VOJKO BASIC/CROPIX
ANALIZA ZDRAVKA REIĆA

Ovaj Hajduk možda i jest najveći favorit za osvajanje drugog mjesta, ali prvak ne može biti nikako...

Još jedna godina bez naslova, a to je, u najvećoj mjeri, posljedica dugotrajno lošeg vođenja kluba
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 31. kolovoz 2020. 22:25

Bila su velika očekivanja, uoči utakmice prognoze od dva, tri gola razlike u korist Hajduka protiv Slaven Belupa, a na kraju je rezultat bio 2-2. Žalosno je da ima onih koji se zadovoljavaju s jednim bodom…

“Bijeli“ su tako umjesto tri osvojili samo bod, pa je po završetku dvoboja ipak ostao gorak okus razočaranja kod navijača. Treba konstatirati da su gosti zasluženo odnijeli bod, tijekom utakmice bili su uglavnom ravnopravni, što se tiče igre Slavena imponirala je postavka trenera Stipića, koji je najavio da će njegova momčad ući u susret otvorenog garda, što je tako i bilo.

Što se tiče Hajduka, pod povećalom je bio Dimitrios Diamantakos, njegov debi u bijelom dresu, pa se pratio svaki njegov potez. Može se kazati da se baš i nije naigrao, ali je postigao velemajstorski gol. A to što se nije naigrao krivnja je na suigračima, koji mu nisu osigurali suradnju, izravnijoj potpori prema vratima Filipovića. „Bijeli“ su se gužvali u napadu bez plana, posebno su u toj ofanzivnoj komponenti podbacili bekovi, bočni igrači Jakoliš i Čolina. Dakle, po ipak šturoj igri, na osnovu perfektno izvedene akcija za izjednačenje, Diamantakos može biti pravo pojačanje. Adam Gyurcso je drugi prvotimac Hajduka koji zaslužuje pozitivnu ocjenu, ostali su podbacili…

Optimizam

Uoči utakmice je na “Hajduk digital live” bilo razbacivanja optimizmom, što bi bilo logično da se utakmice igraju pred publikom, pa bi takve priče mogle mobilizirati navijače, ali ovako tvrdnja kako će „bijeli“ jurišati pokazale su se kao prozirne. U stvari, točna je bila dijagnoza od strane trenera Vukasa, to da „ćemo se morati satrati da dođemo do pobjede“. E sada, dilema je li se mlaka igra Hajduka u prvom dijelu dogodila uslijed dobro ukomponiranog protivnika ili je nešto nedostajalo, neka analizira Vukas sa svojim ljudima. Najvjerojatnije je ipak upitna kvaliteta igrača Hajduka.

Činjenica je da je Slaven, kad igra na Poljudu, prava mušterija Hajduka, jer su Koprivničani u Splitu od svih prvoligaša osvojili, u odnosu na broj nastupa, najmanje bodova, tek 13 posto…Trener Slavena Stipić izjavio je da „zavidi Hajduku na fondu igrača“ uz zaključak da su „najveći favoriti za drugo mjesto“, što je vjerojatno realno. Međutim, od klubova iz gornjeg doma Hajduk je u odnosu na proteklu sezonu ostao bez dva standardna igrača Josipa Juranovića i Samuela Eduoka, dok su drugi znatnije oslabljeni. S tog aspekta, na osnovu činjenice da bi momčad trebala biti uigranija, tinjala je nada da će Hajduk ući u borbu za vrh tablice.

Potencijal

- Imamo strašan napadački potencijal - pohvalio se poslije utakmice trener Vukas, ali je priznao: - Prekidi su za nas problem…

Zaista je nevjerojatno kako je obrana Hajduka, Čolina posebno, reagirala u 71., to jest, kako su svi ostali kao ukopani i dozvolili da Stipe Bačelić-Grgić udarcem glavom izjednači. Što se tiče želje i najave o visokom presingu, igrači Hajduka nisu ga u stanju izvoditi, jer su razvučeni, stoperski par nije u stanju izaći u polje, pa svi nešto prebacuju balun po zadnjoj liniji, s jedne na drugu stranu. Tu nema bočnog igrača koji je u stanju probiti stranu, odnosno veznoga koji može osigurati brojčanu nadmoć u manevru.

Kad je tako, onda se očekuje da će se prikazati neka uvježbana akcija, da će se prepoznati ruka trenera. Činjenica je da je teško bilo očekivati od Tudora, pa sada i od Vukasa, da su u stanju učiniti neki hokus-pokus kako bi momčad djelovala probojnije. Ono što je rekao Tudor za Hajduka je kobno, a to je da je „prisiljen provoditi sustav koji odgovara igračima“. Zna se, to je put bez napretka u igri. U HNL-u će Hajduk možda konkurirati za visoki plasman, za prvaka nikako. A to je, u najvećoj mjeri, posljedica dugotrajno lošeg vođenja kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:15