VLADO KOS/CROPIX
POVIJESNI TRENUTAK

Osijeku se tako nešto nikad nije dogodilo! Ova šestorka razlog je zašto u Gradskom vrtu pucaju od ponosa

U Gradskom vrtu pucaju od ponosa zbog Ivušića, Škorića, Bogara, Jurčevića, Kleinheislera i Ndockyta
Piše: HinaObjavljeno: 11. rujan 2021. 11:49

Posljednji reprezentativni prozor bio je poseban za Osijek. Nikada prije u jednom trenutku klub iz Gradskog vrta nije imao više reprezentativaca! Njih čak šestoricu u četiri reprezentacije. Ivica Ivušić i Mile Škorić pozvani su pod zastavu Hrvatske, Damjan Bohar i Mario Jurčević igrali su za Sloveniju, Laszlo Kleinheisler se odazvao Mađarskoj, a nakon skoro godinu dana poziv izbornika Konga stigao je za Merveila Ndockyta.

I svi su oni dobili priliku, odnosno, veću ili manju minutažu. Istina, zbog tolikog broja reprezentativnih izostanaka, uz još nekoliko ozlijeđenih igrača, Nenad Bjelica nije mogao voditi treninge u mjeri u kojoj bi inače radio s momčadi, prošli tjedan kadar je u dobrom broju popunjavao s mladim nogometašima iz B ekipe, ali u klubu pucaju od ponosa. I imaju razloga zašto.

Ivica Ivušić ispraćen je na svoje prvo reprezentativno okupljanje bez velikih očekivanja, dovoljno je bilo što je njegova sjajna forma koju konstantno drži već treću sezonu napokon i nagrađena pozivom u nacionalnu vrstu, a vratio se kao junak pobjede u Slovačkoj. Otišao je iz svlačionice Gradskog vrta kao treći izbor u vratarskoj hijerarhiji reprezentacije, a vratio se u nju desetak dana kasnije kao “jedinica” nacionalne vrste. Branio je Ivušić u dvije utakmice u kojima je potvrdio visoke standarde kojih se već dulje vrijeme drži i u 180 minuta protiv Slovačke i Slovenije ostao nesavladan. Ako je suditi po izjavama izbornika Dalića, vratara Osijeka u budućnosti više neće zaobilaziti njegovi pozivi. U idućem kvalifikacijskom krugu već za mjesec dana hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će i jednu utakmicu u Gradskom vrtu (protiv Slovačke. 11. listopada). Kakva bi samo euforija nastala da Ivušić stane na vrata reprezentacije pred navijačima Bijelo-plavih!

image
Kleinheisler Laszlo (lijevo)
ATTILA KISBENEDEK Afp

Njegov klupski kapetan Mile Škorić posljednje dvije godine je u krugu reprezentacije, a izbornik ga nije zaboravio ni ovoga rujna. Odigrao je Škorić šest minuta na utakmici protiv Rusije (to mu je inače bio i šesti nastup u dresu reprezentacije, ali i prvi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo), dok je iduća dva sraza odgledao s klupe.

Damjan Bohar u kadar reprezentacije Slovenije vratio se prošle jeseni, odnosno otkako je potpisao za Osijek. Matjaž Kek ga od prošlog rujna niti jednom nije izostavio sa svog popisa, ali u posljednjem kvalifikacijskom prozoru imao je manju ulogu od dosadašnje. Od tri utakmice priliku je dobio samo u jednoj, odigrao je 60. minuta protiv Malte i pritom dao svoj obol teškoj, 1:0 pobjedi. Naime, upravo je nogometaš Osijeka izveo udarac iz kuta nakon kojeg je njegovoj reprezentaciji dosuđen kazneni udarac kojeg je realizirao Sandi Lovrić. U remiju protiv Slovačke i porazu od Hrvatske nije niti ulazio u igru. Mario Jurčević reprezentativcem Slovenije postao je nedugo nakon što je obukao dres Osijeka, od listopada prošle godine nije propustio niti jedno okupljanje nacionalne vrste, a u posljednjem je imao sporednu ulogu, odigrao je tek 26. minuta u utakmici protiv Hrvatske.

Laszlo Kleinheisler vjerojatno se neće dobre volje vratiti u klub. S Mađarskom je doživio dva poraza (4:0 od Engleske i 1:0 protiv Albanije), pa ni pobjeda protiv Andore nije puno toga donijela njegovoj reprezentaciji u borbi za mjesto koje vodi u Katar. Laci je nastupio u sve tri utakmice, u dvije bio starter, a ukupno je na terenu proveo 217 minuta.

Daku bez poziva

Očekivali su u Gradskom vrtu kako će u reprezentaciju biti pozvan kosovski napadač Mirilind Daku, no poziv njemu je izostao, ali je zato stigao Merveilu Ndockytu, koji se zasad ove sezone ne može pohvaliti pretjerano dobrim statusom u momčadi. Kongoanski veznjak nije se našao u zapisniku protiv Namibije (1:1), ali je odigrao 75. minuta u porazu protiv Senegala (3:1), u kojem se njegova reprezentacija raspala u posljednjih deset minuta i primila dva pogotka.

ZADNJIH DESET KOD LOKOSA

SEZONA 2016. - 2017.

4. kolo Lokomotiva - Osijek 2:3

22. kolo Lokomotiva - Osijek 2:0

SEZONA 2017. - 2018.

5. kolo Lokomotiva - Osijek 2:3

23. kolo Lokomotiva - Osijek 1:1

SEZONA 2018. - 2019.

15. kolo Lokomotiva - Osijek 2:2

33. kolo Lokomotiva - Osijek 0:4

SEZONA 2019. - 2020.

9. kolo Lokomotiva - Osijek 2:1

27. kolo Lokomotiva - Osijek 0:1

SEZONA 2020. - 2021.

17. kolo Lokomotiva - Osijek 0:3

35. kolo Lokomotiva - Osijek 0:2

Četvorica od šestorice na treningu

Inače, četvorica od šestorice Osijekovih reprezentativaca već je odradila treninge u klupskoj opremi. Klupska marketinška služba serijom fotografija ispratila je njihov povratak u Gradski vrt, a na jednoj od njih dobro raspoloženi Bohar prstima pokazuje Ivušiću 0:3, odnosno, rezultat s kojim je njegova Slovenija prošla protiv Hrvatske. U petak se ostatku momčadi priključio Kleinheisler, a ubrzo će bijelo-plavi dres opet zadužiti i Ndockyt, kojem ipak slijedi bitno duži povratak od njegovih suigrača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:36