Vlado Kos / CROPIX
TIJESNA POBJEDA DOMAĆIH

OSIJEK PREOKRENUO PROTIV GORICE U GRADSKOM VRTU U DEVET MINUTA Marić i Mance potpuno poništili Lovrićev dalekometni projektil

Nogometaši Osijeka pobijedili su u 11. kolu Prve HNL u Gradskom vrtu preokretom Goricu s 2-1 i došli na treće mjesto.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 05. listopad 2019. 20:55

OSIJEK - GORICA 2:1 (Marić 66' p., Mance 75' / Lovrić 54')

OSIJEK (3-5-2): Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Silva, Kleinheisler (od 62. Ndockyt), Žaper, Lopa (od 87. Kamenar), Talys - Marić (od 90. Dugandžić), Mance

Trener: Ivica Kulešević

GORICA (3-5-2): Kahlina - Jovičić, Ljubisavljević, Steenvoorden - Čanadžija, Maloča (od 72. Maslowski), Hamad (od 79. Dvorneković), Suk, Čabraja - Zwolinski (od 61. Ndiaye 5,5), Lovrić

Trener: Sergej Jakirović

OSIJEK - stadion Gradski vrt. Gledatelja: 2212. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb)

Prvi puta je Osijek na domaćem travnjaku osjetio slast pobjede nad Goricom. A do nje je došao silno teško. Gosti su u dobrom dijelu utakmice bili bolji, ali kad su skrivili kazneni udarac i zbog isljučenja Ljubisavljevića ostali s igračem manje sve im je krenulo nizbrdo. Samo i sreća im nije bila naklonjena. Imali su veliku prigodu i od Suka uzdrmanu vratnicu u posljednjim trenucima utakmice.

Već u prvoj minuti branič gostiju Čanađija je požutio. Neoprezno je startao na nogu Žapera i obojica su ostala na travi tražeći liječničku pomoć. Nasreću, nije bilo drugih posljedica jer su obojica nastavila s igrom, iako je Čanađija bio opterećen spoznajom da je rano zaradio javnu opomenu. A dosuđeni je slobodan udarac s nešto više od dvadeset metara nakon svega izveo Lopa udarcem visoko iznad vrata.

Pritisnuli su potom domaćini svoje goste, brzim su predajama lopte jedan drugom lako osvajali prostor, ali momčad Gorice je zgusnula svoju obranu i čekala prigodu za kontranapad. Dočekala je jednu u 10. minuti koju je opasni Zwolinski završio udarcem s lijeve strane u donji desni kut, a vratar Ivušić odličnom reakcijom izbacio loptu u korner. Prva je prigoda tako unatoč napadačkim pokušajima Osijeka pripala Gorici. A i odnos snaga na travnjaku se malo po malo poravnao.

Momčad iz Velike Gorice, tradicionalno neugodan protivnik Bijelo-plavima imala je svoje ciljeve i ambicije. Iako, u 16. minuti je i za njenog čuvara mreže, Kahlinu, bilo posla. Silva je s desne strane pronašao Žapera koji je bio na udarcu s osamnaest metara, a "jedinica" gostiju je reagirala vrlo dobro, vrlo slično kao i Ivušić na drugoj strani kada je ka njegovim vratima zapucao Zwolinski.

I jedni i drugi su se postavili u igri u formaciju 3 - 5 - 2, ali taktičkim obvezama nisu robovali niti njima bili sputani. Disciplinirano su izvršavali svoje zadaće, nisu ni puno griješili, ali premalo je bilo ideje za probijanje protivničkog bloka s jedne ili druge strane. Poglavito u igri Osijeka. Njegovi su igrači nerstrpljivo, prebrzo pokušavali rješenje tražiti dugačkim nabijanjem lopte prema svojim napadačima Mariću i Manceu, a gostujući su braniči od obojice uvijek bili bolje postavljeni, brži i čvršći. Za to ni jedan od njih nije kriv, jer upotrebljiva dodavanja do njih nisu stizala.

Kako je vrijeme odmicalo, sve je jači dojam bio kako Bijelo-plavi igraju s puno žara, u trenucima kada su gostima trebali oduzeti loptu ali suviše statično kada su s njom trebali krenuti u napad. Njihov je problem, očito je bilo, u igri veznog reda. Kleinheisler, Žaper i Lopa su puno radili, ali bez onih kvalitetnih poteza koji bi stvorili višak, koji bi razvezali protivničku obranu. A u 39. minuti je uslijedio bljesak napadačkog tandema domaćih. Marić je prošao s desne strane, pa uposlio Mancea koji je potegnuo s petnaest metara očito ciljajući gornji dio vrata. Međutim, nije imao sreće, njegovom se udarcu ispriječila greda.

Kad je Lovrić bio u prigodi u 41. minuti njegov je pak udarac s osam metara prohujao pokraj lijeve vratnice, a bila je to situacija iz koje je gost mogao doći u vodstvo. Bilo je zanimljivosti, događaja i sadržaja, ali nije to bila utakmica očekivane kvalitetne razine.

Povijest se i ovaj puta ponovila u Gradskom vrtu. Uvijek je u dosadašnjim utakmicama ovih protivnika Gorica prva postigla pogodak. Tako je bilo i ovaj puta. Zaboravili su Osječani na opasnog Lovrića koji je i ovom prigodom pokazao i potvrdio koliko mu malo treba da savlada vratara. Igračina!

Nakon tog trenutka Osijek se "raspao", djelovao kao na aparatima, a gosti se razmahali. Imali su i veliku prigodu za povećanje prednosti, ali Čanađija je bio suviše nesebičan i, umjesto da sam uputi udarac, poslužio je Zwolinskog kojem je lopta izmakla kontroli. Trebalo je domaćinima da se jave i pronađu sami sebe, a onda su u 65. minuti zaradili najstrožu kaznu koju je Marić pretvorio u poravnanje rezultata. I uz to dobili igrača više jer je krivac Ljubisavljević zbog druge javne opomene bio isključen. Ta se brojčana nadmoć materijalizirala nadmoći Osijeka koji je došao i do vodećeg pogotka. A Suk je u posljednjim sekundama propustio Gorici osigurati bod jer je njegov udarac glavom iz blizine zaustavila vratnica.

OSIJEK - GORICA 2:1 (Marić 66' p., Mance 75' / Lovrić 54')

Osijek: Ivušić; Majstorović, Šutalo, Škorić; Talys, Lopa, Žaper, Kleinheisler, Silva; Mance, Marić

Gorica: Kahlina; Čabraja, Jovičić, Ljubisavljević, Steenvoorden, Čanađija; Maloča, Suk, Hamad; Lovrić, Zwolinski

-------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

75' - GOOOL! Marić je ovog puta bio u ulozi asistenta. Osječani su odigrali fantastičnu akciju, lopta je došla do Marića koji je sjajno proigrao Mancea, a osječki je napadač rutinski pogodio donji desni kut pored nemoćnog Kahline... Kakav preokret u Osijeku!

66' - GOOOL! Siguran realizator je Mirko Marić! Lopta u jednu stranu, Kahlina u drugu...

65' - JEDANAESTERAC ZA OSIJEK I CRVENI KARTON ZA GORICU! Ljubisavljević je srušio Mancea u šesnaestercu i zaradio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton! Kakav nesmotren potez braniča Gorice...

54' - GOOOL! Kristijan Lovrić je napravio sjajan solo-prodor i nanizao nekoliko igrača te zatim opalio s dvadesetak metara i pogodio za šok na Gradskome vrtu! Čudesan potez i pravi eurogol napadača Gorice...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Osijek je bio uvjerljivo bolja momčad u prvome dijelu. Prijetili su Mance, Marić, Lopa, Žaper i Kleinheisler, međutim Kahlina zasad nije morao ići po loptu u mrežu.

39' - TRESE SE GREDA NA GRADSKOME VRTU! Mance je proigrao Marića koji sjajno šutira s vrha šesnaesterca i pogađa gredu! Mnogo je sreće sada imala Gorica...

1' - Počela je utakmica na Gradskome vrtu. Glavni sudac je Ivan Vučković iz Zagreba.

-------------------------------------------------

18.00: Objavljeni su početni sastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:22