CROPIX
LEGENDA BIJELIH O STANJU NA POLJUDU

OTUPILA JE OŠTRICA BIJELIH, VRIJEME JE ZA POJAČANJA Hajduk ovoga ljeta treba duboko posegnuti u blagajnu za kupnju jednog ili dva napadača

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. travanj 2018. 20:33

Hajduk je bio bolji, ali nije pobijedio. Rijeka je uzela bod na Poljudu u jadranskom derbiju koji nije ponudio kvalitetu na razini imena koje momčadi posjeduju. Prošle jeseni Hajduk je svladao Rijeku na Rujevici, ali, ruku na srce, mora se priznati, bio je to sasvim drukčiji Hajduk. Bijeli su s Ercegom i Ohandzom nizali pobjede, ali nakon odlaska ovog ubojitog napadačkog tandema hajdukovci se prilično muče u realizaciji. Brojke su jasne, u pet HNL susreta imali su pet pobjeda počevši upravo od Rujevice. U tri susreta sudjelovao je Erceg, a ključnu ulogu do kraja niza imao je Ohandza. Možemo toj seriji dodati i utakmicu Kupa u Osijeku gdje je taj dvojac također bio među strijelcima, ali ipak ćemo ostati u okviru HNL-a, jer do kraja sezone tek je jedna utakmica Kupa, a devet je prvenstvenih.

Futacs je broj 1

Što možemo očekivati od Hajduka u napadačkom dijelu, pokazalo je prethodnih pet susreta. Otkada je Ohandza dobio ponudu za odlazak u Kinu promijenio se Hajduk. Statistika kaže da su Bijeli do Belupa postigli 15 pogodaka primivši samo jedan, a uzeli su maksimalnih 15 bodova. Od Belupa do danas bodovni je učinak tek malo iznad polovičnog (53 %), osam bodova i osam golova. Brojke su jasne, a kakav je dojam, upitali smo Zlatka Vujovića, legendardnog golgetera Bijelih koji je pred dvije godine radio u stožeru Marijana Pušnika pa je imao priliku poznati većinu napadača Bijelih iz ove sezone.

- Svima je jasno koliko je Hajduk izgubio odlaskom Ercega i Ohandze. Izgubio je brzinu i realizaciju. Ercega odavno poznajem, ali ovo što je napravio tijekom godine i pol igranja za Hajduk teško će u karijeri ponoviti. Igrao je nogomet života. Što se tiče Ohandze, nema potrebe ponavljati epitete na njegov račun. Brz, prodoran, sposoban sam riješiti utakmicu. Takvog igrača Hajduk danas nema u kadru. Otupila je oštrica napada - kaže Vujović.

Ohandza je prošlog vikenda debitirao u kineskom drugoligašu Shenzhenu. Što je ostalo iza Ohanzde u Hajduku, kakvi su aktualni napadači, koje su im prednosti i mane?

- Nema sumnje da je Futacs napadač broj jedan i dok se Mađar ne oporavi, teško će Hajduk iz ovog kadra dobiti realizatora. Said nije klasa ni Futacsa ni Ohandze. Trudi se, gura se, traži loptu, ali samo u noge. Ne može dobiti loptu u prostor kojom će napraviti višak. Pokazao je do sada koji je njegov limit. Kovačević? Mladi igrač kojem treba utakmica. Nije Kovačević s 18 godina prošlo ljeto doveden da bi rješavao utakmice, a sada odjednom postaje pitanje kada će Kovačević zabiti. Hajduk je imao šest napadača prošloga ljeta kada je došao Kovačević, ali malo prodaja, malo ozljede i Kovačević dođe u situaciju da njegovi udarci moraju biti presudni. Ali, pustimo dečka da se postupno razvija.

Almeida je ozlijeđen, Futacs se tek vraća, a što je s Gyurcsom?

- Ima kvalitetu, može pobjeći, koristan je momčadi, ali nije golgeter. Nije čista špica kao što ni Said nije igrač koji će u napadu napraviti prevagu. Zato se Hajduk muči s realizacijom. Njih dvojica nisu napadači koji zabijaju, dva iskusna jaka špic-igrača su ozlijeđena, mladi Kovačević tek dolazi i onda se čekaju pogoci veznjaka.

Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Izabrali su zaradu

Znači, igra bi trebala davati pogotke nakon što je Hajduk izgubio Ohandzu i Ercega?

- To dobro zvuči da bi igra trebala davati pogotke, ali igru trebaju oplemeniti pravi igrači koji znaju zabiti. Međutim, napadačka igra Hajduka, primjerice, u susretu s Rijekom, svela se na opasne prekide Tome Bašića. To će, po svemu sudeći, i u budućnosti biti najjače oružje Hajduka u ofenzivnom segmentu. Korneri, slobodni udarci... tu će Hajduk biti najopasniji, jer iz igre nema šuta s distance, vezni igrači nisu opasni izvan kaznenog prostora. Više se u tom dijelu očekivalo od Mije Caktaša koji se nekoć znao pridodavati napadu, pratiti akcije i zabijati, međutim još uvijek nije u formi kakva se od njega očekivala.

Hajduk je zaradio novce, Bijeli su prodajom Ercega i Ohandze dobili više od 2,5 milijuna eura, ali igre i rezultati pokazuju što je prioritet u ljetnom prijelaznom roku.

- Klub je ove zime izabrao zaradu, blagajna se napunila i nikoga ne treba kriviti za takve poteze. Međutim, sada treba u tu istu punu blagajnu dobro posegnuti da bi se ovog ljeta pojačala momčad, poglavito u napadačkom dijelu. Ovisno o tome kakav će biti Futacs, prilagodit će se i potrebe Hajduka. Jedan ili dva napadača, ali Bijeli svakako trebaju dobiti na brzini u napadu. Bez Ohandze su izgubili tu komponentu. Proteklih pet utakmica pokazalo je kakvi su problemi, jer Hajduk više nema izrazitog strijelca, a kada vam utakmicu pogotkom riješi čak i vratar, onda je jasno da se treba nešto bitno promijeniti. U ovom slučaju pojačati momčad. Srećom po Bijele, do kraja sezone će se boriti s Dinamom i Rijekom koji su podjednake kvalitete, ali držim da je propuštena velika prigoda.

Mogli su i do titule

Kakva prigoda?

- Za prvo mjesto! Da je Hajduk ostao s Ercegom i Ohandzom, borili bi se Bijeli ravnopravno za naslov prvaka. Čak mislim da je to bila jedinstvena prigoda zadnjih godina. Odavno Dinamo nije bio ovako slab, s tri poraza i neriješenim u sedam utakmica. Gubili su od Hajduka i Rijeke, što nije slučajno. Šteta za Hajduk koji je bio u velikom naletu, jer Bijeli su igrali najbolji nogomet u HNL-u krajem jeseni, čak početkom proljeća. Ali, igrat će se i sljedeće sezone, a da bi ušli u borbu za naslov, morat će se dobro pojačati ovog ljeta. I to ne samo u napadačkom dijelu - zaključio je Vujović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:17