CROPIX
HAJDUK SE ZAHVALIO!?

OTKRIVAMO: POČINJE NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI HNS-A! TRAVNJAKE U HNL-U GRADIT ĆE - TALIJANI! 'Imat će grijanje, dvije tvrtke napravit će 6 novih...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. travanj 2018. 11:28

Najveći projekt u povijesti HNS-a poprima sve konkretnije obrise. Kuća nogometa odradila je bitne poslove, Talijani će graditi travnjake hrvatskih prvoligaša.

- Potpisali smo ugovore s gradovima koji će obaviti pripremu, a potom će dvije tvrtke, koje smo odabrali na natječaju, napraviti šest novih terena, od kojih će svi, osim Istrina u Puli, imati grijanje. HNS ulaže 30 milijuna kuna, po pet milijuna na svakoj lokaciji - kazao nam je Marijan Kustić, direktor za natjecanje, infrastrukturu i nogometni razvoj.

Radovi i prije SP-a

Čim završi tekuća sezona, trebali bi početi radovi, prvo gradovi s izvođačima koje odaberu postavljaju temeljnu infrastrukturu, a potom dvije talijanske tvrtke Italgreen i Rappo polažu terene i sve što ide s njima. To su hibridni travnjaci, kombinacija prirodne i umjetne trave. Talijani su bili povoljniji od treće firme koja se javila. Englezi su, prema informacijama iz HNS-a, dali za milijun eura skuplju ponudu. Kako bi se ubrzali radovi, uzeta su dva izvođača, jedan ne bi stigao napraviti šest igrališta do početka sljedeće sezone. Nove “tepihe” dobit će Kranjčevićeva, Maksimir, Koprivnica, Vinkovci, Zaprešić i Pula. Osijek gradi kamp, potom i stadion, Rijeka ga ima, Hajduk se zahvalio na ponudi…

Split, 190716.
Nakon dva dana manifestacije Ultra Europe stotinjak radnika trude se da travnjak i tribine budu spremni za cetvrtak i Hajdukovu utakmicu europskog predkola.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
CROPIX

To su tvrtke s bogatim iskustvom, ljude iz Italgreena poznaje i Dario Šimić, svojedobno je kazao par lijepih riječi o njima u HNS-u.

- Talijani su znalci, ali terena ima raznih i važno je da se ne pogriješi u odabiru, a malo je vremena. Primjerice Hajduk već godinu dana testira travu da vidi što mu najbolje odgovara - rekao je Šimić.

HNS još jedino s Gradom Zagrebom mora sklopiti ugovor, to je najavljeno za sljedeći tjedan. U Kranjčevićevoj ulici napravit će se i dodatni radovi u unutrašnjosti stadiona.

- Radimo transparentno, bit će to veliki iskorak za naš nogomet, konačno će se igrati na pravim travnjacima. A kad to riješimo, idemo dalje, po manjim sredinama, vjerujem da će na red doći i Nacionalni stadion. Uskoro u Gunji otvaramo stadion koji smo započeli prije četiri godine i sad je stigla uporabna dozvola - konstatirao je Kustić.

U Gunji je moguća i utakmica u organizaciji HNS-a, kako bi se zaokružila priča pomoći sredstvima FIFA-e i UEFA-e, u taj glavni objekt i 4-5 terena po okolnim selima HNS je uložio milijun eura.

Mjesto za reći svoje

Definitivno, tereni su akcija HNS-a za najveće komplimente, sjajan posao za hrvatski nogomet koji bi trebao utjecati i na kvalitetu igre u HNL-u. Ništa bolje Savez dosad nije napravio...

- I daje tražimo konstruktivan dijalog s državom i lokalnom zajednicom za izgradnju infrastrukture - kazao je Davor Šuker istaknuvši da je Groupama Arena u Budimpešti podignuta po vrlo povoljnim uvjetima.

- Zar je mnogo 35 ili 50 milijuna eura? Zar mi nemamo beton, željezo i ostale građevinske materijale? - retorički će Šuker.

Nakon Izvršnog odbora, HNS je imao i Skupštinu na kojoj je bilo 39 od 56 pozvanih zastupnika, Istarska županija i niže lige iz Dalmacija nemaju verificirane predstavnike od ukupnog broja 59. Objavljen je financijski izvještaj za 2017. godinu koji govori o 5,6 milijuna kuna minusa, jer prihod je bio 142.124.409 kuna, a rashod 147.743.925 kuna. Što je protumačeno godinom bez velikih natjecanja kad nema love za njih od UEFA-e ili FIFA-e.

Predstavnika Hajduka i Splitsko-dalmatinske županije nije bilo. Oglasili su se priopćenjem da je Skupština nelegalna.

- Žao mi je što nisu došli zato jer ovo je mjesto i vrijeme gdje svatko može reći stavove. Hajduk je sve kazao priopćenjem jer ne žele prihvatiti da su izbori prošli kako su prošli. To je veliki gubitak za sve ljude u Dalmaciji, trudit ćemo se naći zajednički jezik. Bez obzira kakva bila situacija uvijek smo htjeli razgovarati… - rekao je Damir Vrbanović.

Što je sa svastikom?

Davor Šuker je dodao:

- Meni je krivo što se ne istražuje što je sa svastikom, i zašto s Engleskom moramo igrati pred praznim tribinama, na što su i Englezi protestirali jer SkySportu to ne odgovara, kad ima na ekranu prazan stadion, a i njihovi navijači su htjeli doći u Zagreb ili bilo gdje u Hrvatsku. Ako od naših 10 poziva iz Hajduka ne dođu ni na jedan sastanak, ona nešto ne štima. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Iz svakog kuta se može naći da nekom nešto smeta. HNS se nikad neće umoriti pomagati nogometu i uvijek ćemo biti tu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 16:53