Vladimir Dugandzic / CROPIX
POLJUDSKI MODEL

OTKRIVAMO KAKO JE PAO DOGOVOR IZMEĐU UPRAVE I IGRAČA Nogometaši Hajduka izborili su se za bolje uvjete od onih koje će imati njihovi kolege iz Dinama

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. travanj 2020. 14:55

Predstavnici igrača Hajduka - Caktaš, Juranović, Jairo i Nejašmić - pokazali su solidarnost s klubom te će suigračima predložiti da prihvate ponudu koju su još prošli tjedan ponudili predsjednik Marin Brbić i njegov savjetnik Mario Stanić. Hajduk će im sljedećih šest mjeseci isplaćivati plaću po modelu 40 + 40 + 20. Dakle, 40 posto plaće će nastaviti dobivati, 40 posto će dobiti kasnije, a 20 posto će se u tih šest mjeseci zauvijek odreći.

Na jučerašnjem je sastanku brzo riješena najspornija točka pregovora, a to je pitanje isplate drugih 40 posto. U prvoj ponudi taj termin nije bio definiran, dok je jučer dogovoreno da će se tih 40 posto isplaćivati igračima odmah nakon isteka dogovorenih mjera, odnosno za točno šest mjeseci. Igrači će ih dobiti kao dodatak na svoje redovne plaće.

U takvim okolnostima igrači su brzo odustali od ideje da traže 75 posto primanja odmah, a da se 25 posto trajno odreknu. Ovako će čak dobiti i više, a samo sa šest mjeseci odmaka. Hajduk je pak s druge strane dobio mogućnost da preko ljeta napuni blagajnu kako ne bi upao u probleme s tekućim poslovanjem. Do sredine listopada odigrat će nekoliko financijski uvijek unosnih utakmica u europskim kvalifikacijama, ali i moći transferirati igrače koji će biti zanimljivi tržištu.

Sada, dakle, možemo zaključiti da su Hajdukovi igrači prošli bolje od svojih konkurenata iz Dinama te Rijeke, te možebitno samo nešto slabije od igrača Osijeka. U Maksimiru su se igrači na šest mjeseci trajno odrekli 33 posto primanja, baš kao i na Rujevici. U Osijeku će igrači izgubiti 25 posto primanja, ali samo dok se nogomet ne igra. Nastavi li se sezona u lipnju - u što su mnogi ljudi iz nogometa uvjereni - Osječani će manje plaće imati samo tri mjeseca, za razliku od ostalih klubova “velike četvorke” koji su u startu prihvatili šest mjeseci posebnih mjera.

Za igrače je opet važno da se razgovori nisu odužili te da će se moći mirno posvetiti individualnim treninzima koje svaki dan provode na Poljudu.

S jučerašnjim dogovorom nažalost neće nestati i velike brige koje čekaju predsjednika Brbića i suradnike. Već smo dosta pisali da ih - ne samo Hajduk, nego i sve hrvatske klubove - čeka neizvjesno ljeto. Ostvare li se prognoze o bitno manjim transferima, te o praznim tribinama na europskim utakmicama, u pitanje će doći i bitno smanjeni proračuni klubova. Sljedećih mjeseci jedna će vodilja biti preživjeti. Na sreću, i Hajduk u tu utakmicu, zahvaljujući dogovoru s igračima, ulazi s povoljnijih pozicija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:11