MATIJA DJANJESIC/CROPIX
SASVIM OTVORENO

‘Ovaj igrač će srušiti rekord! Trener? Odšteta za njega je najveća za trenera u povijesti istočne Europe‘

Sportski direktor kluba s Rujevice uoči današnjeg početka priprema...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. siječanj 2021. 16:02

Praznici su završeni i na Rujevici, Simon Rožman danas će prvi put okupiti nogometaše Rijeke u 2021. godini i potom s njima krenuti u Umag, siječanjsku bazu trenutačno četvrtoplasirane momčadi hrvatskog prvenstva. Dok će Rožman i njegov stručni stožer pripremati igrače za što bolje nastupe u drugom dijelu sezone, ništa manje posla u rješavanju kadrovske križaljke imat će i društvo iz riječkih ureda. Prije svih 37-godišnji Ivan Mance, sportski direktor Rijeke. Sportski direktor? Službeno ne, u stvarnosti da...

- Ma može sportski direktor. To je kod nas u Rijeci ionako manje bitno, s obzirom na djelujemo svi zajedno kao normalan tim. A tko ima kakav naziv, funkciju, to je manje bitno - objašnjava Mance, bivši vratar sa 70 prvoligaških nastupa u dresovima Varteksa, Rijeke i Istre 1961.

Kako u HNK Rijeka funkcionira posao dovođenja novih igrača?

- Već godinama imamo naš isti, posloženi način funkcioniranja u kojem glavni trener, Srećko Juričić i ja donosimo neke naše procjene i pokušavamo naći zajednički jezik. Predsjednik Damir Mišković je tu kao podrška, ali apsolutno pušta nas koji se time bavimo da donosimo odluke. On na kraju samo da zeleno svjetlo vezano uz financijske detalje.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Nekad upali i crveno?

- Ma ne, znamo mi dobro naše financijske okvire. Jedino se može desiti da nam predsjednik dozvoli da izađemo izvan tih okvira ako je netko stvarno jako dobar. No to se u pravilu ne događa. Igrače koji su preskupi ni ne pokušavamo prezentirati.

Bilo je svega

Ima li Mance nekog igrača za kojeg sam sebi kaže “svaka ti čast koga si to doveo” ili možda neki obrnuti slučaj?

- Ima naravno i pogodaka i promašaja, u ovakvom poslu to se često događa. Nije pitanje samo igračke kvalitete nogometaša, već njegovog karaktera, okoline, obitelji, djevojke, agenta... Sve su to bitne stvari kad igrač uđe u naš sustav. I onda to legne na svoje mjesto ili ne. Bilo je svega, ali mislim da smo imali više dobrih angažmana od onih neuspjelih. No nije stvar “ja” nego je stvar - “mi”. Ako je igrač dobar, svi smo ga doveli, ako se nije snašao, pogreška je zajednička. Kod nas u Rijeci nema upiranja prstom u pojedince kod pogrešaka ili nekakvih posebnih zahvala na dobrom poslu, kad je netko posebno dobar ili se na tom igraču ekstremno dobro zaradi.

Prijelazni rok je počeo, trener Rožman je u stilu legendarnog Otta Barića jasno poručio “trebaju mi dvojica igrača”. Što možemo očekivati od Rijeke u aktualnom mercatu?

- Prijelazni rok jako dugo traje, do polovice veljače, kad će se već mnogo utakmica i odigrati. Vidjet ćemo, bit će izlaznih transfera, bit će i ulaznih. Sigurno je da se naša strategija neće mijenjati. Ako nam netko ode, pokušat ćemo te igrače zamijeniti mladim igračima koji imaju potencijal i na pripremama im dati priliku da se razviju kroz rad s vrhunskim trenerom kakav je Rožman i postati puno bolji igrači nego što su sad.

Vraćanje u život

Postoje li neke točno određene pozicije na kojima tražite pojačanja?
- To kod nas najčešće ovisi o odlascima. Jer ako pogledamo brojnost i pokrivenost pozicija, mi smo OK. Naravno, ako prodamo dvojicu veznjaka, morat ćemo pojačati vezni red i tako na bilo kojoj poziciji. Sada tražimo pokretljivog igrača, upotrebljivog na krilu. Najviše zbog toga što često mijenjamo sustav igre, nekad igramo s krilima, nekad ne pa da trener ima veću mogućnost rotacije.

Postoji li neko određeno tržište koje Rijeka posebno češlja, neku “obećanu zemlju” kojoj se uvijek okreće pri traženju igrača?
- Imamo prokušanu strategiju i tko god je proteklih godina pratio Rijeku zna da smo često vraćali u život igrače koji nisu uspjeli u nekom klubu na višoj razini. S našim dobrim radom, pozitivnom energijom koja je u klubu i u gradu, ti igrači bi često uspijevali napraviti iskorake u karijeri. Prioritet našeg skautinga su hrvatski igrači i igrači s područja državama u kojima se razumije hrvatski jezik. Otvoreni smo, naravno, i prema stranim igračima, ali mi nemamo toliko razvijenu i raširenu infrastrukturu naše skautske službe da bismo mogli pokriti toliko kvalitetno cijelo tržište. Strategija nam se pokazala uspješnom.
Godinama je bila priča kako Rijekina nogometna škola ne može izbaciti igrača za prvu momčad. Danas je pod Rožmanom dosta igrača odgojenih u Rijekinoj školi.

- Stvorila se ta fama, iako je Rijekina škola uvijek izbacivala igrače. Moramo se sjetiti da je u 20-ak godina HNL-a prije dolaska Damira Miškovića, Rijeka najčešće bila u nekakvoj sredini ljestvice. Uvijek je proizvodila igrače koji su mogli normalno participirati u Rijeci kakva je bila tada. No onda je Rijeka napravila veliki pozitivni pomak u rezultatima i sigurno je da se našim mladim igračima bilo teže izboriti za svoje mjesto pod suncem. Posljednjih godina, nakon osvajanja naslova prvaka 2017. godine, kao što smo i najavili, dali smo priliku tim mlađim igračima iz Škole. Pokazao se to kao dobar potez, i kroz rezultate i kroz transfere. To je i jedan veliki kompliment ljudima koji rade u našoj školi. Naravno, uvijek može bolje, na svim razinama.
Demistificirajmo malo priču oko ponuda za igrače. Kako to funkcionira?

- Telefoni zvone svakodnevno, stalno zovu agenti s pričom “imam ulaz u određeni klub i ponudio bih tamo određenog igrača”. Mi pokušavamo raditi sa svima, s nekim klubovima imamo i direktne odnose. No činjenica jest da se od sto poziva ostvari jedan posao.

Telefoni vjerojatno sada zvone malo češće nakon uspješnih predstava Rijeke u Europskoj ligi?
- Europa je sigurno jako bitna. Ona daje potvrdu klubovima, koji su spremni platiti milijun eura ili više, da neki igrač iz HNL-a stvarno vrijedi. Bez Europe se klubovi puno teže usude platiti tako velike odštete. Zato je za nas i sve te mlade igrače sjajna stvar što smo igrali skupinu Europske lige protiv tako jakih klubova i pružali solidne igre.

Navijači, bez panike

Koliko Rijeka traži novca za svojeg vratara Ivana Nevistića:
- He, he... Teško je reći, vratari su se kroz povijest HNL-a teško prodavali i nisu te cifre bile ogromne. Puno ih se manje traži nego igrače. Da nije bilo korone i sve ove drame koja još uvijek traje, Nevistićeva bi cijena bila veća nego što jest, ali vjerujem da će njegov transfer biti najveći izlazni u povijesti Rijeke što se vratara tiče.

Opet ćemo konzultirati Transfermarkt i doznati da taj rekord drži Ivan Vargić, za kojeg je Lazio platio 2,6 milijuna eura. Je li istina da je Nevistić u ovom trenutku najbliži odlasku u Dinamo?

- Teško mi je reći. Vjerojatno Dinamo ima želju da se okrene prema Nevistiću ako im ode Dominik Livaković, a mi ćemo i tu biti pragmatični; otkud stigne najbolja ponuda u trenutku kad i on sam bude spreman za transfer, taj prijelaz će se završiti. Razgovaramo s nekim klubovima, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Moguć je transfer i ove zime, ali mislim da će do ljeta ostati u Rijeci.

Jeste li zacrtali neki određeni iznos koji želite doseći prodajom igrača u ovom prijelaznom roku?
- Ma ne, nemamo neku opsesiju, tome je pomogla i Europska liga. Činjenica je da je tržište uzdrmano u ovom i prošlom prijelaznom roku te da se iznosi transfera neće kretati ni približno onima na koje smo navikli i šteta je što smo takvu sezonu u Europskoj ligi odigrali baš u sezoni koronavirusa. Klubovi zato sada moraju biti vrlo mudri i donositi odluke bez velikog sentimenta kako ne bi ugrozili svoju opstojnost i funkcioniranje u sljedećih godinu, dvije dana. Mi smo solidni, neće biti velikih problema ako netko ode, a s druge strane nismo u situaciji da moramo rasprodati cijelu momčad. Bude li za nekog igrača ponuda dovoljno dobra, otvorit ćemo mu vrata i na njegovo mjesto dovesti nekog drugog.

Kad se crta podvuče, situacija je, dakle, sljedeća:
- Imamo mnogo ozbiljnih ponuda za brojne igrače, ali da ne bi naši navijači paničarili, nećemo rasprodati cijelu momčad. Ako netko ode, dostojno ćemo ga zamijeniti. Prvo pravilo sportskog menadžmenta u klubu Rijekinog tipa je kada je netko spreman platiti igrača više nego što on zaista vrijedi, tada tu ponudu prihvaćaš i prodaješ igrača. Nikad nam se nije dogodilo da u dva mjeseca rasprodamo cijelu momčad, neće ni sada, ali smatramo da je uspjeh svih u klubu kad igrač izraste i napravi transfer u neku drugu sredinu. Ja uvijek računam da je godinu i pol dana do dvije pravi period nakon kojeg igrač treba ići na stepenicu više ako je kvalitetom došao do toga.

Postoji li u klubu igrač za kojeg će Rijeka reći “nema šanse da ga prodamo za bilo kakav novac”?
- To je pitanje za vlasnika kluba, jer u takvim situacijama on presuđuje. Međutim, ako je ponuda dovoljno dobra, mi smo tu dosta pragmatični. Naučili smo da je tako najbolje funkcionirati, da je tako najbolje i za igrače i za klub. Ako je ponuda dovoljno dobra, mi je najčešće prihvaćamo i otvaramo prostor za nekog drugog igrača. Često je igrače jako teško zadržati s obzirom na plaće kojima im nude u stranim klubovima. Ne radimo dramu od izlaznih transfera.

A što je sa zadržavanjem trenera? Kakav ugovor ima Rožman s Rijekom?
- Naša zadnja tri trenera su fantastična. Matjaž Kek je dignuo klub na razinu na kojoj nikad nije bio, Igor Bišćan je donio pobjednički duh kakav može imati samo šampion, a Simon novu kulturu rada. U nogometu ništa nije sigurno, ali činjenica je da je Simon u Rijeci zadovoljan i da je ugovorom jako, jako čvrsto vezan. Ako bi nekome i palo na pamet da nam ga uzme, bio bi to rekordan transfer trenera u povijesti. Ako ne cijelog svijeta, onda barem istočne Europe... No nije to presudno, već je bitno da kad se pogledamo u oči znamo što trebamo raditi s Rijekom u budućnosti. Nadam se da će Rožman još dugo biti u Rijeci. On je fanatik nogometa, puno radi na sebi i vjerujem da on iz dana u dan raste s Rijekom, isto kao što je Rijeka narasla zadnjih deset mjeseci s njim. Vjerujem u njega, ima širinu, zna jezike, socijalna inteligencija mu je isto na visokoj razini. Pred njim je sigurno jako dobra trenerska karijera, bit će spreman za velike stvari. Svi mi u klubovima imamo svoje uloge, svi smo bitni, ali trener je najbitniji. On od slabije momčadi može napraviti puno bolju ili od vrhunske - prosječnu. Izbor trenera je za mene broj jedan odluka u sportskom menadžmentu.

Rijeka je jednom uspjela doći do senzacionalnog naslova prvaka, može li to u skoroj budućnosti ponoviti?
- Dinamo je na jednoj višoj razini, tu je i Osijek koji ulaže nevjerojatan novac za hrvatske prilike. Konkurencija je snažna. Apsolutno vjerujemo da ćemo ponovno osvajati naslove, ali to nam nije opsesija. Titula nam je možda bila opsesija dok je nismo imali.

Najvažnija je Europa

Gdje vidite Rijeku na kraju sezone?
- Najvažnije nam je da izborimo mjesto u europskim natjecanjima. Voljeli bismo uzeti treći put zaredom Hrvatski kup, ali mi kao Rijeka uvijek idemo utakmicu po utakmicu i nikad nismo bacali neke bombe i najavljivali neka čudesa. Davali smo mir treneru i momčadi da rade svoj posao, a najčešće rezultat nije patio. E, sad, možemo li u prvenstvu ove sezone ugroziti Dinamu, to će ipak dosta ovisiti i o samom Dinamu.

Nije malo onih koji svakih nekoliko mjeseci pokrenu priču “Rijeka se krenula raspadati”. Manceov komentar za kraj:
- Uvijek postoje oponenti koji misle da su pametniji ili savjetnici čiji se savjeti ne prihvaćaju pa budu ljuti. Rijeka ima svoju viziju, svoj put i, ono što mene najviše veseli, Rijeka je postala klub koja ne ovisi o jednoj pobjedi ili porazu, jednoj lošijoj ili boljoj sezoni. Ako nekog veseli najava propasti Rijeke ili bilo kojeg drugog kluba, možda neka proba napraviti nešto sa svojim životom jer mi u Rijeci svim klubovima u Hrvatskoj želimo apsolutno sve dobro. Naravno, najviše dobroga želimo sami sebi na našem sportskom putu.

Investicija je velika, ali vjerujem da ćemo smoći snage za otkup Menala i Kulenovića

Dinamo i Rijeka u proteklom su desetljeću dva uvjerljivo najuspješnija hrvatska kluba. Veliki rivali čiji su odnosi jako dobri, česti su transferi u oba smjera na relaciji Rujevica - Maksimir. Kako to Mance objašnjava?
- Imamo politiku stvaranja jako dobrih odnosa sa svim klubovima. Ne radimo nikakvu razliku među klubovima, ja osobno surađujem dobro sa svim kolegama, a i na višoj klupskoj razini sa svima smo u sjajnim odnosima. Suradnju s Dinamom gledamo na način da u svakom trenutku pokušavamo izvući ono što je najbolje za Rijeku. Ako je tamo jedan Luka Menalo 30. igrač i ne igra, mi nemamo apsolutno nikakav problem da Menalo dođe kod nas, ako imamo opciju da ga otkupimo i valoriziramo igrama u Rijeci. Ili Sandro Kulenović ili bilo tko. Gledamo isključivo interes Rijeke i tako se postavljamo. Bez obzira što nam je Dinamo praktički najveći rival na igralištu i što ih stvarno volimo pobijediti kadgod možemo, što smo uostalom i pokazali, normalno je da s njima surađujemo. Jednostavno koristimo širinu njihovog kadra. S time nemamo problema, kao što ne bismo imali problema s takvom suradnjom ni s bilo kojim drugim klubom.
Morate li se u Rijeci opravdavati navijačima zbog tog odnosa s Dinamom?
- Na početku smo morali, ali navijači vide da već osam godina postižemo uspjehe i da kad jedan igrač ode, dođe drugi koji ga dostojno zamijeni. I vide da je svima Rijeka na prvom mjestu. Igrači koji dođu iz Hajduka, Osijeka, Dinama, svi oni prema Rijekinom se dresu odnose s velikim poštovanjem i igraju s velikom strašću. Navijači su shvatili da smo pronašli uspješan model i to podržavaju.
Rijeka ima pravo otkupa ugovora Menala i Kulenovića na kraju sezone. Hoće li se to i dogoditi?
- Imamo opcije kupnje i produljenja posudbe za sljedeću sezonu. U ovom trenutku je teško reći što će se zbiti, jer, ako se odlučimo za kupnju, to je stvarno velika investicija za Rijeku. Bitno je da imamo osigurač ako ćemo imati percepciju da će njihova igračka vrijednost još više narasti. Kako oni sada izgledaju i igraju, vjerujem da ćemo smoći snage kao klub da ih otkupimo i kasnije valoriziramo na tržištu.
Može li se Dinamo ipak na kraju sezone predomisliti i vratiti taj dvojac u Maksimir?
- Ugovori su definirani na takav način da ako mi ispunimo naš dio iz ugovora o posudbi, možemo ih zadržati. No, da se razumijemo, čak i da to ne piše u ugovoru, klubovi se u takvim slučajevima uglavnom ponašaju gentlemanski i u 90 % primjera dogovor se ispoštuje. Naravno, papiri su jači od svega.

UEFA je trebala klubovima ostaviti šansu za Europsku ligu

Bi li funkcioniranje kluba došlo pod upitnik da se momčad nije plasirala u skupinu Eurolige.
- Naravno da ne bi, jer imamo predsjednika pod kojim u klubu plaća nikad nije kasnila ni minutu, kamoli cijeli dan. Svi pričaju o financijskom segmentu, koji je, istina, presudan za funkcioniranje hrvatskih klubova, ali ja bih ipak više pričao o nogometu, igranju protiv najjačih klubova svijeta, Murićevim driblinzima protiv Koulibalyja, Kulenovićevim majstorijama, Nevistićevim obranama... To je ono što navijače zanima. Na nama u klubu je da se brinemo o financijama i funkcioniranju Rijeke, a naravno da Europska liga u tome pomogne direktno ili indirektno.
Pričamo o Europskoj ligi, ali ona za hrvatske klubove nažalost postaje prošlost. Vaše mišljenje o Konferencijskoj ligi?
- Ne možemo biti zadovoljni, jer bi smisao trebao biti da i siromašniji mogu igrati s bogatijima, da i autsajderi mogu iznenaditi nekog velikana. Ovim potezom se nogomet dosta razdvaja, čini mi se da nas guraju u stranu i da to nije dobro. OK, imat ćemo natjecanje u koje ćemo se lakše plasirati, ali mislim da je UEFA trebala klubovima ostaviti šansu i da dođu do Europske lige.

Tibor Halilović još mora proći liječnički, a zamijenit će ga talentirani Adrian Liber

Za koje igrače Rijeke trenutačno vlada najveći interes?
- Za Ivana Nevistića, Daniela Štefulja, Hrvoja Smolčića, počeli su zvoniti telefoni i za Filipa Brauta, čak i za Sandra Kulenovića koji je tek nekoliko mjeseci s nama. Nakon Europske lige iskočili su u fokus i neki drugi igrači kao što su Stjepan Lončar, Tibor Halilović...
Nizozemci pišu da je Halilović već riješen, da će Heerenveen platiti Rijeci 1,5 milijuna eura odštete i možda već danas predstaviti 25-godišnjeg veznjaka.
- Halilović ide na liječnički pregled i ako ga prođe, taj je posao završen. Taj smo transfer očekivali, a Halilovića ćemo zamijeniti našim mladim igračem Adrianom Liberom, koji je odradio godinu posudbe u Orijentu u 2. ligi i vrhunski je talent na razini Hrvatske.
Prodan je prije toga u Astru i Momčilo Raspopović. Većina izvora kaže za 200.000 eura.
- Na terenu igra 11 igrača, kad se rotira, 15 ih možda skupi veću minutažu. Ne mogu svi igrati, a normalno je da onaj tko ne igra ne može biti zadovoljan. Ivan Tomečak se u jednom trenutku izborio za poziciju ispred Raspopovića, a tu je i Braut. Raspopović je izgubio mjesto i izašli smo mu ususret, otvorili smo mu vrata da ode dalje. Nije to veliki transfer, ali je razumna odluka. Zadovoljni su na kraju i klub i igrač.

Transferi trebaju popuniti 70-80 posto budžeta

Koliku ulogu u godišnjem proračunu Rijeke trebaju imati izlazni transferi?
- Objektivno, između 70 i 80 posto budžeta moraju popuniti transferi. U ovakvim vremenima možda još i više, jer neki sponzori ne mogu plaćati svoje radnike, a kako bi tek mogli sponzorirati klubove.
Na tribinama nema gledatelja, je li i to napravilo rupu u proračunu?
- Naravno da je i to minus za nas, odnijelo je i to nešto nogometa. No takva je situacija, nadajmo se samo da će ova pandemija što prije završiti. Privatno sam si glavu pripremio da ćemo se na proljeće vratiti u normalu, pa tako tada očekujem i naše navijače ponovno na tribinama. To je moj san i moja najveća želja za 2021. godinu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. lipanj 2024 23:27