Nikola Vilić/CROPIX
POČINJE EP U FUTSALU

Otpali Šestić i Subotić, izbornik Stanković najavio: 'Rumunji su kvalitetniji od nas'

Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 30. siječanj 2012. 14:29

Mato Stanković donio je odluku, na Europskom prvenstvu neće biti Saše Subotića. Pivot Solina jučer je kao posljednji igrač postao prekobrojan, pa je poznato kojih će 14 igrača predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Ispadanje Saše Subotića s popisa od 15 igrača nije nikakav nelogičan potez, ali izbornik se ipak dugo “lomio”. Saša Subotić nije bio na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo u Azerbajdžanu, već se početkom tekuće godine priključio reprezentaciji. Izbornik je tako, nakon Darija Šestića, “odbacio” i Sašu Subotića.

Ratoborni Rumunji

- Moram kazati kako mi je ovo bio jedan od težih dana u mojem sportskom životu. Subotić je posljednji došao u reprezentaciju, ne bi bilo smisla da je otpao neki igrač koji je s nama bio na svakom okupljanju tijekom cijele godine. No, on se dokazao kao igrač, kod njega sam uoči mnoštvo kvalitetnih stvari i siguran sam da će ubuduće biti član nacionalne vrste - poručio je Mato Stanković te nastavio:

- Nastavljamo raditi prema planu i pripremati se za sutrašnji dvoboj s Rumunjskom. Posljednjih smo dana mnogo vježbali prekide, igrača-golmana, pa se nadamo kako će to na Euru dobro izgledati. Rumunjska je i dalje za mene favorit u našoj skupini, vrlo iskusna reprezentacija. Mi moramo od prve minute biti spremni na otvoreni “fajt”. Ne smijemo niti u jednom trenutku popuštati i odstupati od svojih zamisli. Vjerujem kako ćemo uz podršku Spaladium Arene stići do pozitivnog rezultata.

Hrvatskog izbornika muče još neke stvari...

- Kako je ovo natjecanje pod strogom kontrolom Uefe mi kao domaćini nemamo baš nikakvih popusta. Volio bih da smo malo ranije dobili prigodu osjetiti podlogu na kojoj će se igrati, da se što brže i lakše priviknemo na nju. Evo, tek smo jučer navečer, kao i sve reprezentacije, prvi puta stali na tu podlogu.

Naši reprezentativci očekuju veliku podršku s tribina Spaladium Arene. A izbornik?

- Siguran sam da ćemo imati pravu podršku, onu potrebnu domaćinsku atmosferu. Evo, iz mojih Čilipa samo u Split dolazi 200-tinjak ljudi. Ovdje su već i neki moji prijatelji iz Libije. Kod njih je ratno stanje, no oni su željeli nama dati podršku. Očekivanja?

- Ljudi misle kako su Rumunjska i Češka slabe reprezentacije. A Rumunji su, po meni, kvalitetniji od nas, zaista su iskusna i prava momčad. Češka je također na visokoj razini, pa je naša skupina vrlo otvorena. Naš je cilj plasman u drugi krug, a dalje onda što bude.

Nedostaje širina

Koliko ste zadovoljni igračkim napretkom reprezentacije od vašeg dolaska na klupu mini Vatrenih?

- Mi smo se posljednjih 15 mjeseci na Fifinoj ranking ljestvici podigli za 10-11 mjesta, što nije malo, a zasigurno smo napredovali i u igri. Nekada smo protiv velikih reprezentacija poput Rusije, Argentine ili Irana dva puta na utakmici prešli preko centra, imali posjed lopte od neznatnih 20%. Danas tim reprezentacijama mnogo bolje pariramo, igramo otvoreno protiv njih. Mi imamo nekoliko igrača koji zasigurno mogu igrati na visokoj europskoj razini, ali nemamo toliko potrebnu širinu - završio je izbornik malonogometne reprezentacije Mato Stanković.

Hrvatska malonogometna vrsta sutra će nakon dugih 11 godina ponovo zaigrati na velikom natjecanju. Očekivanja su velika, mini Vatreni žele u drugi krug. Proteklih mjeseci Hrvatska je napravila golem napredak, pa se Suton, Marinović, Novak i društvo danas mogu nositi s gotovo svim reprezentacijama svijeta. A nekad je to bila nemoguća misija. Hrvatska je danas spremna za Europsko prvenstvo, izabranici Mate Stanković s nestrpljenjem iščekuju sutrašnji dan, i debi pred splitskom publikom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 08:36