VLADO KOS/CROPIX Cropix
NEVJEROJATAN SCENARIJ

Ovakav problem nisu u Osijeku mogli ni sanjati: Bjelica otkrio pravi razlog zašto je odgođen derbi!

On je i unatoč petorici zaraženih želio igrati: ‘Igrali bi da smo imali barem jednog vratara‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. listopad 2021. 14:40

Dogodilo se, zapravo, ono očekivano. Osijek je zbog probijanja koronavirusa u svlačionicu bio prisiljen odgoditi prvenstvenu utakmicu protiv Rijeke. S obzirom na petoricu zaraženih u momčadi i bojazni da taj broj nije i konačan, klub iz Gradskog vrta poslao je u petak povjereniku Prve HNL službeni zahtjev za odgodom. A on, prema slovu pravilnika koji zahtjeva najmanje petoricu igrača pozitivnih na COVID 19 u momčadi, mora i biti prihvaćen.


"NK Osijek dostavio je zahtjev za odgodom utakmice 14. kola HT Prve lige Rijeka - Osijek zbog pojave i za sada potvrđene zaraze COVID-19 u momčadi među pet standardnih igrača za koje je priloženo dostavljena dokumentacija od strane klupskog liječnika s pozitivnim nalazima testova igrača. Sukladno odredbi članka 4. Propozicija natjecanja kojim je određeno da se pravo na odgodu utakmice na najmanje deset dana ostvaruje ako klub ima najmanje pet igrača zaraženih ili u izolaciji, na osnovu dostavljene dokumentacije donijeta je odluka o odgodi utakmice", navedeno je u obrazloženju odgode koju je potpisao povjerenik za natjecanje Josip Brezni.


Nije bilo druge nego zakazati derbi u novom terminu, 8. prosinca u 17 sati. Osijek će tako na Rujevicu ići između gostovanja u Gorici i utakmice protiv Šibenika, dok će Rijeka prethodno biti domaćin Dragovoljcu, a potom gostovati u Gorici. Iz Gradskog vrta su, pak, priopćili kako se igrači s pozitivnim nalazom nalaze se u samoizolaciji te kako se "usko surađuje s epidemiološkom službom i poduzima potrebne mjere kako bi se zaštitili igrači, stručni stožer i svi djelatnici kluba".


Nenad Bjelica mora biti doveden pred zid, ostati bez druge opcije, da bi iskoristio svoje pravo intervencije u natjecateljskom kalendaru. Upravo to najbolje od svega potvrđuje ozbiljnost situacije. Prošle sezone nije pomjerio datum sraza s Dinamom iako je u tom trenutku imao sedmoricu igrača u izolaciji, a ljetos je trener Osijeka bio jedini u HNL-u koji nije odgađao prvenstvene obveze svoje momčadi zbog europskih kvalifikacija. Dinamo, Hajduk i Rijeka tada su iskoristili pravo na odgodu, dok su Bijelo-plavi svoje prvenstvene obveze odrađivali bez preskakanja. Zapravo, ovo je tek drugi puta u 14 mjeseci od dolaska Bjelice u Gradski vrt da je na traženje Osijeka odgođena utakmica. Oba puta zbog COVID-a 19. Drugog izbora nije bilo. Koronavirus ušao je u svlačionicu, a s obzirom na period inkubacije virusa vrlo vjerojatno neće ostati na broju od petorice zaraženih.

Nije isključeno, štoviše čini se vrlo mogućim, kako će u Gradskom vrtu i u danima koji slijede brojati zaražene. Dakako, pritom bi višesatni boravak momčadi u skučenom prostoru autobusa na putu do Rijeke i natrag virusu samo dao priliku da napravi još veći "nered". Ni u tim okolnostima trener Osijeka nije dugo vremena odustajao od utakmice na Rujevici, spremao je momčad za derbi, ali nakon što je ostao i bez posljednjeg vratara na kojeg je mogao računati bio je prisiljen posegnuti za nepopularanim potezom i tražiti odgodu.


- Nismo odgađali utakmice ni kada smo imali sedam zaraženih, a u ovom trenutku ih imamo pet. Problem je što trenutno nemamo niti jednog vratara. Da sam imao barem jednog mi bi igrali utakmicu, ne bi bio nikakav problem bez obzira na zaražene. Moj je stav da ne odgađamo utakmice, uostalom to je i način na koji pokazujem povjerenje prema svim igračima koje imam u kadru, ali bez vratara baš ne znam je li pametno igrati tako da smo donijeli tu odluku i zatražili odgodu - obrazložio je Bjelica.


Našao se trener Osijeka u prilično bizarnoj situaciji, a odlazak na Rujevicu pod svaku cijenu njegovoj momčadi vjerojatno ne bi donio ništa dobroga.
- Zbog ozljeda ili zaraze koronavirusom imamo četvoricu vratara izvan stroja tako da smo u čudnoj situaciji. Imamo mi dovoljno igrača, ali baš da smo bez golmana u takvoj utakmici nema smisla - objašnjava Bjelica.


Za Osijek nije upitna samo utakmica na Rujevici već i protiv Istre u Gradskom vrtu idućeg vikenda, u posljednjem kolu pred prvenstvenu stanku zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Kakva će biti epidemiološka sliku momčadi kroz nekoliko dana danas je teško predvidjeti. Odgodi li Osijek i tu utakmicu, iduća će biti tek protiv Dinama 20. studenog.
- Vidjet ćemo kako će se dvojica vratara oporavljati, kakve će simptome imati. Znat ćemo to idućeg tjedna. Do utakmice protiv Istre obojica bi trebala izaći iz izolacije, a hoće li biti u stanju igrati i hoće li biti novih slučajeva koronavirusa u momčadi to ćemo još vidjeti - kazao je Bjelica.


Koronavirus se ispriječio utakmici, ali nije zaustavio trenažne aktivnosti u Gradskom vrtu. U treningu su oni igrači koji nisu pozitivni na COVID 19 ili se ne sumnja u mogućnost zaraze. A umjesto derbija u Rijeci, nogometaši Osijeka u subotu će odigrati međusobnu utakmicu. Pritom će na vrata stati golmani iz mlađih selekcija bijelo-plavih jer drugog izbora trener Osijeka u ovom trenutku zapravo i nema.
- Odigrat ćemo utakmicu među sobom, pozvat ćemo dva vratara iz kadeta da nam brane pa da možemo igrati. Momčad će potom do utorka dobiti slobodno kada opet krećemo s radom i počinjemo se pripremati za Istru - kazao je Bjelica kojem se preostaje nadati kako ga u utorak kada opet okupi momčad neće dočekati nove loše vijesti.


O Slaven Belupu ću kada dođe red

Osijek je doznao idućeg protivnika u Kupu. Bijelo-plavi će u četvrtfinalu igrati protiv Slaven Belupa, a predviđeni termin je 1. prosinca i to u Gradskom vrtu. To znači kako će momčad Nenada Bjelice u samo dva tjedna odigrati čak pet utakmica, od kojih će tri biti gostujuće. Uz Kup dvoboj i nadoknadu odgođenog sraza s Rijekom između 27. studenog i 11. prosinca imat će još tri prvenstvene utakmice. Trener Osijeka nije želio komentirati ždrijeb Kupa, očekivano jer fokus mu je na prvoj idućoj utakmici, a o Slaven Belupu će razmišljati kada dođe vrijeme..


- O Slavenu ću kada dođe na red. Imamo u međuvremenu puno utakmica koje su nam važne - poručio je Nenad Bjelica.
O toj utakmici, međutim, vjerojatno već razmišlja Zoran Zekić jer bit će mu to prvi puta otkako je napustio klupu bijelo-plavih da će se vratiti u Gradski vrt. Zekić je, inače, vodio Osijek u četiri izdanja Kupa. Dva puta je bio zaustavljan u četvrtfinalu, a jednom u polufinalu. U svojoj posljednjoj sezoni na klupi bijelo-plavih preskočio je Hajduk u četvrtfinalu, a u polufinalu protiv Dinama je momčad već vodio Dino Skender. Osijek je prošle sezone, pak, "zapeo" u četvrtfinalu Kupa, a kobna je bila Rijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:58