Goran Mehkek / CROPIX
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

OVAJ REMI JE ZA HAJDUK KAO POBJEDA, A JEDAN JE VELIKI DOBITNIK ZAGREBAČKOG DERBIJA Prognoza iskusne legende usprkos najavama bila je točna

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. studeni 2019. 11:01

Hajduk je došao na Maksimir s osnovnom idejom da u derbiju sačuva obraz, da ne dozvoli domaćinima laku pobjedu, i u tome su uspjeli. Štoviše, "bijeli" su ostvarili pozitivan rezultat, tih 1-1 može se slobodno tretirati kao pothvat, svojevrsna pobjeda.

Gosti su se baš srčano borili, imali su i sreće, ali i nesreće. Što se tiče sretnih okolnosti, tu se radilo o seriji opasnih napada Dinama, koji su ipak ostali nerealizirani, a što se tiče nesreće, može se kazati kako je to autogol Ardiana Ismajlija.

Dugo je bilo, sve do završnih scena prvog poluvremena, spašavaj se tko može, jer je Dinamo, može se tvrditi, s lakoćom pleo matne mreže pred vratima Marina Ljubića. Međutim, Olmo, Petković, Ivanušec (dvaput) nisu najbolje zaključili te napade. Hajduk se grčevito branio, "bijeli" su odlazili u napad više kako bi odmakli opasnost od svoje mreže, ali su ipak došli do izjednačenja. Mijo Caktaš je majstorski izveo kazneni udarac za 1-1.

Ono što je zanimljivo u odnosu na postavu "bijelih", jest to da je trener Hajduka Damir Burić odlučio, kako se to kaže "napuniti sredinu", znači pokušati voditi borbu protiv "modrih" u veznom redu, ali je pokazao i dosta hrabrosti kad je nastojao opteretiti obranu domaćina čim je odustao od najavljene uloge Caktaša kao lažne špice (dominirao je u manevru), već je postavio u momčad Eduoka i Jradija u isturenijim pozicijama. Dapače, u nastavku je na teren poslao Jakoliša, pa čak i ofenzivnijeg Teklića, umjesto rezerviranog Nejašmića, što je najbolji dokaz da je tražio put za veliki udarac, to jest pobjedu na Maksimiru.

Od velike i najavljene osvete za onaj poraz na Poljudu na kraju nije bilo ništa, osim serije lijepih konstrukcija bez završnice. Hajduk se tako, ipak prilično neočekivano vraća u Split neporažen, a poslije svega može se zaključiti da je veliki dobitnik u derbiju bio trener Damir Burić.

Uoči derbija naslušao sam se priča zagrebačkih kolega kako odavno na Maksimir nije došao slabiji, nemoćniji Hajduk, ali pokazalo se točnim ono što je u najavi derbija predviđao iskusni Vilson Džoni kad je tumačio kako je svaki dvoboj Dinama i Hajduka potpuno neizvjestan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:57