VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
HAJDUK IDE PO NASLOV

Otkrivamo pozadinu Subašićeva povratka: Bio je na picku Atletica, ali i bivšeg kluba koji ga je izigrao

Koliko doznaje Jutarnji, Hajduk je u kontaktu sa Subašićem bio još od ljeta...
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 24. rujan 2021. 11:25

Treniram, svakoga dana, dobro se osjećam i sigurno bih volio igrati, imam još motiva, nisam spreman reći 'zbogom'. I iskreno, zovu me, pa ćemo vidjeti što će biti. Hrvatska? Pa možda nešto i u HNL-u, nije da forsiram, ali ne forsiram ni odlazak vani..."

To nam je Danijel Subašić kazao u ekskluzivnom intervjuu prije dva mjeseca. U glasu mu se osjetila velika želja povratka, no na spomen HNL-a, najviše je zatitrao na spomen Hajduka. Istina je, međutim, da je "srebrni" velikan, ovoga ljeta imao više opcija. Nakon vijesti da se 36-godišnjak vraća u Hajduk, nakon što gotovo 650 dana nije branio, a slobodan je igrač službeno od ljeta 2020., počeli smo otkrivati pozadinu povratka. I doznali da ovoga ljeta penzija definitivno nije "igrala". Ponuda je bilo, želja još i više. I to od velikana, koji su ga žarko htjeli, no, a hoće to u njegovu životu, neke se stvari nisu realizirale. Pa je da sudbina bude namirena, krug zatvoren.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Kontakti od ljeta

Koliko doznaje Jutarnji, Hajduk je u kontaktu sa Subašićem bio još od ljeta. Plan je bio prodati Posavca i dovesti legendarnu "vatrenu" jedinicu, da s Kalinićem tvori super-tandem. Kako se nije uspjelo prodati 25-godišnjeg vratara, taj je plan stavljen na "stand-by" sve dok se, i ako se, ne promijeni situacija. I promijenila se, eto, Posavčevom ozljedom. U međuvremenu, Subašić je imao vrlo intrigantnih varijanti, koje dokazuju da nije ostao zaboravljen u nogometnom svijetu, premda se tesao daleko od pogleda, bez medijskih reklama, na terenima svojih Stanova, u krugu i njegova HNK Zadra. Subašić je ovoga ljeta bio na pragu odlaska u grčki Olympiacos, pa Tursku (Kasimpaša), ali najintrigantnije zvuči podatak da je vrlo konkretna opcija bila odlazak u madridski Atletico, i to kao svojevrsni dio paketa s Ivom Grbićem, kojem se tražila posudba, a Subašić bi ga naslijedio kao zamjena Oblaku. Drugi klub koji je također imao namjere potpisati Subašića, i raspitivao se o takvoj opciji, bio je - Monaco! Klub, koji ga je grubo izigrao, ali kojem nije želio okrenuti leđa, no Niko Kovač se odlučio za Bayernova Nübela (24), a potom je Simeone automatski je potom aktivirao posudbu Kovačeva Lecomtea (30). U tom domino-krugu, Subašić je izvisio, iako se želio vratiti u Kneževinu.

S obzirom na to da je vrijeme odmicalo, naposljetku se pojavila najluđa moguća varijanta. Dugo smo razmišljali je li moguće da se Subašić vrati nogometu u Trećoj HNL, u svom Zadru, ali kako tamo poziciju vratara ima mladi Jakov Pinčić, unuk pokojnoga Jakova, Subašićeva mentora od najmlađih dana, bivalo je jasno da mu "vatreni" neće uzimati poziciju. No, doznali smo da je priča oko povratka u Zadar bila itekako aktualna. I najluđa moguća, i pozitivna, dakako.

U Zadru bi bio - napadač!

HNK Zadar je doista želio registrirati Subašića, no ne kao vratara, već kao - napadača! Ideja je bila itekako ozbiljna, Subašić je uostalom na malom, futsal terenu već pokazao svoje tehničke i golgeterske vrijednosti... No, eto, smrknulo je Posavcu, a svanulo Subašiću. I hordi euforičnih hajdukovaca. Sa Subašićem, pa i Melnjakom, sada nema dvojbe, Hajduk je krenuo "all in". Igrački to zvuči sjajno, ali sada nema dvojbe da financijsku održivost cijelog Jakobušićeva projekta i dugotrajnog rasta i konkurentnosti u HNL i euro-okvirima, nosi jedino naslov prvaka. S time da je sada prioritet na zimu unovčiti Kalinića, pa na Subi graditi dvogodišnji projekt.

- Osjećaj je super, lijepo se vratiti - kazao je jučer oduševljeni Subašić.

- Potpora sam Kali i mladim dečkima. Davat ću maksimum kao i prije, a najmanji problem je izaći van i obući dres kad dođe prilika. Znate, svaki savjet dobro dođe. I kad sam bio u Monacu, tu su bili Mbappé, Lemar... Kad netko želi napredovati u karijeri, sve ti je otvoreno. Naslov? Nisam čarobnjak, ali ambicije su uvijek velike, Hajduk uvijek cilja na najviše ciljeve i znamo što je prioritet...

Prioritet u svakom smislu te riječi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 03:44