Merveil Ndockyt...

Dvojica igrača na kojima će jednog dana Osijek sasvim sigurno uprihoditi rekordan iznos na odlaznim transferima, mladi dokapetan Mihael Žaper te prošle sezone najbolji igrač i strijelac Prve HNL Ramon Mierez, ugovorom su vezani s Osijekom do ljeta 2024. Još tri godine ugovora imaju i Danijel Lončar, Petar Brlek, Ivan Fiolić, Amer Hiroš... Projekti kluba, mladi branič Adrian Leon Barišić i napadač Dion Drena Beljo (koji je ove sezone na posudbi u Istri), ugovorom su vezani s Osijekom do srpnja 2025.

Ivan Filipović u Parisu

Bivši vratar Slavena Belupa Ivan Filipović (26) pronašao je novi klub. S Farmaceutima se rastao ovog ljeta nakon isteka ugovora, prije toga u zimskom prijelaznom roku nije prihvatio transfer u Japan. Kako je to bila jedina prilika da na njemu koprivnički klub nešto zaradi, otišao je bez odštete i potpisao trogodišnji ugovor za francuskog drugoligaša Paris FC.

Osijekovi juniori četvrti na Puskas kupu

Juniori Osijeka osvojili su četvrto mjesto na 14. međunarodnom turniru Puskas-Suzuki kup koji je održan u Felcsutu. Bijelo-plavi, koje je vodio trener Ante Bekavac, poraženi su rezultatom 3:0 od Honveda u utakmici za treće mjesto nakon što su razigravanje po skupinama okončali kao drugoplasirana momčad u konkurenciji Puskasa, Bayern Minhena i Csikszerede.
Inače, Osijekov čuvar mreže Tin Sajko proglašen je najboljim vratarem turnira, čime je još jednom potvrdio talent zbog kojeg je na početku sezone bio na pripremama s prvotimcima Bijelo-plavih. Priznanja i nagrade najboljim momčadima i pojedincima turnira predali su mađarski premijer Viktor Orban te glavni sponzor NK Osijek Lorinc Meszaros.

IVUŠIĆ
- u veljači proslavio 26 godina
- došao u Osijek u srpnju 2018.
- produljio ugovor do 2025.
- vrijednost na TM 2,5 mil. €
ŠKORIĆ
- u lipnju proslavio 30 godina
- došao u Osijek u srpnju 2013.
- produljio ugovor do 2025.
- vrijednost na TM 1,8 mil. €
KLEINHEISLER
- u travnju proslavio 27 godina
- došao u Osijek u srpnju 2019.
- produljio ugovor do 2023.
- vrijednost na TM 3,0 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:29