Mate Maleš
 Srđan Vrančić / Hanza Media
FANTASTIČNO IZDANJE

'OSUĐENIK NA KLUPU' NOVI JE JUNAK RIJEKE Njegov projektil Hajduk će dugo pamtiti: 'Dovukao je momčad do pobjede srcem i željom'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 15. svibanj 2017. 00:58

Da se Gorgon uspio oporaviti od ozljede na vrijeme, riječki junak s Rujevice ne bi krenuo kontra Hajduka. To je neupitan zicer, ‘jedan kroz jedan’, jer je Mate Maleš ovog proljeća bio osuđen na klupu obzirom da Bradarić i Mišić najčešće igraju vrhunski te su veznjaci drukčijeg profila. Zaigrao bi on vrlo vjerojatno, jer uvijek uđe 20, 15 ili 10 minuta u smiraju susreta da “uvede malo reda”. Kapetan se ne buni, svjestan je da se pobjednička momčad ne mijenja, da su ga mučile ozljede, da je ispao iz natjecateljskog ritma, da suigrači idu ‘k’o na motoru’.

- Nije bitno koliko igram, sekundu, minutu ili deset, bitno je da u tom periodu pomognem momčadi. Svi smo mi samo kotačići u mozaiku - znao bi reći upitan za minutažu, bez obzira što nijedan igrač ne voli sjediti na klupi.

Prve sumnje

Međutim, znate kako je, službene izjave uvijek su ‘uvijene’ i ‘programirane’ od strane klupskih službi, ali kad je o Malešu riječ, on zaista razmišlja na takav način kako iskazuje.

- Opet se odlučio za tri veznjaka, zašto nije stavio Mateija ili Črnica, zar opet misli igrati na bod!? - čuli smo komentare nekih navijača kada je obznanjen službeni zapisnik s riječkom formacijom.

Matjaž Kek je, sigurno, imao upravo tu dvojbu, ali znajući da su Rumunj i Slovenac izvan (natjecateljske) forme, odlučio se za provjerenu opciju s Malešom. Svi su znali što mu takav odabir nosi. Jaču čvrstoću u području sredine terena, vjerojatnu dominaciju u duelima i ničijim loptama te dozu liderstva, no i nešto sporiji protok lopte te manju dozu kreacije u situaciji kada igraju samo tri boda. To je, dakle, bila pretpostavka...

Trčao, zatvarao, čitao...

Pokazala se točnom jer je Maleš odigrao 90 minuta na visokoj razini, iako je fizički padao proporcionalno trajanju susreta. Trčao je, zatvarao, uklizavao i faulirao, nije čak dobio ni žuti karton što će reći da je bio dobro pozicioniran te pametan u čitanju igre. Bilo je nešto pogrešaka u predaji, nešto nekontroliranih napucanih lopti, no i veći igrači od Maleša na većim pozornicama ne libe se ispucati na tribine ili visoko u zrak.

- Kapetan je dovukao momčad do pobjede srcem i željom - pohvalio ga je trener Kek.

Kapetane, kapa dolje

Rujevica je, stoga, pokazala zašto je nogomet najzanimljivija igra na planeti. Mate Maleš je, povrh svih svojih odrađenih zadataka, nekarakteristično i neočekivano zapucao iz daljine s više od 25 metara te probio Stipicu i Hajduk maestralnim pogotkom. Nije ga cijelo proljeće bilo ‘na mapi’, a onda je bio jedan od glavnih u ključnoj tekmi.

Mišić je odigrao utakmicu sezone, možda i karijere, ali... Junak je Maleš. Kapetane, kapa dolje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:26