MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
IMA NOVOG VATRENOG

Osijek prvi u Prvoj i Drugoj HNL, Bjelica posebno ponosan zbog Dalićevog poziva: ‘Zaslužio je to!‘

Dobro raspoloženje Osječana nakon pobjede, povratka Miereza golovima i dva poziva u reprezentaciju
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. kolovoz 2021. 22:50

Pobjeda (1:0) protiv Rijeke za Osijek je imala specifičnu težinu jer tri dana nakon ispadanja od CSKA u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu bilo je bitno odgovoriti na pravi način i vratiti se dobrim rezultatom.


- Rekao bih da je ekipa reagirala na jedini pravi način odmah nakon poraza u Sofiji. Nije bila velika razlika u uzvratnoj utakmici protiv CSKA i sada protiv Rijeke što se tiče odlučnosti, agresivnosti, discipline u igri, šansi koje smo dali protivnicima i šansi koje smo stvorili, čak mislim kako smo protiv Bugara imali više šuteva na gol. Razlika je samo u rezultatu. Nakon takvog razočaravajućeg ispadanja željeli smo pokazati kako možemo pobjeđivati velike utakmice, a Rijeka je u ovom trenutku jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj i nije ih bilo lako pobijediti s formom kojom su došli u Osijek - kazao je trener Osijeka Nenad Bjelica.


Bijelo-plavi su odigrali dva derbija ove sezone i u oba slavili. Dokaz je to i psihičke snage momčadi.
- Sigurno, ovo nije bio baš lagan trenutak za nas jer naša ambicija je bila ući u skupinu Konferencijske lige. Međutim, ispali smo od jednog kvalitetnog protivnika i shvatili smo tu situaciju kao određeni izazov da u HNL-u probamo napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu. Odigrali smo dobru utakmicu u svakom pogledu, starteri su bili na visokoj razini, igrači s klupe su maksimalno kvalitetno odgovorili zahtjevima utakmice i nije se uopće primijetilo da smo napravili zamjene.


Nakon pet kola Osijek drži vrh prvenstvene ljestvice, a u Gradskom vrtu uživaju u tom pogledu.
- Lijepo je vidjeti nas na prvom mjestu, ali isto tako i našu drugu momčad na čelu Druge HNL. Veliki komplimenti i tim mladićima koji su najmlađa ekipa u drugoj ligi. Zacrtali smo si cilj da budemo u borbi za najviši plasman i trenutno smo na dobrom putu, a nadamo se da ćemo tako i nastaviti. Idemo korak po korak, prvenstvo se igra 36 kola i još je jako puno posla pred nama, jako puno velikih utakmica. Trebat ćemo stvarno biti iz utakmice u utakmicu biti na razini na kojoj smo bili protiv Rijeke da bi do kraja ostali u igri za najviši plasman - poručio je Bjelica.


Osijek je dobio puno više od tri boda u derbiju. Naravno, najvažnija je pobjeda, ali istovremeno Bijelo-plavi nisu primili gol (i to treći put u pet odigranih prvenstvenih ogleda), a dobitak je i povratak Ramona Miereza golom nakon dugo vremena. Čak sedam utakmica, odnosno čak 560 minuta koliko je za to vrijeme proveo u igri, prošle sezone najbolji strijelac Prve HNL nije zabio. Bio mu je to i najduži period bez gola otkako je u Gradskom vrtu. Njegov doprinos u obrani nije bio sporan, ali kao da ga je taj golgeterski post opterećivao, na prethodnim utakmicama činio se nervoznim.


- To je tipično za napadače, oni žive od golova. Ramon je sebe i sve nas navikao na golove i normalno je da je postao malo nestrpljiviji. Početkom tjedna sam obavio jedan konstruktivan razgovor s njim u kojem sam ukazao važnost toga da se samo fokusira na rad i da nastavi s onim što ga krasi, a to je velika borba i pritisak na protivnika, a slijed toga će biti i golovi. Stigao je gol, sretan je on, svi smo sretni jer nam je donio tri boda, ali takvi su napadači... Kada nemaju gol oni su "bolesni" i treba mu samo pomoći da izađe iz te situacije. Nikada nije bilo upitno ni njegovo zalaganje, ali njegov fokus je bio na golu. Bio je puno bolje raspoložen na treningu i već mu se protiv Rijeke vratilo - veli trener Osijeka.


El Toru je to bio drugi pogodak ove sezone, naravno i drugi glavom, i već u stopu prati konkurenciju na ljestvici najboljih strijelaca Prve HNL.
- Prošle sezone u Europi nitko nije zabio 10 golova glavom poput njega. Sigurno da mu pomaže u tome i naš način treniranja u kojem ima jako puno centaršuteva, jako puno završnice, a on iz toga profitira. On je ozbiljan napadač i siguran sam da je pred njime velika karijera.

image
Ivica Ivušić
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


Dobro raspoloženje se vratilo u Gradski vrt, ali nisu pobjeda protiv Rijeke i povratak Miereza golovima u ponedjeljak bili i jedini razlog za zadovoljstvo. Na popisu izbornika Dalića za nastavak kvalifikacija nalaze se dvojica bijelo-plavih nogometaša, uz kapetana Mileta Škorića prvi puta je na okupljanje nacionalne vrste pozvan i Ivica Ivušić.
- Izuzetno smo sretni i ponosni zbog Ivušića, on poziv apsolutno zaslužuje svojim radom u zadnje dvije sezone. Izbornik je prepoznao i vratarsku i ljudsku kvalitetu u njemu i siguran sam da će dobiti svoj prostor u reprezentaciji. Naravno, drago mi je i da je Škorić i dalje član reprezentacije, on je početak sezone, osim možda one utakmice u Sofiji, odigrao praktično bez greške. Jako smo sretni zbog njega, ali i svih drugih poput Kleinheislera, Bohara i Jurčevića, vjerujemo i Dakua koji bi trebao dobiti poziv za Kosovo. Imamo pet-šest reprezentativaca i to nas ispunjava ponosom - zaključio je Bjelica.

Mikolčiću profesionalni ugovor

U Gradskom vrtu razmišljaju i o budućnosti. Potpisan je, naime, profesionalni ugovor s mladim veznjakom Šimunom Mikolčićem koji je prošle sezone bio i najmlađi nogometaš koji je prošle sezone nosio dres bijelo-plavih.


- Vodimo računa o najtalentiranijim igrača, da najbolje vežemo za klub. Šimun je u svojoj generaciji jedan od najtalentiranijih, ako ne i najtalentiraniji. Pokazuje veliki talent i spremnost na rad tako da vjerujemo da će biti bitan član prve momčadi u budućnosti - kazao je trener Osijeka.

Nikad bolji Osijek nakon pet kola

Pobijedili su Šibenik, Hajduk, Hrvatski dragovoljac i Rijeku, remizirali tek sa Slavenom Belupom. Da su Farmaceute tog 1. kolovoza pobijedili u Gradskom vrtu, Osječani bi sada imali stopostotni učinak u prvenstvu. No i ovaj utržak od 13 osvojenih bodova, 87 posto osvojenih mogućih, najbolji je učinak Osijeka u Prvoj HNL nakon pet odigranih kola! Četiri puta Bijelo-plavi su u prvih pet kola osvojili po deset bodova, što je bio njihov rekordni bodovni učinak, no, eto, ova Bjeličina generacija srušila je još jedan rekord... Prvi put je Osijek nakon pet kola na prvom mjestu hrvatske prvoligaške ljestvice, jedinu sjenu, doduše vrlo blagu, na taj podatak baca činjenica da Lokomotiva ima utakmicu manje jer je njen dvoboj s Rijekom u 4. kolu odgođen. S tri boda s Rujevice, Lokosi bi danas bili ispred Osijeka. Što bi bilo, kad bi bilo... (dd)

Najbolji Osijekovi učinci u startnih pet kola
13 bodova - 2021./22.
10 bodova - 1997./98., 1999./00., 2016./17., 2018./19.
9 bodova - 1994./95., 1995./96., 2003./04., 2012./13. 2017./18.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 20:21