Ronald Goršić / Cropix
VIJESTI IZ RUSANOVE

OSTAJE LIGA 16! Na radnom sastanku prevladala želja za stišavanjem strasti

Dok sve prijave za Prvu HNL ne budu u Kući nogometa, ostat će otvorena vrata za špekulacije, no ako se ne dogodi dramatičan preokret, Liga 16 igrat će se još jednu sezonu
Piše: Alen MaričićObjavljeno: 25. svibanj 2011. 11:47

U Rusanovoj je održan važan “radni sastanak” nakon kojega je procurila informacija da će Gorica prihvatiti ulazak u elitni rang, ne i Lučko. Ispast će jedino Hrvatski dragovoljac. Dakle, Lokomotiva i Istra 1961 ostaju prvoligaši.

Odlukom je zapravo malo tko zadovoljan, ali HNS se nakanio ponašati pragmatično i praktično, očito prevladava želja da se stišavaju strasti. Iako je Vlatku Markoviću i Zdravku Mamiću naizgled idealan trenutak za kresanje prvoligaške karavane, nakon što je i Igor Štimac za HTV izjavio kako bi u ovom trenutku manji broj klubova u elitnom rangu zbog recesije bio dobro rješenje, škare neće biti upotrijebljene. Takav bi ishod ipak uskovitlao golemu buru, počevši od Šibenika, čije je poklonike Štimac vjerojatno najviše šokirao budući da su poput mnogih ponavljali kako Igoru “drže ljestve” zato jer im na duže razdoblje jamči Ligu 16 za razliku od aktualnog vodstva Saveza.

Još prije jučerašnjeg sastanka, koji je počeo u 10 sati, čuli smo od nekih da preteže želja za što bržim smanjenjem Lige, na stolu su bile obje opcije. No, nakon summita na kojem su sudjelovali Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a, Ivica Šparavec, predsjednik Natjecateljske komisije i čovjek od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića, Ante Vučemilović, predsjednik Povjerenstva za sustav natjecanja, tajnik Udruge Neven Šprajcer te pravnik Saveza Vlado Iveta, rečeno nam je: “Iskristalizirali smo stav, idemo samo s jednom opcijom. Sljedećeg ponedjeljka sastat će se i Natjecateljska komisija i Povjerenstvo kako bi verificirali materijal koji šaljemo na Izvršni odbor; ovog ljeta ostaje Liga 16, od 2012. bit će Liga 12, a konačan cilj je Liga 10 koja starta 2013. godine. Sve sukladno propozicijama.”

Šibenčani mogu odahnuti, očito i Lokosi i Puljani. Dakako, s dozom zadrške dok usuglašeno iz zatvorenih vrate ne bude i službeno javno potvrđeno.

Pripremljena je velika prezentacija sustava natjecanja sa po 10 prvoligaša i drugoligaša koji bi startao od 2013. Planirana je već za 31. svibnja, no odgođena je za tjedan nakon utakmice Hrvatske i Gruzije. Materijali su spremni, obrađeno je 25-26 kriterija.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 20:17