Gradilište novog stadiona NK Osijeka na Pampasu


 
 VLADO KOS/CROPIX
SN DOZNAJU

Osijek prodaje ime stadiona, bit će to prva takva Arena u Hrvatskoj, evo kad je i službeno otvaranje

Pampas bi zapravo trebao postati novo gradsko središte, koje će živjeti 365 dana u godini
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. travanj 2021. 14:24

Najveće gradilište u Osijeku ne odaje dojam mravinjaka, no nogometni grad na 15 i pol hektara još do prije nekoliko godina močvarnog zemljišta na obali Drave i to u širem gradskom centru “raste” svakim danom.

Stadion Pampas, što je postao općeprihvaćen naziv s obzirom na naziv lokacije na kojoj se nalazi, neće se, međutim, još dugo tako zvati. Osijekova nogometna arena bit će po mnogo toga jedinstvena u Hrvatskoj, a i prva će u službenom nazivu nositi ime glavnog sponzora. Pregovori su, doznajemo, pred zaključenjem, i preostalo je tek službeno potpisati već dogovoreno. Zasad neimenovana tvrtka kupit će prava na ime Osijekova stadiona na dulje vremensko razdoblje, navodno na čak deset godina. Prodajom imena stadiona klub će, ako ne u cijelosti, a onda u dobroj mjeri i pokriti troškove njegove izgradnje.

image


VLADO KOS/CROPIX

Osječka nogometna arena s 12.800 potpuno natkrivenih mjesta, jedina takva u Hrvatskoj, a koja će se u perspektivi moći proširiti na 15.000 stolica, po mnogo čemu bit će posebna u Prvoj HNL. Dičit će se s četiri zvjezdice UEFA-e i na njoj neće nedostajati sadržaja s najvećih europskih nogometnih stadiona, od kojih će se razlikovati samo po kapacitetu. Pampas bi zapravo trebao postati novo gradsko središte, koje će zahvaljujući svojoj ponudi živjeti 365 dana u godini, a ne samo za vrijeme utakmica. To je i ekonomski jedino opravdano razmišljanje jer u suprotnom bi čitava investicija od 40-ak milijuna eura bila teško isplativa. Nedavno najavljeno produženje šetnice pokraj Drave učinit će ga pritom još dostupnijim...

Ulazit će se na razinu terena, a navijači će nogometašima disati za vratom jer prvi redovi tribina bit će udaljeni svega pet - šest metara od igrališta, dok će se iznad zadnjeg reda tribina nalaziti tzv. sky promenada, na kojoj će gledateljima biti dostupna gastro ponuda, a istovremeno će moći neometano pratiti utakmicu. Stadion će se isticati po luksuznim sadržajima koji su jedinstveni za prilike u Prvoj HNL, a koji su odavno standardi na europskim nogometnim arenama, poput sky boxova kojih će na Pampasu biti osam.

Tijekom gradnje došlo je, međutim, do neznatne izmjene projekta, pa se odustalo od suvišnih i, ruku na srce, apsolutno nepotrebnih detalja. Luksuzno su zvučali sauna i jacuzzi na vrhu zapadne tribine iz kojih bi se pratila zbivanja na travnjaku, no takvi hedonistički sadržaji ne samo da nisu bili nužni, već bi i “ukrali” prostor, a i opravdano je pitanje u kojoj bi mjeri bili korišteni, pa su na koncu i “obrisani” iz projekta. Doduše, odluči li potencijalni kupac opremiti svoj sky box s takvim sadržajem, to će moći i učiniti. Ali, na svoj trošak. Također doznajemo i kako još nije donesena konačna odluka o podlozi stadiona, još se razmatra je li bolje da travnjak bude hibridni ili prirodni.

Iako je probijen prvobitno promoviran rok završetka radova najavljen za 2020., a koji je i na predstavljanju projekta prije tri godine zvučao preambiciozno, to nije nešto što bi trebalo previše brinuti i previše opterećivati klupske vlasnike, ali ni navijače. Pogotovo iz aktualne perspektive zatvorenih tribina zbog pandemije koronavirusa i neizvjesnog datuma konačnog povratka gledatelja na stadione.

Izvjesno je kako će Osijek i iduću sezonu još odigrati u Gradskom vrtu jer stadion na Pampasu za nju, uostalom, neće stići biti ni licenciran, a u novi dom i službeno preseliti na ljeto 2022.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 17:47